Το «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα η ελληνική υποβολή για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας

Το «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα η ελληνική υποβολή για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας
Xenia

Όπως ήταν αναμενόμενο, το «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα είναι η επίσημη υποβολή της Ελλάδας για το χρυσό αγαλματίδιο Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας στην τελετή απονομής των Όσκαρ το 2016.

Μετά από μια θριαμβευτική πορεία ενάμιση χρόνου στις κινηματογραφικές αίθουσες της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Σερβίας, της Κροατίας του Μεξικό και σύντομα σε αυτές της Αμερικής και της Αγγλίας, η καταπληκτική «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα και συγκίνησε κοινό και κριτικούς, ετοιμάζεται να λάβει μέρος στην κούρσα των Όσκαρ.

Η απόφαση για την υποβολή του «Xenia» στην Αμερικάνικη Ακαδημία Κινηματογράφου ήρθε από την αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία και έστειλε την ταινία στον πρώτο γύρο επιλογής ταινιών που θα εκπροσωπήσουν την παγκόσμια παραγωγή στην 88η Απονομή των βραβείων Όσκαρ.

Η ιστορία του «Xenia» ακολουθεί δύο νεαρά αδέλφια αλβανικής καταγωγής που ξεκινούν από την Αθήνα για τη Θεσσαλονίκη σε αναζήτηση του πατέρα τους, η ανεύρεση του οποίου μπορεί να τους εξασφαλίσει την ελληνική ιθαγένεια.