ΚΟΙΝΩΝΙΑ
05/09/2015 04:47 EEST | Updated 05/09/2015 08:34 EEST

ΣτΕ: Φρένο στην κατεδάφιση του νεοκλασικού του στρατοπέδου Μαθιουδάκη στην Καστοριά

Eurokinissi

Φρένο στην κατεδάφιση του νεοκλασικού κτιρίου του στρατοπέδου Μαθιουδάκη στην Καστοριά έβαλε το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφασή του, καθώς στη θέση στρατοπέδου είχε προγραμματιστεί να αναγερθεί το κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καστοριάς.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχε προσφύγει πολιτιστικό Σωματείο της Καστοριάς, το οποίο ζητούσε να ακυρωθεί η από 29.3.2013 απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας, με την οποία δεν χαρακτηρίστηκε μνημείο το πρώην στρατόπεδο Μαθιουδάκη.

Επίσης η απόφαση έγκρισης η οποία έχει εκδοθεί στον όνομα του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) για την κατεδάφιση, καθώς και η άδεια δόμηση του ΟΣΚ, για την κατασκευή του νέου κτιρίου,που προοριζόταν γιά την Αστυνομική Διεύθυνση Καστοριάς.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας βασιζόμενοι στις επιταγές του άρθρου 24 του Συντάγματος για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, τη διεθνή σύμβαση της Γρανάδας για την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Ευρώπης και την Ελληνική νομοθεσία, υπογραμμίζουν ότι δεν επιτρέπονται επεμβάσεις στα στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς, οι οποίες συνεπάγονται την καταστροφή, την αλλοίωση ή την με οποιοδήποτε τρόπο υποβάθμισή τους.

Οι δικαστές τονίζουν επίσης ότι διεθνείς και Ελληνικές νομοθετικές επιταγές επιβάλλεται να διατηρούνται τα στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιά.

Να σημειωθεί ότι, στη δικαστική απόφαση επισημαίνεται ότι, η Ελληνική Αστυνομία ζήτησε να μην χαρακτηριστεί το στρατόπεδο Μαθιουδάκη ως μνημείο προκειμένου να μπορούν να ξεκινήσουν απρόσκοπτα οι διαδικασίες ανέγερσης του Αστυνομικού μεγάρου Καστοριάς, με δανειοδότοση.

Το επιχείρημα της ΕΛΑΣ ήταν το κόστος ενοικίου, καθώς επικαλέστηκε ότι ετησίως πληρώνει για την στέγαση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καστοριάς μίσθωμα 75.714 ευρώ και παρ΄ όλα αυτά δεν καλύπτονται οι στεγαστικές ανάγκες της.

Κατόπιν αυτών, το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ έκανε δεκτή την προσφυγή του πολιτιστικού Σωματείου και ακύρωσε τις επίμαχες αποφάσεις που επέτρεπαν την κατεδάφιση του επίμαχου στρατοπέδου και η ανέγερση του νέου.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας απέτρεψαν την κατεδάφιση, καθώς έκριναν ότι ο ΕΣΚ δεν έχει αρμοδιότητα αξιοποίησης δημοσίων εκτάσεων για την στέγαση δημοσίων υπηρεσιών, αλλά ούτε μπορεί να εκδίδονται οικοδομικές άδειες στο όνομά του για το σκοπό αυτό, ενω επέβαλαν στο Δημόσιο δικαστικά έξοδα 960 ευρώ.