Τσίπρας: Πιστεύει κανείς ότι ο Μεϊμαράκης με τη στρατηγική του «ναι» σε όλα, θα έφερνε καλύτερη συμφωνία;

Τσίπρας: Πιστεύει κανείς ότι ο Μεϊμαράκης με τη στρατηγική του «ναι» σε όλα, θα έφερνε καλύτερη συμφωνία;
Nikos Libertas / SOOC

Υπερασπιστικός προς τη συμφωνία που έφερε για τη χώρα εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Καισαριανή και επιτέθηκε τόσο σε Αντώνη Σαμαρά όσο και στον νυν πρόεδρο της ΝΔ, Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

Ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε τα λάθη και τις παραλείψεις του επταμήνου, ωστόσο υπερασπίστηκε τη μάχη που έδωσε και δεν πήγε χαμένη και υπεραμύνθηκε της συμφωνίας που τελικά πέτυχε παρά τις δυσκολίες που έχει, ως της καλύτερης δυνατής με δεδομένο τον αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων.

«Υπάρχει κανείς Έλληνας που να πιστεύει ότι αν έμενε στη διακυβέρνηση ο κ. Σαμαράς ή αν ήταν στη θέση μου ο κ. Μειμαράκης, θα έφερνε καλύτερη συμφωνία; Υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι ο κ. Μειμαράκης με τη στρατηγική του ΝΑΙ σε όλα, θα έφερνε καλύτερη συμφωνία; Αν υπάρχει ας βγει να το πει. Ούτε ο ίδιος δε το ισχυρίζεται».

«Φέραμε μία συμφωνία δέκα φορές καλύτερη από εκείνη που έφερνε η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ» υποστήριξε και επιτέθηκε στο «παλιό και φθαρμένο σύστημα της διαφθοράς και της διαπλοκής».

Συνεχίζοντας την επίθεσή του ανέφερε:

«Μας κατηγορούν εκείνοι που έχτιζαν τα τείχη της αδικίας, της φθοράς, της διαπλοκής, της αρπαχτής, για 40 χρόνια, ότι δεν μπορέσαμε να τα γκρεμίσουμε σε εφτά μήνες. Μας λένε οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί των μνημονίων: Δεν καταφέρατε να τα ξηλώσετε, όπως είχατε υποσχεθεί. Μας κατηγορούν ότι δεν μπορέσαμε με την πρώτη σκληρή μάχη να γκρεμίσουμε το καθεστώς των μνημονίων, που εκείνοι για χρόνια έχτιζαν. Εκείνοι θωράκισαν με νόμους και δρακόντειες δεσμεύσεις. Εκείνοι έστησαν γύρω του μπλόκα της διαπλοκής, παγίδες του χρήματος, εκβιασμούς της πιστωτικής ασφυξίας. Και κάπου εκεί η τραγωδία γίνεται και πάλι φάρσα. Κάποτε κατηγορήθηκαν για προδοσία οι πατριώτες που αντιστάθηκαν στον κατακτητή. Τώρα κατηγορούνται εκείνοι που αντιστάθηκαν στο καθεστώς του φόβου, της αδικίας, της φθοράς, τη διαπλοκής».

Το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα με το κωδικό όνομα «απελευθέρωση»

Παράλληλα περιέγραψε και το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον τίτλο «απελευθέρωση».

Αυτό περιλαμβάνει:

-Απελευθέρωση από τον ολοκληρωτισμό που βασίζει την ανάπτυξη στη λιτότητα, στη φτώχεια, και στην εξαθλίωση των εργαζομένων.

-Απελευθέρωση επίσης από ένα κράτος εχθρικό για τον πολίτη και φιλικό για τα συμφέροντα και το ρουσφέτι. Εχθρικό για τη νεανική καινοτομία και φιλικό για τον γερασμένο κομματισμό.

-Απελευθέρωση των εργαζομένων από το σημερινό καθεστώς της δουλοπαροικίας, της μαύρης εργασίας, των αμοιβών πείνας, και από το φόβο της απόλυσης.

-Απελευθέρωση των συνταξιούχων από το βραχνά της επιβίωσης.

-Απελευθέρωση των νέων από τα δεσμά της ανεργίας με στοχευμένες πολιτικές, αξιοποίηση του πακέτου Γιούνκερ, αλλά και επενδύσεις και προγράμματα στήριξης.

-Απελευθέρωση της δικαιοσύνης από τους κομματικούς φατριασμούς, τις επιχειρηματικές επιρροές, τις γραφειοκρατικές δουλείες.

-Απελευθέρωση χιλιάδων φτωχών οικογενειών από τα τραπεζικά όρνεα που καραδοκούν να τους πάρουν το σπίτι. Γιατί εμείς δεν αποδεχτήκαμε τη παράδοση των κόκκινων δανείων στα κοράκια των αγορών και ούτε πρόκειται να το αποδεχτούμε.

-Απελευθέρωση της κοινωνίας από ανισότητες που εντείνουν τις κοινωνικές ανισότητες του συστήματος. Να είναι όλοι οι πολίτες ίσοι απέναντι στον αστυνομικό, στον δικαστή, στον έφορο, στο καθισμένο στην καρέκλα λειτουργό της όποιας εξουσίας.

-Απελευθέρωση της Παιδείας, που βρίσκεται για χρόνια σε κατάσταση ομηρίας, οικονομικής ασφυξίας, φυλακισμένων οραμάτων.

-Απελευθέρωση όλων, χωρίς καμιά διάκριση, από την ανασφάλεια της περίθαλψης και της υγείας, που κάποιοι τη θέλουν προνόμιο για γεμάτες τσέπες.

-Απελευθέρωση των απλών ανθρώπων από την ταπείνωση της ουράς στο ΙΚΑ, στα ταμεία, στις δημόσιες υπηρεσίες.

Το δίλημμα των εκλογών

Ο πρώην πρωθυπουργός έβαλε από την δική του πλευρά το δίλημμα των εκλογών: «Στις εκλογές καλείστε να απαντήσετε σε ένα καίριο ερώτημα: Ποιον θα εμπιστευτείτε να παλέψει με το λαό, μαζί σας, μαζί με κάθε κοινωνική ομάδα, για να αρχίσει επιτέλους η αντίστροφη μέτρηση; Εκείνους που μας έφεραν ως εδώ; Εκείνους που άνοιξαν τις πληγές; Εκείνους που υπάρχουν για να διαιωνίζουν τις πληγές, γιατί έτσι εξασφαλίζουν στους σπόνσορές τους εύκολο χρήμα και στον εαυτό τους εύκολες καρέκλες; Να εμπιστευτούμε, δηλαδή, τους λύκους να φυλάξουν τα πρόβατα. Να εμπιστευτούμε στους δεσμοφύλακες την απελευθέρωσή μας. Στους κουμπάρους τη μάχη της κατά διαπλοκής. Στους νόμιμους και ηθικούς τη μάχη κατά της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής. Στους κολλητούς τη μάχη για την αλλαγή του κράτους».

Έδωσε την δική του απάντηση: «Με όλους αυτούς, με το παλιό και φθαρμένο, ένα μόνο πρέπει να κάνουμε. Και μπορούμε να το κάνουμε. Να το αφήσουμε να πνιγεί στις αμαρτίες του. Ή καλύτερα να το πνίξουμε στην κάλπη στις 20 του Σεπτέμβρη. Για να ξεμπερδέψουμε μια και καλή μαζί του. Γιατί για να κερδίσουμε το αύριο, πρέπει να τελειώσουμε με το χτες.

Υπερασπίστηκε την επτάμηνη διακυβέρνησή του λέγοντας: «Παρουσιαζόμαστε σήμερα μπροστά σας και μπροστά σε όλο τον ελληνικό λαό το ίδιο αποφασισμένοι να στηρίξουμε τις ριζικές αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η κοινωνία μας. Αυτή τη φορά όμως και πιο έμπειροι, πιο σοφοί, πιο προσγειωμένοι. Δεν θα περιγράψω όσα κάναμε, παρά τις πρωτοφανείς δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε. Ένα μόνο θα πω. Όλα μα όλα τα πρώτα μέτρα που προλάβαμε και μπορέσαμε να πάρουμε έχουν φιλολαϊκό, προοδευτικό, δημοκρατικό, πρόσημο. Από το άνοιγμα της ΕΡΤ μέχρι τις εκατό δόσεις. Από το πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση, μέχρι την επαναπρόσληψη των κυνηγημένων. Από το στοπ στις μαζικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, μέχρι το στοπ στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας».

Η επόμενη ημέρα

Αναφέρθηκε στην επόμενη ημέρα: «Δεν ονειροβατούμε. Γνωρίζουμε και γνωρίζετε ότι έχουμε δύσκολο δρόμο μπροστά μας. Μα τώρα γνωρίζουμε επίσης ότι τα πιο δύσκολα είναι πλέον πίσω μας. Και την ελπίδα δε θα την αφήσουμε να σβήσει».

Υποστήριξε ότι «οι δυνάμεις του χθες» έχουν στόχο να στερήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ μία ισχυρή πλειοψηφία στην επόμενη βουλή και ακολούθως έκανε την δική του σύγκριση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ: «Η αλήθεια όμως είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ και τις δυνάμεις του χθες είναι όπως η μέρα με τη νύχτα. Αν με ρωτάγατε να σας περιγράψω με μια λέξη το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας θα σας απαντούσα με τη λέξη : Παλινόρθωση. Παλινόρθωση του παλιού και γνώριμου φθαρμένου και διαφθαρμένου καθεστώτος. Του ρουσφετιού, της μίζας, της διαπλοκής, του αυταρχισμού, των μεγάλων ανισοτήτων.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε και για την ευρωπαϊκή διάσταση των ελληνικών εκλογών: «Γνωρίζουμε ότι το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών δε θα επηρεάσει μόνο την εξέλιξη των πραγμάτων στην Ελλάδα, αλλά και τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρωπαϊκή περιφέρεια. Τις εκλογές της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ιρλανδίας που είναι αμέσως μετά από τις ελληνικές εκλογές». Ολοκλήρωσε την ομιλία του με το βασικό του σύνθημα: «Στις 20 Σεπτέμβρη θα ξεμπερδέψουμε οριστικά με το παλιό. Και θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να κερδίσουμε το αύριο».

Δημοφιλή