ΚΟΙΝΩΝΙΑ
03/09/2015 06:26 EEST | Updated 03/09/2015 06:27 EEST

Έρχονται αστυνομικοί με ποδήλατα και βερμούδες. Πρεμιέρα στη ΔΕΘ

Sooc

Πρεμιέρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα κάνει η νέα αστυνομική υπηρεσία που θα επανδρώνεται από ποδηλάτες αστυνομικούς.

Πρόκειται για έμπνευση του απερχόμενου υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη Πανούση. Στο περίπτερο της ΕΛ.ΑΣ. στη ΔΕΘ θα υπάρχουν δύο ποδηλάτες αστυνομικοί, οι οποίοι θα φορούν καλοκαιρινή στολή που θα αποτελείται από κοντομάνικο μπλουζάκι με τα διακριτικά της ΕΛ.ΑΣ., βερμούδα μέχρι το γόνατο, όλα χρώματος μπλε, και τον εξοπλισμό προστασίας, όπως κράνος, γάντια και τον ατομικό οπλισμό χωρίς όμως το αλεξίσφαιρο γιλέκο.

Η πρωτότυπη καινοτομία, που έχει τεθεί σε εφαρμογή άλλες τρεις φορές στο παρελθόν (2002-2009-2012) αλλά δεν μακροημέρευσε, ήταν ανάμεσα στις εκκρεμότητες των εξαγγελιών του πρώην αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη Πανούση, την οποία είχε αναλάβει προς υλοποίηση ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης.

Ο νέος θεσμός θα λειτουργήσει πιλοτικά σε αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικά κέντρα και πεζόδρομους εμπορικής δραστηριότητας στην Αθήνα (Ακρόπολη-Πλάκα-Μοναστηράκι), στη Θεσσαλονίκη, τη Ρόδο, στα Χανιά και το Ναύπλιο. Ήδη έχουν επισκευαστεί και ανακατασκευαστεί για τις ανάγκες του αστυνομικού έργου 15 ηλεκτροκίνητα ποδήλατα, τα οποία θα διατεθούν στις συγκεκριμένες περιοχές.

Η στελέχωση του θεσμού θα γίνει από άνδρες και γυναίκες αστυνομικούς, που θα μιλούν ξένες γλώσσες και θα περιπολούν ανά τριάδες στα σημεία των περιοχών που θα οριστούν από τις αστυνομικές διευθύνσεις. Η παρουσία τους θα έχει αποτρεπτικό και προληπτικό χαρακτήρα στην εκδήλωση ληστειών, κλοπές πορτοφολιών, που εντοπίζονται σε περιοχές με έντονη τουριστική κίνηση, η επέμβαση όταν χρειαστεί, η άμεση ειδοποίηση για ενίσχυση από τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές και η συμβουλευτική διευκόλυνση πολιτών και τουριστών.