ΕΙΔΗΣΕΙΣ
07/09/2015 09:39 EEST | Updated 07/09/2015 12:55 EEST

LIVE: Η συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης

Alexandros Michailidis / SOOC

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνέντευξη Τύπου του τέως πρωθυπουγού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα , στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην 80η Διεθνή Έκθεση.

Με επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη ξεκίνησε την συνέντευξη Τύπου στην ΔΕΘ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Είπε ότι ο κ. Μεϊμαράκης πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για τα 40 χρόνια, πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για τα δυόμισι χρόνια της συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ και πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για την στάση που κρατούσε το κόμμα του όσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διαπραγματευόταν με τους δανειστές. Ο κ. Τσίπρας ζήτησε καθαρή εντολή και έβαλε το δίλημμα το εκλογών που όπως είπε είναι αν θα κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΝΔ.

Ο πρώην πρωθυπουργός απέκλεισε για άλλη μια φορά την συνεργασία με τη ΝΔ. λέγοντας ότι δεν μπορεί να βρεθεί ένα modus viventi ανάμεσα σε δύο πολιτικές δυνάμεις που είναι σαν τη μέρα με τη νύχτα. «Εγώ υπηρετώ ένα πολιτικό σχέδιο, κάποιοι θα επιχειρήσουν ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει κομμάτι του παλιού. Δεν θα τους κάνει την χάρη ο ελληνικός λαός, θα του δώσει την δύναμη να συνεχίσει αυτό που άρχισε τον Γενάρη του 2015. Ο κ. Μεϊμαράκης θα πρεπε να ζητήσει συγγνώμη για τα όσα έκανε το κόμμα του τα τελευταία χρόνια, που φόρτωσε το λαό με χρέη και ελλείμματα.

Είναι οξύμωρο να ζητάει συνεργασία με κάποιον που αποκαλεί "ψευτράκο".

Δώσαμε τη σκληρή μάχη, κερδίσαμε πολλά, εφαρμόσαμε μία σειρά φιλολαϊκά μέτρα. Φέραμε μια συμφωνία με δυσκολίες που έχει όμως και μία προοπτική»

«Εμείς διεκδικούμε ισχυρή εντολή από τον ελληνικό λαό πάνω σε μια προγραμματική βάση κι ένα σχέδιο έχοντας την εμπειρία αυτής της εξάμηνης διακυβέρνησης.

Ο ελληνικός λαός θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ είτε με αυτοδυναμία είτε με συνεργασίες που έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να κάνουμε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κυβερνήσει ή η ΝΔ με τις αμαρτίες του παρελθόντος».

Η συμφωνία με τους θεσμούς πρέπει να τηρηθεί

Ο δρόμος της δραχμής δεν είναι δρόμος εξόδου από την κρίση, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή Τύπου στη ΔΕΘ, σημειώνοντας πως ο μόνος δρόμος, τον οποίο και θα ακολουθήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ο δρόμος της σκληρής διαπραγμάτευσης που πετυχαίνεις νίκες.

«Η συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς πρέπει να τηρηθεί, είπε στο ερώτημα εάν ο ΣΥΡΙΖΑ εφόσον είναι κυβέρνηση εκ νέου θα εφαρμόσει τη συμφωνία που επέτυχε, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι αυτό θα γίνει ταυτόχρονα με αντισταθμιστικά μέτρα, με στόχο να ξεφύγουμε το γρηγορότερο δυνατό από τη μέγγενη της επιτροπείας, με την ελάφρυνση του χρέους, την επιστροφή στην ανάπτυξη και την αλλαγή των κακώς κειμένων, με σημαντικές μεταρρυθμιστικές τομές».

Στην ερώτηση τι απαντά στις κατηγορίες της Ν.Δ ότι η πολιτική του στοίχησε στην Ελλάδα 90 δισ, ο πρώην πρωθυπουργός απάντησε:

«Αξίζω περισσότερα... Η ΝΔ μας κατηγόρησε τον Φλεβάρη πως "δεν φέρατε ούτε ένα ευρώ", μετά μας έλεγαν "ψηφίστε τη συμφωνία που προτείνει ο Γιούνκερ", μετά το δημοψήφισμα έλεγαν ναι. Η πρόταση Γιούνκερ είχε πιο σκληρά μέτρα. Τώρα φέραμε συμφωνία 83 δισ. που πάνε για να αποπληρώσουν τα προηγούμενα χρέη. Καλύπτουμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες της προηγούμενης τριετίας, δίνουμε 20 δισ. για ομόλογα στο ΔΝΤ και 28 δισ. στην ΕΚΤ. Ουσιαστικά αποχρεωνόμαστε και δεν χρεώνουμε τη χώρα όπως λέει η ΝΔ. Και διασφαλίζουμε πλήρως το τραπεζικό σύστημα και προλαβαίνουμε την 1.1.2016 όταν πανευρωπαϊκά θα ισχύσει το bail in, δηλαδή το κούρεμα καταθέσεων. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ όπως μάτωσε για να σταματήσει να ματώνει ο λαός, έτσι θα συνεχισει και το επόμενο διάστημα. όταν χρειάστηκε να κάνουμε τη δύσκολη επιλογή με κομματικό κόστος, έτσι θα την ξανακάνουμε .»

Τηλεοπτικές άδειες

Για το θέμα με τις τηλεοπτικές άδειες και γιατί δεν ήρθε στη Βουλή το νομοσχέδιο, ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε:

«Το νομοσχέδιο είναι στη Βουλή και σε διαβούλευση. Μια τέτοια τομή πρέπει να γίνει με διάλογο. Απαραίτητο για να σπάσουμε το απόστημα της διαπλοκής», είπε ο κ. Τσίπρας και μίλησε για το τρίγωνο της διαπλοκής που καθόρισε τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα τα τελευταία χρόνια.

«Καταφέραμε να σπάσουμε το τρίγωνο της διαπλοκής μέχρι που κάποιοι αριστεροί βουλευτές έριξαν την κυβέρνηση. Μετά τις εκλογές θα γίνει νόμος του κράτους. Για πρώτη φορά έγινε καταπίστωση των οφειλών των καναλαρχών στο Δημόσιο.

Δεν μας ενδιαφέρει αν τα ΜΜΕ είναι απέναντι μας όπως στην περίοδο του δημοψηφίσματος. Δεν φοβόμαστε το πολιτικό κόστος. Θα μπει τάξη στη χώρα. Σήμερα η κα Βούλτεψη επιβεβαίωσε ότι η ΝΔ δεν θα αλλάξει τίποτα. Ο λαός έχει επίγνωση για το ρόλο του καθενός. Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, με κυβέρνηση ΝΔ θα παραμείνει η ασυδοσία.»

Δεν πήγα στη Ρωσία να ζητήσω χρήματα

Αναφερόμενος στην προσέγγιση με τη Ρωσία για την κατασκευή αγωγού, ο κ. Τσίπρας δήλωσε: 

Πήγα και συνάντησα δυο φορές τον πρόεδρο Πούτιν και έβαλα μπροστά ένα σχέδιο επανεκκίνησης των ελληνορωσικών σχέσεων. Ήταν και είναι αναγκαίο. Η Ελλάδα ανήκει στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ αλλά πρέπει να έχει σχέσεις με παραδοσιακούς της εταίρους και δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να έχει οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία. Δεν καταλαβαίνω γιατί μπορεί η Γερμανία ή η Τουρκία και να μην έχει η Ελλάδα. Δεν καταλαβαίνω και τη λόγική σας, πως δεν θα μας αφήσουν οι σύμμαχοι, είναι η λογική που οδήγησε τη χώρα εκεί που βρίσκεται σήμερα. 

Είδατε ότι οι ΗΠΑ στήριξαν την Ελλάδα στη διαπραγμάτευση. 

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που παρά την οικονομική κρίση, διατηρεί τις γεωπολιτικές της δυνατότητες. Ο γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας έπαιξε ρόλο στη διαπραγμάτευση. Εγώ στη Ρωσία δεν πήγα ποτέ να ζητήσω λεφτά. Εμπορικές συνεργασίες προσπάθησα να κάνω. Οι ελληνορωσικές σχέσεις πρέπει να αποκατασταθούν. Αν ο αγωγός αερίου περάσει από την Τουρκία, πρέπει να περάσει και από την Ελλάδα. Αν κάποιοι έχουν αυταπάτες ότι η Ρωσία είναι συνέχεια της ΕΣΣΔ, ας κάτσουν να λύσουν το πρόβλημά τους.»

Δεν θα αφήσουμε τη χώρα ακυβέρνητη

Σε ερώτηση για το ποιες συνεργασίες θα επιδιώξει αν είναι πρώτο κόμμα, αλλά και στο τι θα πράξει αν ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι δεύτερο κόμμα, ο πρώην πρωθυπουργός απάντησε:

«Σε αυτά τα υποθετικά ερωτήματα, γιατί δεν ρωτάτε και τα άλλα κόμματα; Εμεις παλεύουμε να έχουμε 151 βουλευτές. Αν παρ' ελπίδα δεν έχουμε και δεν φτάνουν οι ΑΝΕΛ, τι θα κάνουν το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι; Θα αφήσουν τη χώρα ακυβέρνητη; Εμείς θέλουμε αυτοδυναμία αλλά δεν θα αφήσουμε τη χώρα ακυβέρνητη. Σε εμάς όρους δεν θα βάλουν. Θέλουν να μας κρατήσουν ομήρους και να μη γίνουν οι αλλαγές. Ο λαός θα δώσει απαντήσεις στα διλήμματα.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει δεύτερος, αυτό είναι η Δημοκρατία. Αν ο λαός θελήσει να γυρίσει πίσω, ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να παλεύει για όσα παλεύει μέχρι σήμερα. Όσον αφορά στη συμφωνία, εμείς τη φέραμε. Αφήστε αυτούς που θέλουν δραχμή. Θα έφερε καλύτερη συμφωνία ο Σαμαράς, ο Μεϊμαράκης ή ο Θοδωράκης; Η συμφωνία είναι ο δρόμος για να βγούμε από τα Μνημόνια.»

Το κατηγορώ Τσίπρα σε Λαφαζάνη και διαφωνούντες

Ερωτώμενος για του βουλευτές που διαφοροποιήθηκαν στις ψηφοφορίες των προαπαιτούμενων και του μνημονίου 3, , ο κ. Τσίπαρας αν και δεν αναφέρθηκε στο όνομα του παναγιώτη Λαφαζάνη ουσιαστικά τον φωτογράφισε:

«Είναι απολύτως σαφές ότι όσοι μπαίνουν στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύονται από το προγραμματικό πλαίσιο που αποφάσισε η Κεντρική Επιτροπή. Είναι διαφορετικό να καταψηφίσει κανείς και να λέει ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης και άλλο να είναι σε κρίση συνείδησης, να έχει ψηφίσει παρών αλλά να λέει ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης. 

Είναι διαφορετικό πράγμα η κάθε περίπτωση. Όλοι βρεθήκαμε σε κρίση συνείδηση στη δύσκολη στιγμή μετά τη συμφωνία. Και είναι διαφορετικό κάποιοι να αγωνιούν μαζί σου στο παρά 5 μην πέσει μια τράπεζα και στο και 5 να είναι έτοιμοι για νέο κόμμα. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να γίνει ενιαίο κόμμα. Υπήρχε κόμμα μέσα στο κόμμα και ήταν έτοιμο μόλις υπάρξει συμφωνία να διαφοροποιηθεί. Σαβόμαστε την άποψη του κάθε βουλευτή αλλά υπάρχουν και όρια.» 

Η συνεργασία με τους ΑνΕλ ήταν με πολύ μεγάλη εντιμότητα και ειλικρίνεια

Συμπαθητικό είπε ο Αλέξης Ταίπρας ότι βρήκε το τηλεοπτικό σποτ των ΑΝΕΛ, όπως είχε βρει και το προηγούμενο, στις εκλογές του Γενάρη, όταν κλήθηκε να το σχολιάσει, στη συνέντευξη Τύπου, στη ΔΕΘ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι στους όρους επικοινωνίας των προεκλογικών περιόδων, η ευρηματικότητα είναι πάντα κάτι που πρέπει να βλέπει κανείς καλοπροαίρετα. Τόνισε ότι καλοπροαίρετα βλέπει και την προσπάθεια που κάνει ο Πάνος Καμμένος, με τον οποίο, παρά τις σοβαρές ιδεολογικές διαφορές τους συνεργάστηκαν με πολύ μεγάλη εντιμότητα και ειλικρίνεια. Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι ο κ. Καμμένος του στάθηκε σε πολύ δύσκολες στιγμές πιο έντονα απ' ό,τι άλλοι συνεργάτες του, με τους οποίους είχαν την ίδια ιδεολογική αφετηρία.

Του ευχήθηκε "καλή επιτυχία" και πρόσθεσε χιουμοριστικά: «και να επισημάνω ότι το αριστερό μου χέρι είναι μια χαρά, δεν έχω κανένα πρόβλημα».

Οι αναποφάσιστοι θα ανταποκριθούν υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ

Είναι λογικό να υπάρχει μια αμηχανία στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητά του ότι όσο πλησιάζουμε στις κάλπες τα διλήμματα θα ξεδιαλύνονται, ότι οι πολίτες θα απαντήσουν στο ερώτημα «ποιοι θέλετε να σας κυβερνήσουν, με ποιες πολιτικές, με ποιες προθέσεις» και πως οι συγκρίσεις θα είναι αναπόφευκτες υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.

Σημείωσε ότι το κρίσιμο ερώτημα είναι «ξεμπερδεύουμε με το παλιό ή το αφήνουμε να γυρίσει πίσω;» και εάν θα γίνει πράξη το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης ή θα δοθεί στην αριστερά η δυνατότητα να κριθεί μέσα σε ένα χρονικό πλαίσιο.

Τόνισε δε ότι θα φανεί πολύ σύντομα ότι θα ανταποκριθεί το κομμάτι των ψηφοφόρων που σήμερα εμφανίζεται ταλαντευόμενο και αναποφάσιστο.

Σκουριές : Στις επενδύσεις πρέπει να υπάρχουν κανόνες

Σε ερώτηση του ΑΤΛΑΣ TV για τις Σκουριές απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνέντευξη Τύπου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε πως "θέλουμε τις επενδύσεις αλλά πρέπει να υπάρχουν κανόνες".

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως η κυβέρνηση αποφάσισε αναστολή του 40% των δραστηριοτήτων της εταιρίας επειδή η τελευταία δεν ανταποκρίθηκε στις συμβατικές της υποχρεώσεις αλλά εκείνη "εκβιαστικά αποφάσισε αναστολή του 100% των δραστηριοτήτων της". "Δεν εκβιαζόμαστε" είπε σε έντονο ύφος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. "Σεβόμαστε τους 2000 εργαζόμενους αλλά πρέπει να υπάρχουν κανόνες" είπε κι εξήγησε πως η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίζει πως το περιβάλλον δε θα υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες.

Το Μετρό της Θεσσαλονίκης θα γίνει και θα επεκταθεί

Σε ερώτηση που δέχθηκε για την πορεία κατασκευής του ΜΕΤΡΟ στη Θερσσαλονίκη, ο πρώην πρωθυπουργός δεσμεύτηκε, ότι το έργο θα ολοκληρωθεί και μάλιστα θα επεκταθεί προς τις δυτικές συνοικίες και το αεροδρόμιο:

«Αναγκαστήκαμε να πάμε σε εκλογές και "πάγωσε" η συμφωνία με την κοινοπραξία. το Μετρό της Θεσσαλονίκης είναι έργο πνοής και προτεραιότητά μας το επόμενο διάστημα, αλλά πρέπει να είναι με όρους προσοδοφόρους. Μετά τις εκλογές η κυβέρνηση θα κλείσει τη συμφωνία. Στόχος όχι μόνο να ολοκληρωθεί αλλά και να επεκταθεί προς τις δυτικές συνοικίες και το αεροδρόμιο. Θα εξορθολογίσουμε τη διαδικασία των συμβάσεων για να κερδίσει περισσότερα το δημόσιο. Θα είναι από τους πρώτους νόμους που θα ψηφιστούν».