Η εξαφάνιση του μικρού Διονύση αποκαλύπτει: Αφύλαχτα παιδιά στο Νοσοκομείο Παίδων λόγω έλλειψης προσωπικού

Η εξαφάνιση του μικρού Διονύση αποκαλύπτει: Αφύλαχτα παιδιά στο Νοσοκομείο Παίδων λόγω έλλειψης προσωπικού
eurokinissi

Σοβαρά ερωτήματα ανακύπτουν με αφορμή την εξαφάνιση του 11χρονου Διονύση από το Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Η Αγία Σοφία».

Το προσωπικό του Νοσοκομείου μπορεί να δίνει τον καλύτερό του εαυτό αλλά δυστυχώς αυτό δεν φαίνεται να είναι αρκετό για την επαρκή φύλαξη των ασυνόδευτων παιδιών που νοσηλεύονται εκεί.

Τα κενά στη φύλαξη είναι ορατά. Ο Διονύσης είχε μεταφερθεί στο «Παίδων» μετά από οικογενειακή τραγωδία που συνέβη στις 4 Αυγούστου 2015 στον καταυλισμό όπου ζούσε με τον παππού και τη γιαγιά του στον Κόρυβο Γαστούνης Ηλείας.

Όπως ο 11χρονος έτσι και άλλα 21 ασυνόδευτα παιδάκια -που δεν έχουν την τύχη να έχουν δίπλα τους γονείς- νοσηλεύονται λόγω «ειδικών κοινωνικών συνθηκών» με εντολή Εισαγγελέα στο ίδιο νοσοκομείο. Πολλά από αυτά είναι απροστάτευτα, καθώς παρότι χαρακτηρίζονται περιπτώσεις «ειδικής προσοχής» δεν έχουν συνοδό λόγω έλλειψης προσωπικού. Ο Διονύσης ήταν ένα από αυτά τα ανήλικα με αποτέλεσμα να εξαφανιστεί.

Όλα ξεκίνησαν το πρωί της 30ης Αυγούστου 2015. Ο Διονύσης δέχθηκε επίσκεψη από δύο οικείους του και έμοιαζε να είναι πολύ χαρούμενος. Οι οικείοι του δεν δήλωσαν το βαθμό συγγένειας με τον 11χρονο αλλά ήταν φανερό ότι το παιδί τους γνώριζε. Πέρασε αρκετή ώρα μαζί τους και έπαιξε στο θάλαμο.

Λίγη ώρα αργότερα η επίσκεψη τελείωσε και ο Διονύσης έμεινε μόνος στο θάλαμό του. Στις 13.50 ζήτησε να πάει τουαλέτα αλλά δε γύρισε ποτέ. Στις 14.00 η νοσηλεύτρια άρχισε να τον αναζητάει και λίγες ώρες αργότερα όλοι ήταν σίγουροι ότι έχει εξαφανιστεί. Τότε ενημερώθηκε το Τμήμα Ανηλίκων που πήρε καταθέσεις από όλους τους εμπλεκόμενους.

Η φυγή θα μπορούσε να αποτραπεί αν είχε αποκλειστική νοσοκόμα. «Είναι αδύνατο όλα τα ασυνόδευτα ανήλικα του να έχουν αποκλειστική. Αυτό που κάνουμε είναι να παρέχουμε αποκλειστική στα ανήλικα που έχουν πιο αντιδραστική συμπεριφορά. Ο Διονύσης δεν ήταν ανάμεσα σε αυτά. Καθόταν πολύ ήσυχος και δεν δημιούργησε κανένα πρόβλημα. Τα κενά σε προσωπικό καλύπτουν σε αρκετές περιπτώσεις μέλη Συλλόγου Εθελοντών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες. Μία άλλη ατυχία ήταν ότι την ημέρα της εξαφάνισης είχαμε εφημερία και μάλιστα με 2-3 βαριά περιστατικά που χρειάζονταν έξτρα υπαλλήλους», εξηγεί ιατρική πηγή.

Αρμόδια στελέχη του υπουργείου Υγείας τονίζουν ότι λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν αυξηθεί οι εισαγγελικές παραγγελίες για εισαγωγή ασυνόδευτων παιδιών σε παιδιατρικές κλινικές. Ενδεικτικό είναι ότι τον περασμένο χειμώνα στο «Παίδων» νοσηλεύονταν 40 ανήλικα.

Στο μεταξύ, οι αστυνομικοί αναζητούν το ζευγάρι Ρομά που είδε τον Διονύση λίγο πριν εξαφανιστεί. Εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να πρόκειται για συγγενικά του πρόσωπα που ζουν σε καταυλισμό του Ασπροπύργου και τα οποία αποφάσισαν να πάρουν παράνομα το παιδί από το νοσοκομείο. Έρευνες γίνονται, επίσης, στον καταυλισμό όπου ζούσε ο Διονύσης μέχρι τις 4 Αυγούστου στην Ηλεία. Για την οικογενειακή τραγωδία που έγινε αφορμή να μεταφερθεί στο Παίδων είχαν συλληφθεί ο παππούς και η γιαγιά του, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου.

Δημοφιλή