ΔΙΕΘΝΕΣ
03/09/2015 08:31 EEST | Updated 03/09/2015 08:31 EEST

Μια διαφορετική εξήγηση του φαινομένου καταστροφής αρχαίων μνημείων από μέλη του ISIS

Hovic/Flickr
Syria.Palmyra was in the ancient times an important city of central Syria, located in an oasis 215 km northeast of Damascus and 120 km southwest of the Euphrates. It has long been a vital caravan city for travellers crossing the Syrian desert and was known as the Bride of the Desert. The Greek name for the city, Palmyra (Παλμυρα), is a translation of its original Aramaic name, Tadmor, which means 'palm tree'. Tadmor (in Arabic تدمر) is today the name of a small c

Κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες σχετικά με τους λόγους που οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους καταστρέφουν αρχαία μνημεία στις περιοχές που καταλαμβάνουν.

Η αρχαιολόγος Joanne Farchakh έδωσε πρόσφατα μια ασυνήθιστη απάντηση στο συγκεκριμένο ζήτημα. Σύμφωνα με την ίδια, όλα ξεκινάνε από την ζήτηση που υπάρχει στη διεθνή μαύρη αγορά για αρχαία αγάλματα και αντικείμενα. Ο λόγος που στη συνέχεια καταστρέφεται ολοσχερώς ο ναός ή το αρχαίο κτίριο που στέγαζε τα αγάλματα, είναι για να μην είναι εύκολο να εντοπιστούν ποια αντικείμενα λείπουν, έτσι ώστε το εμπόριο να γίνεται ευκολότερα.

«Αρχαιότητες από την Παλμύρα βρίσκονται ήδη προς πώληση στο Λονδίνο», δήλωσε η αρχαιολόγος.

«Υπάρχουν αντικείμενα από την Συρία και το Ιράκ που πήρε το Ισλαμικό Κράτος και τώρα είναι ήδη στην Ευρώπη. Δεν είναι πια στην Τουρκία, όπου πήγαν αρχικά. Έχουν αφήσει την Τουρκία εδώ και καιρό», πρόσθεσε.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι η κυρία Farchakh έχει εργαστεί για χρόνια σε αρχαίες πόλεις της Μέσης Ανατολής, εξετάζοντας λεηλατημένους αρχαιολογικούς χώρους στην Samarra στο Ιράκ. Η ίδια προειδοποιεί πως θα συνεχιστούν οι καταστροφές στην Παλμύρα. Τα επόμενα μέρη στα οποία θα επιτεθούν οι εξτρεμιστές είναι το Ρωμαϊκό Θέατρο και η αρχαία Αγορά.