Συνάντηση με τον καθηγητή του Yale John Geanakoplos είχε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Συνάντηση με τον καθηγητή του Yale John Geanakoplos είχε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος
(Photo credit should read ANGELOS TZORTZINIS/AFP/Getty Images)
(Photo credit should read ANGELOS TZORTZINIS/AFP/Getty Images)
ANGELOS TZORTZINIS via Getty Images

Συζητήσεις έχει προκαλέσει η προγραμματισμένη για τη Δευτέρα συνάντηση του πρώην υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, με τον διακεκριμένο Έλληνα ομογενή καθηγητής του Yale, John Geanakoplos.

Οι πληροφορίες ότι πλέον ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη συγκρότηση ομάδας και επιτελείου, ώστε η Ελλάδα να είναι έτοιμη, για να εκπροσωπηθεί με εμπειρογνώμονες στις διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους - που έαν η πρώτη αξιολόγηση ολοκληρωθεί έγκαιρα, θα ξεκινήσουν μέσα στον Οκτώβριο ή το αργότερο αρχές Νοεμβρίου.

Σύμφωνα μάλιστα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες για τα πρόσωπα που θα συγκροτήσουν αυτήν την ομάδα, έχουν γνώση και ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης αλλά και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. Οι ίδιες πληροφορίες φέρουν τον κ. Geanakoplos να έχει παραιτηθεί από τη θέση του Management Director του επενδυτικού fund Ellington Capital Management, καθώς υπήρχε σοβαρό ασυμβίβαστο ενώ την ίδια στιγμή ο ίδιος είναι σε άδεια άπό το Yale έως την άνοιξη του 2016.

Πάντως σε επικοινωνία της HuffPost Greece με συνομιλητές του κ. Τσακαλώτου, ότι τουλάχιστον δεν εκπορεύεται από τον ίδιο στην παρούσα φάση η συγκρότηση μιας επίλεκτης ομάδας διαπραγμάτευσης και ότι το ραντεβού με τον κ. Geanakoplos, είχε ζητηθεί πριν από τις εκλογές, αλλά λόγω φόρτου εργασίας αυτό μετατέθηκε για μετά. Πάντως, είναι γνωστό ότι ο κ. Τσακαλώτος διαθέτει ισχυρές γνωριμίες και λόγω αντικειμένου με διακεκριμένους οικονομολόγους στο εξωτερικό με τους οποίους συζητά, για το θέμα της ελληνικής οικονομίας.

Ποιός είναι ο John Geanakoplos

Ο 60χρονος καθηγητής του Υale σπούδασε μαθηματικά στο φημισμένο πανεπιστήμιο στο οποίο σήμερα διδάσκει και έχει εργαστεί σε πολλά άλλα πανεπιστήμια, όπως στης California, στο Berkeley, στο Churchill College, στο Cambridge, στο πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, στο Harvard, στο Stanford και στο MIT.

Εκανε διδακτορικό στα οικονομικά στο Harvard και είναι συνιδρυτής του τμήματος ελληνικών σπουδών του Υale, το οποίο και διευθύνει.

Προκειμένου να αναλάβει τη θέση του επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Διαπραγμάτευσης, ο John Geanakoplos φέρεται να παραιτήθηκε από τη θέση του Management Director του επενδυτικού fund Ellington Capital Management, στο οποίο ήταν συνέταιρος από το 1995, καθώς υπήρχε ασυμβίβαστο.

Στοβιογραφικό του στο αναφέρεται ότι σε ηλικία 15 ετών, δηλαδή το 1970, κέρδισε στο ανοιχτό πρωτάθλημα νέων στο σκάκι, στις ΗΠΑ. Στην ακαδημαϊκή πορεία του έχει ασχοληθεί με την περίφημη «θεωρία των παιγνίων» και το 1980 μαζί με τον Jeremy Bulow ανέπτυξαν την ορολογία «Strategic Complements», που χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο στην θεωρία αυτή.

Το ΔΝΤ επιμένει στη βιωσιμότητα του χρέους

Μέχρι στιγμής το ΔΝ, έχει μεταθέσει για το Φθινόπωρο, την απόφαση του για το αν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, θέτοντας ως όρο το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο και αναμένοντας τις διαπραγματεύσεις αναδιάρθρωσης.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ εξέφρασε τη Δευτέρα (7/9) την πεποίθηση ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα αρωγής προς την Ελλάδα.

«Δεν έχει καθοριστεί σε τι βαθμό θα συνεισφέρει το ΔΝΤ, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα συμμετάσχει αργότερα φέτος», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του μόνιμου ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης, σε συνέδριο στη Λιουμπλιάνα.

Ο Ρέγκλινγκ πρόσθεσε ότι ενώ μειώνεται το μερίδιο του ΔΝΤ στην βοήθεια προς την Ελλάδα, το ΔΝΤ, «ποτέ δεν θα αποχωρήσει εντελώς» από την παροχή βοήθειας προς την κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς αυτές οι χώρες είναι τα μέλη του.

Ο ίδιος επεσήμανε επίσης ότι τα τελευταία πέντε χρόνια το ΔΝΤ παρείχε στα κράτη-μέλη της ΕΕ περισσότερη βοήθεια απ’ ό,τι σε όλες τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου συνολικά.

Ο Ρέγκλινγκ πρόσθεσε πως είναι βέβαιος ότι η νομισματική ένωση στην ευρωζώνη θα μπορούσε να λειτουργήσει καλά χωρίς πλήρη δημοσιονομική ένωση. «Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να προχωρήσουμε πολύ παραπέρα για την καλή λειτουργία της ευρωζώνης» δήλωσε.

Να σημειωθεί πως το Ταμείο είχε δανείσει στη χώρα μας έως και τα τέλη Ιουνίου 31,8 δισ. ευρώ από τα συνολικά 226,5 δισ. ευρώ των δύο προγραμμάτων.

Δημοφιλή