Η προκλητική αδυναμία (;) της ΕΕ στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικου ενώ Ελλάδα και Ιταλία ξεπερνούν τις αντοχές τους

Η προκλητική αδυναμία (;) της ΕΕ στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικου ενώ Ελλάδα και Ιταλία ξεπερνούν τις αντοχές τους
A Greek police officer gives orders to Syrian refugees as they wait to cross the border from Greece to Macedonia, in the border town of Idomeni , northern Greece, on Wednesday, Aug. 26, 2015. The U.N.âs refugee agency said it expects 3,000 people to cross Macedonia daily in the coming days. Greece has borne the brunt of a record number of refugees and migrants heading to Europe. (AP Photo/Santi Palacios)
A Greek police officer gives orders to Syrian refugees as they wait to cross the border from Greece to Macedonia, in the border town of Idomeni , northern Greece, on Wednesday, Aug. 26, 2015. The U.N.âs refugee agency said it expects 3,000 people to cross Macedonia daily in the coming days. Greece has borne the brunt of a record number of refugees and migrants heading to Europe. (AP Photo/Santi Palacios)
ASSOCIATED PRESS

Αυτή είναι η πιο σκοτεινή ώρα της Ευρώπης...Είναι η στιγμή που εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες καταφθάνουν έντρομοι και απελπισμένοι στα χερσαία και θαλάσσια σύνορά της και η πολιτική ηγεσία της ΕΕ φαίνεται – προκλητικά πλέον- αδύναμη ή απρόθυμη να ανταποκριθεί με όρους αλληλεγγύης και ανθρωπισμού στις ανάγκες τους. Παράλληλα όμως δεν αναλαμβάνει και τις απαραίτητες πρωτοβουλίες προκειμένου να πράξει τα δέοντα και να συνδράμει με όρους έστω κοινής λογικής τα κράτη-μέλη που δοκιμάζονται σκληρά στην προσπάθειά τους να ανταποκριθούν στις υπέρμετρες απαιτήσεις που έχουν δημιουργηθεί.

Η ΕΕ κινείται στους δικούς της ρυθμούς...Μόλις την Κυριακή, μετά δηλαδή τις απαραίτητες καλοκαιρινές διακοπές- ανακοινώθηκε πως επιτέλους αποφασίστηκε η σύγκληση έκτακτης Συνόδου των Υπουργών Εσωτερικών των κρατών-μελών της ΕΕ στις 14 Σεπτεμβρίου. Ούτε λόγος όμως για μια Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής την οποία ανεπίσημα ζητά η Ελλάδα ενώ η απάντηση που δίνεται είναι πως «ίσως να μπορέσει να γίνει περί τα τέλη Σεπτεμβρίου», ως σαν ο χρόνος να είναι με το μέρος και να μην υπάρχει καμία αίσθηση του κατ' επείγοντος.

Η δε χρηματοδότηση τουλάχιστον προς την Ελλάδα που δέχεται μαζί με την Ιταλία τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές ροές, είναι επίσης προκλητικά ανεπαρκής αφού τα 470εκατ. ευρώ «δεν επαρκούν ούτε για τα στοιχειώδη όταν έχεις να φροντίσεις έστω για περιορισμένο χρονικό διάστημα τόσες δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους την ημέρα», όπως απαντούν φορείς και οργανώσεις.

Στο μεταξύ βέβαια η υπηρεσιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε μετά τη διυπουργική που διεξήχθη την Τετάρτη μια σειρά από έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος με σημαντικότερο ίσως την δημιουργία Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Προσφυγικών Ροών. Με ενδιαφέρον όμως αναμένεται και η σημερινή συνέντευξη Τύπου των συναρμόδιων υπουργών αλλά και η άφιξη του αντιπροέδρου της Κομισιόν στην Ελλάδα ο οποίος συνοδευόμενος από τον αρμόδιο Επίτροπό, Δημήτρη Αβραμόπουλο θα επισκεφθεί τη Frontex και την Κω.

Η ΕΕ αγνόησε πρώτα τα σημάδια και μετά την πραγματικότητα

Πρώτα ήταν η Ιταλία και η Ελλάδα, τώρα το πρόβλημα «μεταφέρεται» και στην Ουγγαρία ενώ οι χώρες που συνορεύουν με κράτη-μέλη πρώτης υποδοχής μεταναστών φαίνεται επίσης να μην έχουν καμία απολύτως πολιτική επί του θέματος, ούτε να μπορούν να συνομιλήσουν επί της ουσίας με τους αρμόδιους σε κοινοτικό επίπεδο προκειμένου να μπορέσει να υπάρξει μια σφαιρική αντιμετώπιση.

Ενώ το μεταναστευτικό φαινόταν πως θα αποτελέσει τη Νο1 πρόκληση για την ΕΕ ήδη από την περασμένη χρονιά, και υπηρεσίες όπως η Frontex ήταν σε θέση να γνωρίζει την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, η κοινότητα πιάστηκε (;) απροετοίμαστη.

Από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Αύγουστο εισήλθαν παράνομα σε χώρες της ΕΕ και πρωτίστως σε Ελλάδα και Ιταλία, περί τα 350.000 άτομα σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης ενώ αξίζει να σημειωθεί πως μόνο η Ελλάδα, και μόνο δια θαλάσσης σύμφωνα με τα ποίο πρόσφατα στοιχεία του ΛΣ έχει εντοπίσει περισσότερα από 180.000 άτομα. Δηλαδή το 50% του συνόλου των μεταναστευτικών ροών που «δέχεται» η ΕΕ.

Κι όμως, ενώ οι ρυθμοί παράνομης εισόδου δεν μειώνεται, ενώ περιστατικά σαν αυτό με τα παιδάκια που βρέθηκαν νεκρά σε ακτές της Τουρκίας είναι δυστυχώς μόνο μια από τις πολλές θλιβερές ιστορίες που γράφονται αυτή την περίοδο η ΕΕ δεν επιμένει να μην μεριμνά ούτε για τους επιζώντες.

Το Δουβλίνο 2, παρά τις υποσχέσεις ακόμη δεν έχει «χαλαρώσει», οι χώρες της ΕΕ που δέχονται να δώσουν άσυλο σε πρόσφυγες και να τους φιλοξενήσουν είναι ελάχιστες, οι περισσότερες είναι απρόθυμες ή προκλητικά αδιάφορες δηλώνοντας πως θα προσφέρουν άσυλο σε έναν εξαιρετικά μικρό αριθμό ατόμων που σε καμία περίπτωση δεν αντιστοιχεί με τον αριθμό προσφύγων που θα έπρεπε να αναλάβουν να προστατεύσουν αναλογικά με τον πληθυσμό τους.

Ακόμη και η εξαιρετικά γενναία, όπως χαρακτηρίζεται από μερίδα των ΜΜΕ, στάση της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ να προσφέρει άσυλο σε πρόσφυγες δεν είναι τίποτα αναλογικά με πληθυσμό που η χώρα μπορεί να απορροφήσει ενώ φαίνεται πως αυτή η πράξη «καλοσύνης» βοηθά και σε ένα λίφτινγκ του πολιτικού της προφίλ. Η ίδια δε, αν και έχει τη δύναμη να το πράξει, δεν φαίνεται να πιέζει για μία Σύνοδο Κορυφής.

Παρά ταύτα υπάρχουν φωνές, πέραν της αδύναμης φωνής της Ελλάδας, που επιμένουν όπως πχ ο ΟΗΕ που τονίζει πως όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. πρέπει να επιδείξουν αλληλεγγύη και να παρουσιάσουν μια δίκαιη αναδιανομή των αιτούντων άσυλο για να αντιμετωπίσουν αυτό που πρέπει να θεωρείται ως μια παγκόσμια προσφυγική κρίση.

Δημοφιλή