Μητροπολίτης Άνθιμος: Αν το κράτος επιμείνει στην καταβολή ΕΝΦΙΑ, το Χαρίσειο Γηροκομείο θα κλείσει

Μητροπολίτης Άνθιμος: Αν το κράτος επιμείνει στην καταβολή ΕΝΦΙΑ, το Χαρίσειο Γηροκομείο θα κλείσει
Sooc

Ανοιχτό άφησε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος το ενδεχόμενο να διακοπεί η λειτουργία του Χαρίσειου Γηροκομείου, σε περίπτωση που επιμείνει το κράτος στην καταβολή του ΕΝΦΙΑ.

«Ποιός θα πάρει αυτούς τους γέροντες, αν συμβεί αυτό;», αναρωτήθηκε ο κ.Άνθιμος, ο οποίος υπενθύμισε ότι το Ίδρυμα του οποίου προεδρεύει, πλήρωσε πέρυσι 450.000 ευρώ για τον ΕΝΦΙΑ.

Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης είπε ότι η Εκκλησία είναι ανοιχτή να συζητήσει το ενδεχόμενο μίας επιπλέον συνεισφοράς της Εκκλησίας στον προϋπολογισμό. «Όταν θα γίνει η καινούργια κυβέρνηση, όποιο κόμμα κι αν είναι, εμείς είμεθα ανοιχτοί να συζητήσουμε, να συνεννοηθούμε κι ό,τι μπορούμε, θα βοηθήσουμε», είπε ο κ. Άνθιμος.

Απαντώντας στο ερώτημα για το κατά πόσο η Εκκλησία της Ελλάδος θα μπορούσε να ακολουθήσει το παράδειγμα της Εκκλησίας της Κύπρου που έθεσε την περιουσία της στη διάθεση του κράτους για την υπέρβαση της κρίσης, ο κ. Ανθιμος είπε ότι «πρόκειται για τελείως διαφορετικά τα μεγέθη», καθώς «η Εκκλησία της Κύπρου είναι μία μικρή Εκκλησία που έχει τακτοποιήσει τα οικονομικά της, ενώ οι υποχρεώσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος δημιουργούν ουσιαστικό άγχος».

Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης διευκρίνισε ότι στη Θεσσαλονίκη η κεντρική Οικονομική Υπηρεσία της Εκκλησίας διαθέτει κάποια ακίνητα, τα έσοδα από τα οποία, όμως, δεν πηγαίνουν στα ταμεία της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, οι ενορίες της οποίας παράγουν το βασικό φιλανθρωπικό έργο για μεγάλο αριθμό πολιτών.

«Η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης έχει μόλις 2-3 διαμερίσματα στην ιδιοκτησία της», είπε ο κ.Άνθιμος, προσθέτοντας ότι «τα δυσφημιστικά που λέγονται για την Εκκλησία της Ελλάδος προέρχονται από αυτούς, που έχουν αντίθετη ιδεολογία και δε θέλουν την Εκκλησία ως παράγοντα ζωής, όπως είναι επί 2.000 χρόνια».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή