Ποδόσφαιρο και μεταναστευτικό: Βρετανοί και Γερμανοί φίλαθλοι κάνουν κερκίδα υπέρ των προσφύγων

Ποδόσφαιρο και μεταναστευτικό: Βρετανοί και Γερμανοί φίλαθλοι κάνουν κερκίδα υπέρ των προσφύγων
Facebook

Τη στήριξή τους στους πρόσφυγες που καταφθάνουν στην Ευρώπη εκφράζουν Βρετανοί φίλαθλοι, υψώνοντας πανό «Refugees Welcome», ακολουθώντας το παράδειγμα Γερμανών φιλάθλων- τη στιγμή που η Μπάγερν Μονάχου δωρίζει ένα εκατομμύριο ευρώ για να βοηθήσει τους πρόσφυγες στην πόλη της.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian, οι φίλαθλοι της Άστον Βίλα και της Σουΐντον Τάουν ήταν οι πρώτοι που δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να υψώσουν τέτοια πανό, εν μέσω προσπαθειών για τον συντονισμό τους μέσω των social media. Οι φίλαθλοι της Άστον Βίλα σκοπεύουν να δώσουν το μήνυμα στήριξης προς τους πρόσφυγες κατά το ματς τους στο Λέστερ την Κυριακή, ενώ αντίστοιχα πανό έχουν υψωθεί σε ματς της Κινγκστόνιαν και της Ντάλγουϊτς Χάμλετ. Μεταξύ αυτών που έχουν εκφράσει τη στήριξή τους είναι ο Σταν Κόλιμορ, παλιός παίκτης της Άστον Βίλα. Οι Βρετανοί φίλαθλοι χρησιμοποιούν ευρέως το Facebook και το Twitter για τον σκοπό αυτό, ενώ η Σέλτικ έχει ανακοινώσει ότι θα προβεί σε δωρεές από τα έσοδα που θα προκύψουν από τις εκδηλώσεις για τα 30 χρόνια από τον θάνατο του Τζοκ Στάιν.

Όπως αναφέρεται, η έμπνευση προέρχεται από τη Γερμανία, όπου ποδοσφαιρικοί σύλλογοι έχουν προβεί σε παρόμοιες ενέργειες, καλώντας πρόσφυγες να παρακολουθήσουν παιχνίδια και συλλέγοντας ρούχα και χρήματα, με πανό που καλούν σε ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία και σε επίδειξη αλληλεγγύης να έχουν εξελιχθεί σε σχετικά συχνό φαινόμενο. Επίσης, σημειώνεται ότι η Μπάγερν Μονάχου ανακοίνωσε ότι θα συγκεντρώσει ένα εκατ. ευρώ για να βοηθήσει τους πρόσφυγες που καταφθάνουν στην Ευρώπη και ότι θα στήσει ειδική κατασκήνωση για αυτούς που καταφθάνουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σιδηροδρομικός σταθμός του Μονάχου είναι ένα από τα βασικά σημεία εισόδου για αυτούς που καταφθάνουν στη Γερμανία από την Ουγγαρία και την Αυστρία. Ακόμη, οι παίκτες της ομάδας θα συνοδεύονται από παιδιά πρόσφυγες όταν εισέλθουν στο γήπεδο στο παιχνίδι με την Άουγκσμπουργκ. Επίσης, ο δήμαρχος του Μονάχου, Ντίτερ Ράιτερ, έχει εκφράσει τη στήριξή του.

Η Μπορούσια Ντόρτμουντ έχει προσκαλέσει 220 πρόσφυγες να παρακολουθήσουν παιχνίδι της Europa League στο πλαίσιο της καμπάνιας «Angekommen in Dortmund» («καταφθάνοντας στο Ντόρτμουντ»). Η Σάλκε έχει καλέσει 100 πρόσφυγες στο πρώτο της παιχνίδι εντός έδρας, δημοσιεύοντας βίντεο με έναν από τους πιο διάσημους πρώην παίκτες της, τον Τζέραλντ Ασαμόα (Γκάνα) να μιλά για τη σημασία της αλληλεγγύης. Επίσης, η Μπάγερ Λεβερκούζεν έχει αρχίσει ένα πρόγραμμα υπό το όνομα «Bayer 04 macht Schule», επικεντρώνοντας στην παροχή βοήθειας σε παιδιά πρόσφυγες. Σε παρεμφερείς ενέργειες έχει προβεί η Βέρντερ Βρέμης και η Δυναμό Δρέσδης.

Δημοφιλή