Τσίπρας: «Η χώρα θα κυβερνηθεί όπως και να χει, ακόμη και αν είμαστε δεύτερο κόμμα»

Τσίπρας: «Η χώρα θα κυβερνηθεί όπως και να χει, ακόμη και αν είμαστε δεύτερο κόμμα»
Sooc

Καθαρή εντολή από τον ελληνικό λαό στις επόμενες εκλογές ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στη ΔΕΘ, ο οποίος μάλιστα εξαπέλυσε επίθεση κατά την ΝΔ και του προέδρου του κόμματος Ευάγγελου Μεϊμαράκη, ενώ άφησε αιχμές και κατά των βουλευτών που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Θα πρέπε ο κ. Μεϊμαράκης να ζητήσει συγγνώμη για όσα έκανε το κόμμα του τα προηγούμενα 40 χρόνια, ίσως και να ζητήσει συγγνώμη διότι επί δυόμιση χρόνια συγκυβέρνησε με το ΠΑΣΟΚ, χωρίς καμία δυνατότητα διεκδίκησης», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Σε ότι αφορά τους χαρακτηρισμούς «ψευτράκο» ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «δεν του ζητάω να μου ζητήσει συγγνώμη, ίσως θα πρεπε να εξηγήσει στον ελληνικό λαό αν συνεχίζει να τον κοροϊδεύει ή όχι, διότι είναι οξύμωρο να ζητάει συνεργασία με κάποιον που τον θεωρεί «ψευτράκο».

«Ζητούμε ισχυρή εντολή από τον λαό για να συνεχίσουμε την προσπάθεια του Γενάρη για να μην γίνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το σενάριο της αριστερής παρένθεσης», υπογράμμισε ακόμη.

Συμφωνία και χρέος

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο περιεχόμενο της συμφωνίας που έφερε ο ίδιος και ανέφερε ότι αυτή την συμφωνία θα την τηρήσουμε προσπαθώντας στα κρίσιμα σημεία και τα ανοικτά θέματα θα δώσουμε τη μάχη ώστε να πετύχουμε περισσότερα.

«Πρώτο ανοικτό ζήτημα είναι το θέμα του χρέους», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και ανέφερε ότι μέχρι τα τέλη του έτους θα ξεκινήσει η διαδικασία να πάρουμε αποφάσεις για την αναγκαία απομείωση του χρέους

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε και στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων και τόνισε ότι δεν θα υπάρξει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, ενώ επιτέθηκε προς την ΝΔ λέγοντας ότι «δεν είναι αυτό προτεραιότητα της ΝΔ».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε επίσης και σε ένα τρίτο ζήτημα αυτό των εργασιακών σχέσεων και την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων

«Η συμφωνία θα πρέπει να τηρηθεί με στόχο να ξεφύγουμε το γρηγορότερο δυνατό από την μέγγενη της επιτροπείας και αυτό θα γίνει με την επιστροφή στην ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο του 2016 και με το να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Εγώ μόνο αυτό τον δρόμο βλέπω για να ξεφύγουμε από αυτή την σκληρή γραμμή των Μνημονίων», ανέφερε ακόμη.

Ο κ. Τσίπρας άφησε επίσης αιχμές και κατά του επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτη Λαφαζάνη.

«Ο δρόμος της δραχμής δεν είναι δρόμος εξόδου από την κρίση, το λέω μετά βεβαιότητας», σημείωσε ακόμη ο κ. Τσίπρας.

Το τελευταίο διάστημα γίνεται μεγάλη προσπάθεια να δημιουργηθεί να τεχνητό ζήτημα στον ελληνικό λαό, δεν υπάρχει.

Όσον αφορά στη συμφωνία είπε ότι την έφερε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ότι δεν θα έφερνε κανείς άλλος τέτοια συμφωνία, η οποία, όπως υπογράμμισε, παρά τις δυσκολίες που έχει, για πρώτη φορά έχει μια προοπτική εξόδου.

Διερωτήθηκε εάν θα έφερνε καλύτερη συμφωνία ο Αντώνης Σαμαράς ή ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης ή ο Σταύρος Θεδοωράκης, που έλεγε στην κυβέρνηση να φέρει συμφωνία όπως και να είναι αυτή.

Υποστήριξε ότι η σωστή και γρήγορη τήρηση της συμφωνίας είναι η πιο γρήγορη διέξοδος, παράλληλα με τα ζητήματα που μπορεί η κυβέρνηση να διαπραγματευτεί και στα οποία έχει αναφερθεί εκτενώς.

«Είμαι βέβαιος», σημείωσε, «ότι έχουμε ακόμα δυσκολίες, αλλά τα πιο δύσκολα τα έχουμε αφήσει πίσω μας».

Σύγκριση με προηγούμενες συμφωνίες

Ο κ. Τσίπρας σύγκρινε επίσης τη συμφωνία που υπέγραψε ο ίδιος με αυτές προηγούμενων κυβερνήσεων.

«Η συμφωνία που έφερε ο κ. Παπανδρέου το 2010 ήταν μια συμφωνία δημοσιονομικής προσαρμογής 40 δισ. ευρώ, με ετήσια βάση 17 δισ.. Αυτό που διαπραγματεύτηκε και έφερε ο κ. Σαμαράς ήταν 25 δισ. ευρώ και ετήσια βάση 10 δισ. και αυτό που φέρνουμε εμείς είναι 9,8 δισ. και ετήσια βάση 2,9 δισ. ευρώ», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Προφανώς εάν συγκρίνει κανείς με την προσδοκία μας, ναι αυτό που φέρουμε είναι χειρότερο από την προσδοκία μας», σημείωσε.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης για ακόμη μια φορά το σενάριο της παρένθεσης το οποίο είχε σχεδιαστεί, ενώ σε ότι αφορά το mail Χαρδούβελη σημείωσε πως «ήταν μια πρόταση με τους δανειστές και συμπλήρωσε πως με επικοινωνιακά κόλπα δεν γίνεται δουλειά».

Επίθεση σε ΝΔ και Μεϊμαράκη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε όμως επίθεση και κατά του προέδρου της ΝΔ αλλά και του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

«Η ΝΔ και ο κ. Μεϊμαράκης δεν μπορούν να αντιπαρατεθούν προγραμματικά με τον ΣΥΡΙΖΑ» και έκανε λόγο για προσπάθεια να δημιουργηθεί το ψευδές δίλημμα ότι όλοι το ίδιο είναι.

«Ποιος μπορεί να πει ότι φταίει για όλα τα δεινά του τόπου η διακυβέρνηση των έξι μηνών του ΣΥΡΙΖΑ και όχι των 40 χρόνων», υπογράμμισε ακόμη.

«Δεν ξέρω εάν και ο κ. Μεϊμαράκης θέλει να γίνει πρωθυπουργός, είναι πρωτοφανές να βγαίνει και να λέει αυτός που θέλει την πρωθυπουργία ότι εγώ θέλω τον Τσίπρα για πρωθυπουργό», σημείωσε, ενώ παραδέχτηκε ότι έγιναν και λάθη το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε όμως επίθεση και κατά των προηγούμενων κυβερνήσεων αναφορικά με το θέμα της απονομής Δικαιοσύνης, και αναφέρθηκε για τις λίστες και τις έρευνες που εκκρεμούσαν για χρόνια.

«Να αφήσουμε ανεπηρέαστους τους δικαστές να κάνουν την δουλειά τους».

Το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες

Ερωτηθείς για το νομοσχέδιο με τις τηλεοπτικές άδειες ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως «το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες είναι στη Βουλή και είναι σε διαβούλευση» και το χαρακτήρισε ως «μια είναι μια αναγκαία πρωτοβουλία για να σπάσουμε το θύλακα της διαπλοκής».

«Είμαι περήφανος που αυτή η κυβέρνηση κατάφερε να σπάσει το τρίγωνο της διαπλοκής και να βάλει κανόνες, το σχέδιο δεν ολοκληρώθηκε γιατί κάποιοι αριστεροί βουλευτές αποφάσισαν να ρίξουν την κυβέρνηση», τόνισε ο κ. Τσίπρας αφήνοντας σαφείς αιχμές προς την πλευρά της κ. Κωνσταντοπούλου του κ. Λαφαζάνη.

Σε ότι αφορά την κα Βούλτεψη ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η δήλωση της κας Βούλτεψη φανέρωσε την πρόθεσή της να μην αλλάξει τίποτα στο τηλεοπτικό τοπίο.

«Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα μπει μια τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο με κυβέρνηση ΝΔ θα επικρατήσει αυτή η αναρχία», τόνισε ακόμη.

Το άνοιγμα στη Μόσχα

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στις συναντήσεις που είχε με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και έκανε λόγο για σχέδιο επανεκκίνησης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Αναφέρθηκε επίσης και στα παραδείγματα της Γερμανίας και της Τουρκίας και τις σχέσεις που έχουν με την Ρωσία .

«Η λογική που λέει ότι θα κάνουμε ότι μας πουν οι άλλοι οδήγησε τη χώρα εκεί που οδήγησε», τόνισε ο κ. Τσίπρας και υποστήριξε «ότι οι ΗΠΑ στήριξαν την Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις».

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα που παρά την οικονομική κρίση διατηρεί ανεξάντλητες τις γεωπολιτικές της δυνατότητες», τόνισε ακόμη ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν ζήτησε οικονομική βοήθεια από τον Πούτιν.

«Εμπορική συνεργασία πήγα να κάνω, ο αγωγός εάν περάσει από την Τουρκία θα πρέπει να περάσει και από την Ελλάδα», ανέφερε και άφησε αιχμές προς την πλευρά Λαφαζάνη:

«Κάποιοι άλλοι που είχαν αυταπάτες που η Ρωσία είναι συνέχεια της Σοβιετικής Ένωσης ας καθίσουν να τα λύσουν».

Για το ότι χρέωσε τη χώρα 90 δισ. ευρώ

Για τις κατηγορίες ότι η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κόστισε στη χώρα 90 δισ. ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι η ΝΔ προσπαθεί να δώσει την εντύπωση στον ελληνικό λαό ότι για όλα τα προβλήματα στη χώρα δεν φταίνε τα 40 χρόνια αλλά οι έξι μήνες του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είναι αστείο το ποσό που λένε», ανέφερε

«Το ακριβώς γίνεται με αυτά τα 83 δισ. ευρώ; Καταρχάς καλύπτουμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες της επόμενης τριετίας και αποπληρώνουμε τα ομόλογα της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, τα οποία είχαν επιτόκιο 4,8%. Τώρα τα καλύπτουμε με δάνειο 1,5%, διασφαλίζουμε το τραπεζικό σύστημα το οποίο έχει ανάγκες», τόνισε και συμπλήρωσε:

«Διασφαλίζονται οι τραπεζικές καταθέσεις και οι ελληνικές τράπεζες».

«Πιστέψαμε ότι η δύναμη του δίκιου και η πολιτική αλλαγή θα έφερνε ένα ντόμινο στην Ευρώπη και διαψευστήκαμε, όλα τα μέτρα τα οποία πήραμε ήταν μέρος του προγράμματος που είχαμε εξαγγείλει ένα χρόνο πριν, σας θυμίζω τα μέτρα που πήραμε εν μέσω ασφυξίας, αυτά δεν είναι μικρά πράγματα. Προχώρησε η διαδικασία και υλοποιήθηκε ο νόμος για τις 100 δόσεις, αυτά γιατί δεν τα υλοποίησε η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά», σημείωσε ακόμη.

Συνεργασία με ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι

Σε ερωτήματα σχετικά με το μετεκλογικό τοπίο, το ενδεχόμενο να μην έχει ο ΣΥΡΙΖΑ απόλυτη πλειοψηφία εφόσον είναι πρώτο κόμμα, τις ενδεχόμενες συνεργασίες κ.ά., ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε στη συνέντευξη Τύπου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το πρόγραμμά του, θα είναι πρώτος στις εκλογές, διεκδικεί την απόλυτη πλειοψηφία και πως αν δεν την έχει, η χώρα θα κυβερνηθεί.

«Σε εμάς όρους και προϋποθέσεις να ταυτιστούμε με το παλιό και να μην κάνουμε τις τομές που θέλουμε, κανείς δεν θα βάλει», υπογράμμισε. Υποστήριξε ότι κανείς δεν δίνει μάχη από τα υπόλοιπα κόμμα για να βγει πρώτος και πως είναι δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος. Τόνισε ότι η μάχη που δίνουν οι άλλοι είναι για να εγκλωβίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και να τον αναγκάσουν να είναι όμηρος των παλιών πολιτικών δυνάμεων.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την αισιοδοξία και τη βεβαιότητά του ότι ο λαός θα δώσει απάντηση στις 20 Σεπτέμβρη, για να προσθέσει ότι πάντως αν ο λαός θέλει να επιλέξει την παλινόρθωση του παλιού καθεστώτος -και άρα έρθει δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ- ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την κοινωνική πλειοψηφία, να διεκδικεί και να προστατεύει τα δικαιώματά της.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ και το «Ποτάμι», ο κ. Τσίπρας απάντησε θέτοντας το ερώτημα «γιατί δεν ρωτάτε αυτά κόμματα».

«Εάν δεν έχουμε πλειοψηφία η χώρα θα κυβερνηθεί όπως και να χει», είναι δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος,

Το σποτ Καμμένου με το σπασμένο αριστερό χέρι

Σε ότι αφορά το τηλεοπτικό σποτ των ΑΝ.ΕΛ ο κ. Τσίπρας ότι το βρήκε συμπαθητικό όπως είχε βρει και το προηγούμενο, στις εκλογές του Γενάρη, όταν κλήθηκε να το σχολιάσει, στη συνέντευξη Τύπου, στη ΔΕΘ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι στους όρους επικοινωνίας των προεκλογικών περιόδων, η ευρηματικότητα είναι πάντα κάτι που πρέπει να βλέπει κανείς καλοπροαίρετα.

Τόνισε ότι καλοπροαίρετα βλέπει και την προσπάθεια που κάνει ο Πάνος Καμμένος, με τον οποίο, παρά τις σοβαρές ιδεολογικές διαφορές τους συνεργάστηκαν με πολύ μεγάλη εντιμότητα και ειλικρίνεια.

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι ο κ. Καμμένος του στάθηκε σε πολύ δύσκολες στιγμές πιο έντονα απ' ό,τι άλλοι συνεργάτες του, με τους οποίους είχαν την ίδια ιδεολογική αφετηρία.

Του ευχήθηκε «καλή επιτυχία» και πρόσθεσε χιουμοριστικά: «και να επισημάνω ότι το αριστερό μου χέρι είναι μια χαρά, δεν έχω κανένα πρόβλημα».

Το κατηγορώ Τσίπρα σε Λαφαζάνη και διαφωνούντες

Ερωτώμενος για τους βουλευτές που διαφοροποιήθηκαν στις ψηφοφορίες των προαπαιτούμενων και του μνημονίου 3, , ο κ. Τσίπαρας αν και δεν αναφέρθηκε στο όνομα του παναγιώτη Λαφαζάνη ουσιαστικά τον φωτογράφισε:

«Είναι απολύτως σαφές ότι όσοι μπαίνουν στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύονται από το προγραμματικό πλαίσιο που αποφάσισε η Κεντρική Επιτροπή. Είναι διαφορετικό να καταψηφίσει κανείς και να λέει ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης και άλλο να είναι σε κρίση συνείδησης, να έχει ψηφίσει παρών αλλά να λέει ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Είναι διαφορετικό πράγμα η κάθε περίπτωση. Όλοι βρεθήκαμε σε κρίση συνείδηση στη δύσκολη στιγμή μετά τη συμφωνία. Και είναι διαφορετικό κάποιοι να αγωνιούν μαζί σου στο παρά 5 μην πέσει μια τράπεζα και στο και 5 να είναι έτοιμοι για νέο κόμμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να γίνει ενιαίο κόμμα. Υπήρχε κόμμα μέσα στο κόμμα και ήταν έτοιμο μόλις υπάρξει συμφωνία να διαφοροποιηθεί. Σεβόμαστε την άποψη του κάθε βουλευτή αλλά υπάρχουν και όρια.»

Για τα capital controls και τις τράπεζες

Ερωτηθείς για τα capital controls και το κλείσιμο επιχειρήσεων ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι πρόκειται για μια εικόνα που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αλλά σημείωσε πως κάτι αντίστοιχο συνέβαινε και πριν. Το χαρακτήρισε ωστόσο ως ένα πολύ αρνητικό γεγονός από το οποίο δίνουμε τη μάχη για να ξεφύγουμε.

«Σώσαμε τις τράπεζες, δεν τις χάσαμε», τόνισε ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι βρεθήκαμε μπροστά σε μια δύσκολη κατάσταση μετά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων και πως γνώριζε η κυβέρνηση στην κρίσιμη διαπραγμάτευση στη Σύνοδο Κορυφής ότι το εναλλακτικό σχέδιο που υπήρχε πάνω στο τραπέζι για προσωρινή έξοδο από το ευρώ, εμπεριείχε την ταυτόχρονη κατάρρευση, αν όχι του συνόλου του τραπεζικού συστήματος, ενός μεγάλου μέρους του.

Παρόλα αυτά, τόνισε ο κ. Τσίπρας, η κυβέρνηση κατάφερε και μια συμφωνία που παρά τις δυσκολίες της, δίνει προοπτική, άλλαξε τη δομή του Ταμείου, το οποίο είναι καλύτερο από το ΤΑΙΠΕΔ.

«Είμαστε περήφανοι για τις επιλογές μας, τα λάθη μας τα παραδεχόμαστε με εντιμότητα, βλέπουμε με αισιοδοξία το αύριο. Είμαστε και σοφότεροι και εμπειρότεροι, ξέρουμε τα βήματα που θα περπατήσουμε, ξέρουμε πού θα πατήσουμε, είμαστε βέβαιοι ότι ο λαός θα μας δώσει τη δυνατότητα στις 20 Σεπτέμβρη να συνεχίσουμε τη μεγάλη προσπάθεια που ξεκινήσαμε», υπογράμμισε.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για στήριξη των επιχειρήσεων μέσα από το πρόγραμμα Γιούνκερ αλλά και μέσα από το ΕΣΠΑ, ενώ έκανε λόγο και για ελάφρυνση των χρεών μέσω των «κόκκινων» δανείων.

Το Μετρό της Θεσσαλονίκης θα γίνει και θα επεκταθεί

Σε ερώτηση που δέχθηκε για την πορεία κατασκευής του Μετρό στη Θεσσαλονίκη, ο πρώην πρωθυπουργός δεσμεύτηκε, ότι το έργο θα ολοκληρωθεί και μάλιστα θα επεκταθεί προς τις δυτικές συνοικίες και το αεροδρόμιο:

«Αναγκαστήκαμε να πάμε σε εκλογές και "πάγωσε" η συμφωνία με την κοινοπραξία. το Μετρό της Θεσσαλονίκης είναι έργο πνοής και προτεραιότητά μας το επόμενο διάστημα, αλλά πρέπει να είναι με όρους προσοδοφόρους. Μετά τις εκλογές η κυβέρνηση θα κλείσει τη συμφωνία. Στόχος όχι μόνο να ολοκληρωθεί αλλά και να επεκταθεί προς τις δυτικές συνοικίες και το αεροδρόμιο. Θα εξορθολογίσουμε τη διαδικασία των συμβάσεων για να κερδίσει περισσότερα το δημόσιο. Θα είναι από τους πρώτους νόμους που θα ψηφιστούν».

Για τις περικοπές συντάξεων

Ερωτηθείς για το αν θα κόψει μισθούς και συντάξεις και για το ποια είναι η διαφορά μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και μια συντηρητικής κυβέρνησης ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι μας πιέζανε να υπογράψουμε όσα μας δίναν οι εταίροι και να προχωρήσουμε σε μείωση των συντάξεων, αλλά εμείς δώσαμε μια μεγάλη μάχη για να διατηρηθεί ο βασικός πυρήνας των συντάξεων.

Έκανε λόγο επίσης για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και όχι ξεπούλημα, κάτι που όπως είπε το πιστεύει η ΝΔ και έκανε λόγο για διαφορές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Σε ότι αφορά το ΠΑΣΟΚ και το αν συγκαταλέγει στις δυνάμεις του χθες ο κ. Τσίπρας παρέπεμψε στην κ. Γεννηματά.

«Τα κόμματα που κυβέρνησαν τον τόπο για 40 χρόνια έχουν πολύ μεγάλες ευθύνες», ανέφερε επίσης ο κ. Τσίπρας.

«Δεν εξυπηρετούμε συμφέροντα παρά μόνο αυτά που εκφράζουν τα συμφέροντα του ελληνικού λαού», σημείωσε επίσης.

«Δεν αποτελεί προγραμματική στάση και δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ το 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση», σημείωσε ο κ. Τσίπρας και έκανε επίσης για ένα μέτρο που δεν πιστεύει.

Για το μεταναστευτικό

Ερωτηθείς για το μεταναστευτικό και τη στάση που κρατά η Άνγκελα Μέρκελ, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι είναι ντροπή να υπάρχει μία παγκόσμια υποκρισία για ένα δράμα όπως είναι προσφυγικό.

Επιτέθηκε μάλιστα στις συντηρητικές δυνάμεις του τόπου στις οποίες συμπεριέλαβε και τον Σταύρο Θεοδωράκη, και υπογράμμισε ότι «στο θέμα αυτό παραλάβαμε το απόλυτο τίποτα από τη ΝΔ».

«Αντί να απολογηθούν για το θέμα αυτό, μας κάνουν κριτική για τα σύνορα που δεν κλείσαμε. Ποια σύνορα; Έχει σύνορα η θάλασσα», αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε επίσης στις ενέργειες που έκανε ο ίδιος σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και τις προσπάθειες της κυβέρνησης σε εσωτερικό επίπεδο.

«Δεν μπορούν να αντέξουν ούτε η Κως ούτε η Μυτιλήνη όσες υποδομές και να φτιάξουν ένα τόσο μεγάλο κύμα προσφύγων», σημείωσε.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε επίσης και τη συνομιλία που είχε πριν τρεις εβδομάδες με την κ. Μέρκελ για το μεταναστευτικό, όπου ζητήθηκε βοήθεια και δεν την έλαβε.

«Η Ευρώπη πληρώνει τις αμαρτίες της και μια αλλοπρόσαλλη πολιτική επεμβάσεων».

«Και η Γαλλία και η Γερμανία είχαν μια στάση πιο κοντά στις δικές μας διεκδικήσεις, συμπλήρωσε ακόμη ο κ. Τσίπρας.

Για τα ενεργειακά

Σε ότι αφορά τον τομέα της ενέργειας, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην ενεργειακή πολιτική της Ελλάδος, σε σχέση με αυτή που η κυβέρνηση έχει χαράξει, στα πλαίσια μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής.

«Η Ελλάδα έχει στόχο να γίνει ενεργειακό κόμβος», τόνισε ο κ. Τσίπρας και έφερε το παράδειγμα του αγωγού ΤΑΡ.

Όπως είπε το ταξίδι στο Ισραήλ δεν αναβλήθηκε αλλά μετατέθηκε για λίγο πιο μετά.

Δημοφιλή