ΚΟΙΝΩΝΙΑ
02/09/2015 11:08 EEST | Updated 02/09/2015 16:48 EEST

Tα μέτρα αντιμετώπισης του προσφυγικού ζητήματος που αποφασίστηκαν στην σύσκεψη εργασίας

Sooc

Άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος ανακοίνωσε η υπηρεσιακή κυβέρνηση το μεσημέρι της Τετάρτης. Τα μέτρα - η λήψη των οποίων αποφασίστηκε κατά τη συνεδρίαση διυπουργικής νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου - δεν φαίνεται να ανταποκρινόνται στο μέγεθος του προβλήματος.

Από την αρχή του τρέχοντος έτουςπερισσότεροι από 200.000 έχουν εισέλθει στη χώρα μας με τους μισούς να έχουν φτάσει στην Ελλάδα μόνο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Νωρίτερα, σήμερα, τουλάχιστον 11 άνθρωποι πνίγηκαν όταν τα σκάφη τα οποία τους μετέφεραν από τα νοτιοδυτικά παράλια της Τουρκίας προς το νησί της Κω βυθίστηκαν. Από την πλευρά της ΕΕ δεν έχει λάβει ακόμη την απόφαση να συγκλιθεί εκτάκτως Σύνοδος Κορυφής για το ζήτημα. Λύση δεν αναμένεται να βρεθεί ούτε και με την επίσκεψη την Παρασκευή των κκ Αβραμόπουλου και Τίμερμανς οι οποίοι θα δουν τις εγκαταστάσεις της Frontex στον Πειραιά, θα μεταβούν στην Κω και θα προχωρήσουν σε συνέντευξη Τύπου.

Στη σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των υπουργών της υπηρεσιακής κυβέρνησης που εμπλέκονται στη διαχείριση του μεταναστευτικού, μετά την ενημέρωση από τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας για την τρέχουσα επιχειρησιακή κατάσταση, αποφασίστηκε η εφαρμογή άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος.

Πρόκειται για τα ακόλουθα:

Πρώτη κίνηση είναι η δημιουργία Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Προσφυγικών Ροών.

Θα συμμετέχουν στελέχη των Υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Υγείας, καθώς και στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων.

Δρομολογούνται επιπλέον δράσεις για τη βελτίωση, υλικοτεχνική ενίσχυση και στελέχωση των υφιστάμενων υποδομών υποδοχής και περίθαλψης, καθώς και για την επιτάχυνση των διαδικασιών καταγραφής και ταυτοποίησης των δικαιούχων διεθνούς προστασίας, που καταφεύγουν στη χώρα.

Ενεργοποιούνται επίσης οι διαδικασίες για την άμεση αξιοποίηση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων αλληλεγγύης και κοινοτικών κονδυλίων, προς αντιμετώπιση της μαζικής εισροής προσφύγων και μεταναστών.

Τέλος, επισπεύδεται η απορρόφηση των διαθεσίμων πόρων από τα προγράμματα αποκατάστασης και υποστήριξης της νησιωτικής οικονομίας, με στόχο την ανακούφιση των κοινωνιών των νησιών του Αιγαίου, που δέχονται τον κύριο όγκο των εισροών.

Συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη

Για το θέμα θα δοθεί στην Πέμπτη στις 13.00 συνέντευξη Τύπου, στο Κέντρο Τύπου της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Στη συνέντευξη θα μιλήσουν οι Νικόλαος Χριστοδουλάκης, υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Αντώνης Μακρυδημήτρης, αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Ιωάννης Μουζάλας, αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χρήστος Ζώης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού.

Συντονιστής θα είναι ο Ροδόλφος Μορώνης, υφυπουργός στην πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος.