Orphans' 1618: Οι ξύλινες τσάντες που προέκυψαν από τον πειραματισμό και τη θεωρία της χρυσής τομής

Orphans' 1618: Οι ξύλινες τσάντες που προέκυψαν από τον πειραματισμό και τη θεωρία της χρυσής τομής

Η ύπαρξη μιας ιδέας καλής και πρωτότυπης είναι πάντα η αρχή, αλλά η θέληση και ο επαγγελματισμός δίνουν την -επιτυχημένη- ολοκλήρωση. Όταν λοιπόν ο Κωνσταντίνος και η Μαρία αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, γνώριζαν πολύ καλά ότι ο πειραματισμός είναι μονόδρομος για γίνουν πραγματικότητα όλα αυτά που σχεδίαζαν στο χαρτί.

Μέσα από τον συνδυασμό των όσων αγαπούσαν, και πάντα με μουσική υπόκρουση, οι δυο τους οδηγήθηκαν σε μία «χρυσή τομή». Έτσι δημιουργήθηκε η Ophans' 1618, μία σειρά από ξύλινες τσάντες με λεπτομέρειες από δέρμα και ύφασμα. Κάθε σχέδιο είναι μοναδικό, φτιαγμένο στο χέρι και έχει κάτι από την ψυχή των δύο δημιουργών. Στόχος τους είναι κάθε κομμάτι να παραμείνει ξεχωριστό, για αυτό όχι μόνο δίνουν τη δυνατότητα για την προληπτική συντήρησή του κάθε 18 μήνες, αλλά και για την επιστροφή του έτσι ώστε να γίνει «vintage θησαυρός» στα χέρια κάποιου άλλου. Το κίνητρο; Η αγορά μίας νέας τσάντας με παροχή έκπτωσης.

Ο Κωνσταντίνος Χαδουλός, ο ένας εκ των δύο Orphans', μίλησε στη Huffpost Greece για το τι σημαίνει τελικά το «Orphans' 1618», για το πώς γεννήθηκε η ιδέα για τις ξύλινες τσάντες, για την πολύπλοκη διαδικασία της δημιουργίας τους, αλλά και για το τι σχεδιάζουν οι δυο τους στο μέλλον.

Πότε άρχισαν όλα και από ποιους;

«We are orphans' and we design wooden bags», μία φράση που άρχισε σαν αστείο, έγινε τελικά το μότο μας και προσδιορίζει ακριβώς αυτό που αντικατοπτρίζει το brand μας. Φύσει και θέσει ήμασταν πάντα πρακτικά και δημιουργικά χέρια ο καθένας στον τομέα του και απλά η Orphans' σαν υπόσταση μάς έδωσε την ευκαιρία να συνεργαστούμε δημιουργικά. Η ιδέα υπήρχε από τα μέσα του 2014 και πρακτικά άρχισε τον Απρίλιο του 2015. Η ομάδα αποτελείτε από εμένα, που είμαι υπεύθυνος σε pub, με σπουδές Γεωπόνου και ειδίκευση στην αγροτική οικονομία και την διαχείριση φυσικών πόρων και την Μαρία, η οποία είναι μηχανικός σχεδίασης προϊόντων και συστημάτων.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα να δημιουργήσετε τσάντες από ξύλο;

Οι κατασκευές από πάσης φύσεως υλικά ήταν το χόμπι μου, ενώ ο σχεδιασμός ήταν το χόμπι της Μαρίας. Η χρυσή τομή των δύο ήταν η χρήση απλών γεωμετρικών σχημάτων που η επανάληψη τους δημιουργούσε μοτίβα και αυτό ήταν που έδωσε την ταυτότητα στην Orphans'. Η ιδέα ήρθε χωρίς ιδιαίτερη σκέψη ενώ γινόταν σιωπηλή επεξεργασία για το πώς μπορούν να δεθούν τόσο ανομοιογενή υλικά όπως το ξύλο, το δέρμα, το μέταλλο και το ύφασμα. Η απάντηση ήταν επίσης απλή τελικά: ανομοιογενώς , με πάρα πολύ πειραματισμό και προσπάθεια. Πλέον, ίσως γνωρίζουμε 2.000 τρόπους για το πώς μπορεί να ενωθεί δέρμα με ξύλο.

Από ποια ακριβώς υλικά είναι οι τσάντες σας; Είναι όλα ελληνικά;

Το βασικό μας υλικό είναι το ξύλο, το οποίο και δένεται ομοιόμορφα με δέρματα, καμβάδες και υφάσματα. Ο,τιδήποτε αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε ως υλικό έχει την καλύτερη δυνατή ποιότητα και συνειδητά αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ακόμη και τα περιφερειακά στοιχεία της τσάντας για να δώσουμε έμφαση στη λεπτομέρεια και την ποιότητα. Ως εκ τούτου, οι λεπτομέρειες αυτές, κουμπώματα, κρίκοι, διατόνια κτλ, σχεδιάζονται και δημιουργούνται από εμάς για να ενισχύσουν την έννοια του χειροποίητου. Όσον αφορά την προέλευση των πρώτων υλών, βασικό μας μέλημα είναι να ενισχύουμε τα ελληνικά προϊόντα, με εγχώριες ποικιλίες ξύλων όπως για παράδειγμα η καρυδιά, ενώ όπου δεν είναι αυτό δυνατό, προμηθευόμαστε από Έλληνες πωλητές υλικά όπως τροπικά ξύλα.

Μιλήστε μας για τη διαδικασία της δημιουργία τους. Που γίνεται, ποια είναι τα βήματα μέχρι να κατασκευαστεί μία τσάντα και πόσο καιρό σας παίρνει;

Η διαδικασία κατασκευής και το κάθε βήμα παραγωγής προέκυψαν μέσα από τον πειραματισμό βασιζόμενο σε παλιές ξυλουργικές πρακτικές. Για να προκύψει η τελική διαδικασία παραγωγής έγιναν άπειρες δοκιμές και κατασκευάστηκαν εργαλεία ειδικά προσαρμοσμένα στο κάθε στάδιο παραγωγής της τσάντας. Το πρώτο στάδιο είναι η διαλογή και επιλογή του ξύλου που αντιστοιχεί σε κάθε σχέδιο, ενώ σε δεύτερο στάδιο το ξύλο κόβεται στις ενδεικτικές διαστάσεις που θα έχει η κάθε τσάντα και σχηματοποιείται ώστε να δώσει την αρχική μορφή στο σώμα. Στο επόμενο στάδιο ξανακόβεται στις ακριβείς τελικές διαστάσεις, ενώ παράλληλα κόβονται και ράβονται τα πατρόν για την εσωτερική αλλά και εξωτερική επένδυση του κάθε προϊόντος. Το ξύλινο σώμα περνάει διάφορα στάδια τριψίματος, αλλά και το στάδιο του κερώματος. Το τελικό στάδιο είναι η συναρμολόγηση όλων των παραπάνω ώστε να καταλήξουμε στο τελικό προϊόν που φτάνει στα χέρια του πελάτη. Οι διαδικασίες που αναφέρθηκαν παραπάνω απαιτούν ένα χρονικό διάστημα ώστε να γίνεται ομαλά η μετάβαση από το ένα στάδιο στο άλλο προκειμένου να προκύψει ένα αψεγάδιαστο προϊόν και μεσοσταθμικά το διάστημα που απαιτείται είναι 7-10 ημέρες.

Πόσο εύκολο είναι να δημιουργήσει κάποιος τη δική του επιχείρηση σήμερα στην Ελλάδα; Τι προβλήματα αντιμετωπίσατε εσείς;

Το επιχειρείν στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολο και χρονοβόρο. Εκτός από τα κλασικά προβλήματα γραφειοκρατίας και ρευστότητας υπάρχει και το πρόβλημα της μη εύκολης και άμεσης εύρεσης των απαιτούμενων υλικών. Παρόλα αυτά εάν υπάρχει η απαιτούμενη υπομονή και διάθεση να υλοποιήσεις κάτι στο οποίο πιστεύεις όλα τα εμπόδια ξεπερνιούνται έστω κι αν υπάρχουν καθυστερήσεις.

Πώς προέκυψε η ονομασία «Orphans' 1618»;

Η ονομασία Orphans' 1618 αποτελείται από 2 μέρη που μας χαρακτηρίζουν και τους 2.Τον αυτοσαρκασμό, αλλά και το πάθος με την αρμονία, τα βασικά σχήματα και την απλότητα. Το πρώτο μέρος (orphans') περίμενε καιρό ορφανό από την ιδέα που θα του έδινε υπόσταση. Δεν είναι τυχαίο διότι όντως είμαστε Orphans'... Το 1618 είναι είναι ουσιαστικά ο χρυσός κάνονας, ο αριθμός Φ, (1,618), ο αριθμός της αρμονίας , ο αριθμός που υπάρχει παντού και κρίνει αν κάτι είναι όμορφο κι αρμονικό. Η σύνθεση αυτών των 2 δημιουργεί το δικό μας brand και ταυτόχρονα επεξηγεί αυτό που είμαστε.

Από που αντλείτε την έμπνευση σας;

Όντας και οι 2 θαυμαστές του χαοτικού αρχίσαμε να δημιουργούμε χωρίς να σκεφτόμαστε τις διαχωριστικές ανάμεσα στα διάφορα κινήματα της τέχνης. Επομένως, δανειστήκαμε επιρροές από κινήματα και καλλιτέχνες που πρεσβεύουν την αρμονία και τα βασικά σχήματα τη λειτουργικότητα της φόρμας όπως Bauhaus, International style, constructivism, futurism με βασικούς εκπρόσωπους εξ αυτών τους Kandinsky, Le Corbusier κ.ά. Όλα τα παραπάνω, ενώ στοιχειοθετούσαν τα βασικά σχήματα μας , είχαν και μουσική επένδυση από Johnny Cash , Nick Cave , Madrugada, Menahan Street Band κι όχι μόνο. Ο λόγος είναι ότι πάντα συνδέουμε τη δουλειά με μουσική.

Από πόσα σχέδια αποτελείται η συλλογή και πόσα σκοπεύσετε να δημιουργήσετε ακόμα;

Η πρώτη μας συλλογή αποτελείται από 6 γυναικείες τσάντες και ένα αντρικό πορτοφόλι Η γκάμα των προϊόντων έχει σχεδιαστεί για να καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα επιλογών. Από τις μικρού μεγέθους purse έως και τα σακίδια πλάτης. Με αυτό τον τρόπο προσπαθούμε να δώσουμε διαφορετικού τύπου επιλογές που θα καλύψουν τις ανάγκες του καταναλωτή. Για αυτό το λόγο αποφασίσαμε κάθε τύπος τσάντας να παράγεται αρχικά σε 2 διαφορετικές παραλλαγές ξύλου και δέρματος.

Σε τι τιμές κυμαίνονται οι τσάντες σας και σε ποια σημεία μπορούμε να τις βρούμε;

Το brand μας θα διατίθεται σε πρώτο στάδιο μέσω της ιστοσελίδας μας,με αρχική ημερομηνία παραγγελιών την 16η Σεπτεμβρίου και ώρα 18:00. Μιας και είμαστε «προληπτικοί», ούτε η ημερομηνία ούτε η ώρα ήταν τυχαία. Όσο για το εύρος τιμών του προϊόντος μας, συνάδει με τη φιλοσοφία που προαναφέρθηκε και οι τιμές θα γνωστοποιηθούν με την έναρξη των παραγγελιών.

Τα μελλοντικά σας σχέδια; Έχετε σκοπό εκτός από τσάντες να δημιουργήσετε και άλλα αντικείμενα από ξύλο;

Στα μελλοντικά μας σχέδια είναι αρχικά να χτίσουμε έναν κώδικα επικοινωνίας με τους ανθρώπους που θα πιστέψουν σε μας, στη φιλοσοφία του brand μας, αλλά και στη χειροποίητη δημιουργία και ό,τι αυτή εμπεριέχει. Σε δεύτερη φάση, με γνώμονα αυτή την ανθρωποκεντρική προσέγγιση, στόχος μας είναι να μπορέσουμε να στηρίξουμε ακόμη καλύτερα το όλο εγχείρημα. Αυτό εμπεριέχει τη σωστή παραγωγή, τη διάθεση και την υποστήριξη του δικτύου μας. Αυτό σημαίνει πως δεν μένουμε μόνο στη διάθεση της τσάντας, αλλά και στην υποστήριξη της μετά από την απόκτηση της. Η κάθε τσάντα που παράγουμε είναι μοναδική διότι φέρει πιστοποιητικό μοναδικότητας μέσω μιας σειράς συμβόλων που χρησιμοποιούμε. Σαν επακόλουθο αυτού, δίνουμε στον ιδιοκτήτη τη δυνατότητα να μας επιστρέψει την τσάντα κάθε 18 μήνες για να κάνουμε προληπτική συντήρηση του ξύλου, κάτι το οποίο θα δώσει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στο προϊόν του. Επίσης στις σκέψεις μας είναι η φιλοσοφία του «reverse logistics», δηλαδή η επιστροφή της τσάντας μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, η παροχή έκπτωσης σε αγορά νέου προϊόντος και η διάθεση της παλιάς τσάντας ως «vintage» κομμάτι με το όνομα του προηγούμενου αγοραστή. Φυσικά δε μένουμε στη διάθεση της πρώτης μας πιλοτικής συλλογής που θα κυκλοφορήσει εντός του Σεπτεμβρίου, διότι ήδη βρισκόμαστε στη διαδικασία σχεδιασμού της επόμενης συλλογής.

Πριν κλείσουμε τη συνέντευξή μας, ο Κωνσταντίνος έχει κάτι τελευταίο να πει...

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε αυτούς που μας έδωσαν χώρο, χρόνο, καμβά, μας συνέδεσαν με τον έξω κόσμο, μας πίστεψαν χωρίς να περιμένουν, αυτούς που θα κάνουμε να μας πιστέψουν, αλλά πιο πολύ αυτούς που θα χαμογελάσουν βλέποντας το τέλος.