The Near: Η εφαρμογή ενός 18χρονου Έλληνα που σου δείχνει που είναι οι φίλοι σου ανά πάσα στιγμή

The Near: Η εφαρμογή ενός 18χρονου Έλληνα που σου δείχνει που είναι οι φίλοι σου ανά πάσα στιγμή
The Near App

The Near θα είναι μία απο τις 22 εταιρίες που θα αντιπροσωπεύσει την Ελλάδα στο SXSW2016 χάρη στη συμβολή του Τhe Hellenic Initiative και του Ιnternational Accelerator.

Θυμάστε τι κάνατε όταν ήσασταν 18 χρονών; Εκμεταλλευόσασταν το γεγονός πως είχατε μόλις ξεμπερδέψει μια για πάντα με το σχολείο και διασκεδάζατε όσο μπορούσατε πριν ξεκινήσετε τη φοιτητική ζωή; Προσπαθούσατε να βρείτε τι είναι αυτό με το οποίο θέλετε πραγματικά να ασχοληθείτε;

Ο Βαλεντίνος Τζέκας, στα 18 του χρόνια, σκέφτηκε την ύπαρξη μιας εφαρμογής που θα έφερνε τους ανθρώπους πιο κοντά και θα ενίσχυε τις διαπροσωπικές σχέσεις, σε μια εποχή που οι τελευταίες απειλούνται όλο και περισσότερο κάθε μέρα από τα κοινωνικά δίκτυα και το χαοτικό σύμπαν του ίντερνετ. Και τη δημιούργησε.

Το «The Near – Check who's Nearby» είναι μια εφαρμογή για κινητά που επιτρέπει στον χρήστη να βλέπει οποιαδήποτε στιγμή, οπουδήποτε, ποιος από τους φίλους και γνωστούς του βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από αυτόν (1.5χλμ για την ακρίβεια) και να συνδέεται μαζί του. Επίσης, ο χρήστης μπορεί να διαμορφώσει το προφίλ του στο Near με φωτογραφίες και πληροφορίες για αυτόν και να δει με τη σειρά του τα προφίλ άλλων χρηστών ώστε να μάθει περισσότερα για αυτούς. Για τους πιο τολμηρούς, μάλιστα, το Near σου δίνει την επιλογή να αφήσεις μια «καρδιά» στο προφίλ κάποιου που σου κέντρισε το ενδιαφέρον και θα ήθελες να γνωρίσεις καλύτερα.

Η HuffPost Greece επικοινώνησε με τον Βαλεντίνο Τζέκα για να μας μιλήσει ο ίδιος για την εφαρμογή του και την επανάσταση που θέλει να φέρει στον τρόπο που επικοινωνούμε.

Ψάχνοντας για εσένα έμαθα πως φέτος πέρασες στο Τμήμα Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα. Συγχαρητήρια, λοιπόν! Πότε και πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με την τεχνολογία και την επιστήμη των υπολογιστών, συγκεκριμένα;

Aπό μικρός είχα μια μεγάλη και μόνιμη κλίση προς την πληροφορική. Ήθελα να καταλάβω πώς το πλαστικό, το γυαλί και ο ηλεκτρισμός δημιουργούσαν όλη αυτή τη μαγεία που ξεδιπλώνόταν μπροστά στα μάτια μου!

Περίπου στα 12, άρχισα να μαθαίνω δειλά-δειλά html και άρχιζα να μπαίνω στη λογική του προγραμματισμού. Αργότερα, στις αρχές του γυμνασίου μέσω του hacking, άρχισα να μαθαίνω ακόμη περισσότερα μαζί με φίλους και σιγά σιγά αντί να τους ακολουθώ για καφέ έξω, εγώ... διάβαζα και εφάρμοζα. Έτσι μέχρι σήμερα η πληροφορική παραμένει το πάθος μου! Δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να ασχολείται με κάτι άλλο, πραγματικά.

Πώς προέκυψε η ιδέα για το Near App;

Μετά τις πανελλήνιες εξετάσεις ήθελα να ξοδέψω το καλοκαίρι μου κάνοντας κάτι πραγματικά δημιουργικό. Τότε παρατήρησα πως τα check'ins στο Facebook, που ειναι πολύ της μόδας, ειδικά στην Ελλάδα, είχαν ένα σημαντικό πρόβλημα. Ήταν πολύ γενικά. "Ο Ανδρέας ήταν με τον Διονύση στην τοποθεσία 'τάδε'"! Αν είσαι όμως καινούργιος στην πόλη δεν ξέρεις τα μέρη. Οπότε πρέπει να ψάξεις ΠΟΛΥ. Επίσης, μέσα στον χαμό του news feed είναι πλέον αδύνατο να εντοπίσεις τα check'ins των φίλων σου άρα πρέπει να τους τηλεφωνήσεις. Το "Near - Check Who's Nearby" έχει στόχο να φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά, απλά και γρήγορα! Είσαι έξω σε μια πλατεία, σε ένα πάρκο, σε ένα συνέδριο, ανοίγεις το Near και αμέσως βλέπεις στον χάρτη ποια άτομα είναι κοντά σου.

Πόσο καιρό δουλεύεις πάνω στην εφαρμογή; Είχες προσφορές για χρηματοδότηση ή κάποια συνεργασία;

Στο Near δουλέυω πάνω από ένα μήνα και προβλέπω πως θα χρειαστεί ακόμη ένας μήνας για την τελοιοποίηση της εφαρμογής.

Έχουν υπάρξει αρκετές ενδιαφέρουσες προτάσεις, όπως και προσφορές για χρηματοδότηση αλλά και για πιθανή συνεργασία με μεγάλες εταιρίες.

Άμα τη κυκλοφορία του Near, πώς θα μπορεί κάποιος να την προμηθευτεί; Θα είναι διαθέσιμη μόνο για κινητά Android ή θα μπορούν να τη χρησιμοποιούν και οι χρήστες iOS;

Αρχικά στοχεύω στο μεγαλύτερο κοινό της κινητής αγοράς που είναι τα κινητά Android. Αν στην πορεία δω πως υπάρχει μεγάλη ζήτηση εννοείται πως θα αρχίσουν δουλειές και για την έκδοση του "Near" στο iOS.

Πολλοί πιστεύουν πως στην εποχή του ίντερνετ και των social media, οι άνθρωποι είναι μεν συνέχεια συνδεδεμένοι, ταυτόχρονα όμως είναι και πιο απομονωμένοι μεταξύ τους από ποτέ. Πιστεύεις πως το Near App μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία πιο ουσιαστικών, αληθινών σχέσεων έναντι των εικονικών;

Στην εποχή μας, ειδικά οι νέοι, χρησιμοποιούμε το Facebook ως μέσο συνομιλίας σε καθημερινη βάση. Ακόμα και όταν βγαίνουμε εξώ πολλοί από εμάς, χανόμαστε στα κινητά μας και χάνουμε το νόημα της πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνίας. Όπως λέει και το μότο του Near: "Less Planning... More Time Together"!

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πρέπει να έχουμε την τεχνολογία σαν εργαλείο ώστε να μπορέσουμε να βελτιώσουμε την πραγματική μας ζωή και όχι να βιώνουμε μια εικονική πραγματικότητα. Το Near επιδιώκει να φέρει πιο κοντά τους ανθρώπους. όσο πιο εύκολα και γρήγορα γίνεται, με την ελάχιστη χρήση της τεχνολογίας. Τέλος το ψάξιμο των check'ins, οι αμέτρητες κλήσεις αλλά και τα μηνύματα στο chat πριν βγούμε έξω με τους φίλους μας.

Από την άλλη, ωστόσο, γιατί να θέλει κάποιος να κάνει γνωστή την τοποθεσία στην οποία βρίσκεται ανά πάσα στιγμή; Είναι τόση η ανάγκη για ανθρώπινη διάδραση ώστε να βάζουμε στην άκρη την όποια -συχνά απαραίτητη- ιδιωτικότητα;

Όπως λέει το ρητό... "Ό,τι δίνεις,παίρνεις"! Έτσι και στο Near θα υπάρχει η δυνατότητα να αποκρύψεις για όσο χρονικό διάστημα επιθυμείς την τοποθεσία σου, αλλά τότε ταυτόχρονα, δεν θα μπορείς και να βλέπεις την τοποθεσία των άλλων χρηστών που βρίσκονται κοντά σου. Αυτό συμβαίνει διότι, δεν θέλω οι άνθρωποι να χρησιμοποιούν την εφαρμογή σαν "κατάσκοποι"!

Θες να δεις που είναι κάποιος; Δείξε και εσύ την τοποθεσία σου στους κοντινούς σου! Διάδραση και επικοινωνία ειναι οι λέξεις κλειδιά.

Πώς βλέπουν οι άνθρωποι της γενιάς σου τα όσα συμβαίνουν στη χώρα; Σκέφτεσαι μια καριέρα στην Ελλάδα ή θα προτιμούσες την επιλογή του εξωτερικού;

Η Ελλάδα λένε πως σκοτώνει τα παιδιά της και πόσο μάλλον τώρα με τα capital controls που απομακρύνουν τις ελληνικές επιχειρήσεις από τον έξω κόσμο. Η απαισιοδοξία δείχνει να έχει κυριαρχίσει σε όλους και τους νέους ειδικά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην παίρνονται πρωτοτοβουλίες αλλά να συμβιβάζονται με την απλή ζωή του μεσο-αστού. Προβλήματα υπάρχουν πάρα πολλά, πάντα υπήρχαν προβλήματα, αλλά υπάρχουν Έλληνες ικανοί, που προσπαθούν ακόμα να καινοτομήσουν και να στηρίξουν τα όνειρα τους αλλά και την χώρα τους!

Ποια είναι τα σχέδιά σου, μετά το launch του Near; Με τι θα ήθελες, ιδανικά, να ασχοληθείς επαγγελματικά στο μέλλον;

Θα ήθελα, την πρώτη εβδομάδα μετά το επίσημο launching, το Near να έχει πάνω απο 1500 downlοads και τουλάχιστον 1000 ενεργούς χρήστες! Ιδανικά θα ήθελα να πάρω μια χρηματοδότηση ώστε να μπορέσω, από το δωμάτιό μου, να κάνω το Near μια μεγάλη επιχείρηση. Γιατί όχι; Στόχοι υπαρχουν! Όπως και μεγάλες φιλοδοξίες και τρέλα, που είναι απαραίτητα για αυτόν τον τομέα. Το μέλλον θα δείξει. Ελπίζω το καλύτερο!

Info