Μεγάλη πτώση αναμένεται στις τιμές του πετρελαίου. Εξανεμίζεται σημαντικό ποσοστό της μείωσης λόγω φoρολογίας και capital controls

Ζεστός χειμώνας: Μεγάλη η πτώση που αναμένεται στις τιμές του πετρελαίου
Eurokinissi

Μεγάλη θα είναι η πτώση στις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης από τον Οκτώβριο, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί στις διεθνείς αγορές. Ήδη οι τιμές της βενζίνης υποχώρησαν στα επίπεδα του 2009, δηλαδή στα 1,35 ευρώ το λίτρο στην Αθήνα και 1,42 στην υπόλοιπη Ελλάδα. Αν μάλιστα καταργηθεί η εξομοίωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης, στις 15 Οκτωβρίου το πετρέλαιο θέρμανσης θα κοστίζει 65 λεπτά το λίτρο.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», είναι δύο οι κύριοι παράγοντες που οδηγούν σε αυτή την αποκλιμάκωση. Η χρηματιστηριακή κρίση στην Κίνα δημιούργησε κλίμα αβεβαιότητας για τις προοπτικές της παγκόσμιας ζήτησης αργού. Την ίδια στιγμή, η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου αποτελεί ένα ακόμα θετικό παράγοντα διαμόρφωσης των τιμών.

Μπορεί οι τιμές του πετρελαίου να σημειώσουν πτώση, όμως ένα μεγάλο ποσοστό της μείωσης από τη διεθνή τιμή της βενζίνης έχει εξανεμιστεί από τους φόρους που αντιπροσωπεύουν το 64% της λιανικής τιμής και το οποίο μένει αμετάβλητο. Επίσης, υπάρχει ένα ποσοστό 2% που, λόγω των capital controls, «χάθηκε» από το διυλιστήριο μέχρι την αντλία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Καθημερινής», η ευρεία χρήση των πιστωτικών καρτών στα πρατήρια υγρών καυσίμων, μετέφερε στους καταναλωτές το κόστος προμήθειας που κυμαίνεται στο 1,5%. Ακόμα, η κεφαλαιακή στενότητα των πρατηριούχων που προέκυψε από την παύση των πιστώσεων από τις εταιρείες εμπορίας, επιβάρυνε ακόμα περισσότερο τους καταναλωτές. Γι' αυτούς τους λόγους παρατηρήθηκε μεγάλη διαφορά στην διαμόρφωση της τιμής στα διυλιστήρια και στην αντλία.

Πιο συγκεκριμένα, από τις 3 Ιουλίου έως 28 Αυγούστου, η τιμή διυλιστηρίου μειώθηκε σε ποσοστό 13% (1,034 ευρώ το λίτρο από 1,186 ευρώ το λίτρο). Την ίδια περίοδο η τιμή στην αντλία μειώθηκε σε ποσοστό 9%, παρουσιάζοντας απόκλιση 4% από την τιμή διυλιστηρίου.

Σύμφωνα με κύκλους των Ελληνικών Πετρελαίων, οι λόγοι είναι, όπως προαναφέραμε, οι φόροι που αντιπροσωπεύουν το 64% της τιμής. Παρόλα αυτά, οι χαμηλές τιμές αναμένεται να ενισχύσουν την ζήτηση στην αγορά καυσίμων, η οποία αυξήθηκε κατά 6% το δεύτερο τρίμηνο του 2015. Ο Ιούλιος μπορεί να ήταν κακός μήνας για την αγορά λόγω της επιβολής capital controls, όμως ο Αύγουστος κάλυψε τις απώλειες. Τέλος, εκτιμάται πως το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου η ζήτηση θα υποχωρήσει και πάλι λόγω των εκλογών και του ΕΝΦΙΑ. Ανάκαμψη αναμένεται στο τέταρτο τρίμηνο του έτους, λόγω των πολύ χαμηλών τιμών.

Δημοφιλή