Το κυβερνητικό πρόγραμμα παρουσιάζει στη ΔΕΘ ο Τσίπρας

Τι θα πει ο Τσίπρας στη ΔΕΘ
Syriza's leader, former prime minister Alexis Tsipras is silhouetted on a stage (AP Photo/Thanassis Stavrakis)
Syriza's leader, former prime minister Alexis Tsipras is silhouetted on a stage (AP Photo/Thanassis Stavrakis)
ASSOCIATED PRESS

Σε 4 κεφάλαια επιμερίζεται το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που παρουσιάζει στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας: Θεσμική ανασυγκρότηση του κράτους και του πολιτικού συστήματος, Παραγωγική ανασυγκρότηση, Κοινωνικό κράτος, Άμυνα και εξωτερική πολιτική.

Από το πολυσέλιδο κυβερνητικό πρόγραμμα ξεχωρίζουν οι «5+10 προτεραιότητες», αλλά και τι θα γίνει με την αναδιάρθρωση χρέους, τα «κόκκινα» δάνεια, το Ταμείο Αξιοποίησης της περιουσίας του κράτους, τα εργασιακά και την ενέργεια.

Ειδικότερα:

-Χρέος: η πρόταση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θα συμπεριλαμβάνει και επιμηκύνσεις, και μειώσεις επιτοκίων και άλλες ελαφρύνσεις.

Σημειώνεται ότι στον ΣΥΡΙΖΑ ήδη έχουν συγκροτηθεί ομάδες εργασίας διεθνούς κύρους που επεξεργάζονται το τεχνικό σκέλος της πρότασης.

-«Κόκκινα» δάνεια: θα διεκδικήσει τη δημιουργία ενός νέου φορέα που θα μπορεί να μεσολαβήσει ανάμεσα στα συμφέροντα των δανειστών, των τραπεζών και των φορολογουμένων. Ακόμη

  • θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες του νόμου Κατσέλη ώστε να διευκολυνθούν οι δανειολήπτες και οι φορολογούμενοι
  • θα εφαρμοστεί ο νόμος για τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
  • θα αλλάξει ο κώδικας δεοντολογίας των τραπεζών και ο θεσμός του ενήμερου δανειολήπτη
.

- Νέο Ταμείο για την αξιοποίηση της περιουσίας του κράτους: βασικός σκοπός του Ταμείου είναι να αποτρέψει το «ξεπούλημα» των περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού κράτους. Τα έσοδα που θα προκύψουν (προσδοκόμενα κεφάλαια κεφάλαια αξίας 50 δις ευρώ) θα χρησιμοποιηθούν κατά το ήμισυ για την αποπληρωμή του δανείου ESM, ενώ το 50% κάθε εναπομείναντος ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για την απομείωση του χρέους. Το υπόλοιπα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις.

- Εργασιακές σχέσεις-εργασιακά δικαιώματα: Θα καταστούν οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας ο κύριος μηχανισμός ρύθμισης των μισθών και των όρων εργασίας.

Έτσι μετά από διαβούλευση υπό την εποπτεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα υπάρξουν νέοι νόμοι για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τον συνδικαλιστικό νόμο και την προστασία των εργαζομένων από τις ομαδικές απολύσεις, σύμφωνα με τις αρχές του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου. Ακόμη θα ψηφιστεί ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα κοινωνικά και εργατικά δικαιώματα, ενώ θα αναβαθμιστούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του ΙΚΑ και του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας.

- Ενέργεια: με δεδομένη την υποχρέωση για απελευθέρωση του χώρου της ενέργειας θα δημιουργηθούν ευνοϊκοί όροι για τη σύσταση εταιρικών σχημάτων με κοινωνική, συνεργατική συγκρότηση – συσχετισμένα πχ με την ενεργειακή αυτονομία επιλεγμένων νησιών, τις τεχνολογίες ΑΠΕ ή υβριδικών συστημάτων.

Το νέο αναπτυξιακό μοντέλο του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει α) τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, β) τις νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις που θα εκμεταλλευτούν το νέο οικοσύστημα πέριξ της ερευνητικής υποδομής των ελληνικών πανεπιστημίων, γ) τις νέες μορφές συνεργατισμού στον αγροτικό τομέα που θα είναι προσανατολισμένες στην επιχειρηματικότητα και την μεταποίηση του προϊόντος, δ) τις ξένες επενδύσεις και ε) τις νέες κοινωνικές επιχειρήσεις.

Για την στήριξη αυτών των τομέων ο ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει μεταξύ άλλων

• απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων,

• ίδρυση Κέντρων Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων,

• α) την επανεξέταση του πλαισίου λειτουργίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού, β) τις μεταρρυθμίσεις σε στοχευόμενους κλάδους στους οποίους κυριαρχούν ολιγοπωλιακά συμφέροντα, ( λιανεμπόριο, καύσιμα κ.α.),

• αναβάθμιση της θεσμικής υποδομής αναφορικά με την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Για την Αγροτική Οικονομία ο ΣΥΡΙΖΑ

θα καταπολεμήσει τις ενδοομιλικές συναλλαγές από τις εταιρείες γεωργικών εφοδίων, με έλεγχο των παράνομων εισαγωγών και ελληνοποιήσεων, των εναρμονισμένων πρακτικών και των υπερτιμολογήσεων, με θέσπιση και τήρηση αυστηρών χρονικών ορίων αποπληρωμής των παραγωγών

  • θα στηρίξει συνεργατικά σχήματα, θα θεσμοθετήσει αγορές παραγωγών και τοπικών δικτύων παραγωγών- καταναλωτών
  • θα αναδιοργανώσει τις δημόσιες υπηρεσίες και τους φορείς αγροτικής πολιτικής
  • θα διαχειριστεί με διαφάνεια τις κοινοτικές ενισχύσεις και τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης
  • θα παρουσιάσει σχέδια αύξησης της παραγωγής, βασισμένα στην μικρής κλίμακας παραγωγή και την οικογενειακή γεωργία.

Για την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει θεσμικές μεταρρυθμίσεις:

  • ενοποίηση της κατακερματισμένης συνεταιριστικής νομοθεσίας στην Ελλάδα ώστε να διευκολυνθεί η δημιουργία συνεταιριστικών εγχειρημάτων και η συκρότηση τοπικών αντιπροσωπευτικών δικτύων κοινωνικής οικονομίας ανεξαρτήτως νομικής μορφής.
  • θεσμικό πλαίσιο για τη μεταβίβαση υπό πτώχευση και πτωχευμένων επιχειρήσεων σε συνεταιρισμούς (πρώην-) εργαζομένων.
  • λειτουργία Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας για διοχέτευση πόρων σε συνεργατικά σχήματα (επιδότηση, μικροδανεισμός, κάλυψη εγγυητικών επιστολών).
  • συνεργασία δημοσίου τομέα και εγχειρημάτων κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.

Δημοφιλή