Νέες δημοσκοπήσεις: Κάλπη – θρίλερ και εντολή για μετεκλογικές συνεργασίες

Νέες δημοσκοπήσεις: Κάλπη – θρίλερ και εντολή για μετεκλογικές συνεργασίες
Nick Paleologos / SOOC

Κάλπη – θρίλερ και εντολή για μετεκλογικές συνεργασίες δείχνουν δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στον κυριακάτικο Τύπο.

Σύμφωνα με μέτρηση της Marc για λογαριασμό του Έθνους της Κυριακής, 7 στους 10 επιθυμούν τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας. Την ίδια ώρα το θρίλερ της πρωτιάς συνεχίζεται, με τη διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στην πρόθεση ψήφου να είναι μόλις 0,4% και τους αναποφάσιστους που θα κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα να κυμαίνονται στο υψηλό ποσοστό του 14,1%.

Σκηνικό θρίλερ περιγράφεται και στη δημοσκόπηση της Κάπα Research για το Βήμα της Κυριακής, με κεφαλή μεν του ΣΥΡΙΖΑ, βραχεία δε, με 26,5% έναντι 25,9% της ΝΔ.

Marc: Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ με 0,4%

Στη δημοσκόπηση της Marc για το Έθνος, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 24,4% (καταγράφοντας απώλειες σχεδόν μιας μονάδας σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση), έναντι 24,0% που συγκεντρώνει η ΝΔ (κερδίζοντας 0,8% σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση). Η δημοσκόπηση βγάζει 8κομματική Βουλή με τρίτο κόμμα τη ΧΑ (5,9%), ενώ ακολουθούν το Ποτάμι (5,1%), το ΚΚΕ (4,8%), ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ (4,3%), Λαϊκή Ενότητα ισόπαλη με την Ένωση Κεντρώων (με 3,6%). Εκτός βουλής δείχνει η δημοσκόπηση τους ΑΝΕΛ.

Στην ίδια δημοσκόπηση περίπου 2 στους 3 ψηφοφόρους (70,6%) θέλουν κυβέρνησης συνεργασίας, ένα ποσοστό που έχει ενισχυθεί πολύ μετά την ψήφιση του Μνημονίου. Εξ αυτών, το 34,4% ζητά κυβέρνηση εθνικής ενότητας, το 17,7% κυβέρνηση συνεργασίας με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και το 18,5% κυβέρνηση συνεργασίας με βασικό κορμό τη ΝΔ.

Δυσαρεστημένοι από τη διαπραγμάτευση

Το 75,5% δηλώνει δυσαρεστημένο από τη διαπραγμάτευση ενώ το 23,8% δηλώνει ικανοποιημένο από τον τρόπο που διαπραγματεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση με τους Ευρωπαίους.

Η ανατομία των ψηφοφόρων

Οι γυναίκες υπερτερούν των ανδρών ψηφοφόρων στα δύο μεγάλα κόμματα, με τη ΝΔ να κερδίζει τη μάχη στις γυναίκες (25,9% έναντι 25,4% του ΣΥΡΙΖΑ). Αντίστοιχα ο ΣΥΡΙΖΑ υπερτερεί στις ηλικίες 18-34 λαμβάνοντας 18,6% αλλά με απώλειες από τις εκλογές του Ιανουαρίου. Υπερτερεί επίσης στις ηλικίες 35-54 με ποσοστό 24,4% έναντι 16,3%. Το κόμμα του Ευ. Μεϊμαράκη κερδίζει στις μεγαλύτερες ηλικίες με 33,2% έναντι 26,7% του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερτερεί στους άνεργους (23,6% έναντι 15,6% της ΝΔ), ενώ η ΝΔ κερδίζει τη μάχη στις νοικοκυρές (28,5%) και στους συνταξιούχους (34,9%).

Κάπα Research: Πρωτιά θρίλερ ΣΥΡΙΖΑ

Πρωτιά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, με προβάδισμα μικρότερο της μιας μονάδας καταγράφει η έρευνα της Κάπα Research για λογαριασμό του «Βήματος της Κυριακής». Με τα ποσοστά του να υποχωρούν και σε αυτή τη μέτρηση ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει στην πρόθεση ψήφου 26,5%, η Νέα Δημοκρατία που ενισχύεται συγκεντρώνει 25,9%. Την τρίτη θέση καταλαμβάνει η Χρυσή Αυγή (6,5%), με προβάδισμα μικρότερο της μιας μονάδας από το τέταρτο ΠΑΣΟΚ (5,8%), και ακολουθούν το Ποτάμι με 5,3%, η Λαϊκή Ενότητα με 4,7%, η Ένωση Κεντρώων με 3,5% ενώ ακριβώς στο όριο εισόδου στη βουλή βρίσκονται οι ΑΝΕΛ (3,0%), στην μοναδική δημοσκόπηση από αυτές που διενεργήθηκαν τις τελευταίες μέρες και δείχνουν τους ΑΝΕΛ εντός Βουλής, έστω και οριακά.

Πρωτιά στη ΝΔ δίνει η έρευνα της Μetron Analysis για τα Παραπολιτικά, η δεύτερη μέτρηση των τελευταίων ήμερων στην οποία καταγράφει προβάδισμα στην πρόθεση. η ΝΔ προηγείται με 24% και ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 23,4%. Τρίτο κόμμα είναι το ΚΚΕ με 5,2% και ακολουθούν: Χρυσή Αυγή με 5,1%, Ποτάμι με 4,8%, ΠΑΣΟΚ και Ένωση Κεντρώων με 4%, Λαϊκή Ενότητα με 3,4% και ΑΝΕΛ με 2%.

Απόλυτη ισοπαλία μεταξύ των δύο κομμάτων καταγράφουν οι μετρήσεις της MRB για το Star και του Πανεπιστημίου Μακεδονία για τον ΣΚΑΙ. Στην έρευνα της MRB συγκεντρώνουν από 25,1%, ενώ από 27% στην πρόθεση ψήφου για την έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονία.

Δημοφιλή