Το ΣτΕ επικύρωσε πρόστιμο 20.000 ευρώ που είχε επιβληθεί στον ΣΚΑΪ από το ΕΣΡ

Το ΣτΕ επικύρωσε πρόστιμο 20.000 ευρώ που είχε επιβληθεί στον ΣΚΑΪ από το ΕΣΡ
Eurokinissi

Ακριβά θα πληρώσει το τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ το... «σεξ με το ίδιο φύλο» και «μερικοί το προτιμούν πιο καυτό», καθώς τα συγκεκριμένα επεισόδια της σειράς των εκπομπών «Pornucopia» και «Sex and Shopping», είχαν ως αποτέλεσμα, να του επιβληθεί από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης πρόστιμο 20.000 ευρώ.

Ο τηλεοπτικός σταθμός υποχρεούται να πληρώσει το πρόστιμο, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας επικύρωσε την απόφαση του ΕΣΡ και απέρριψε την προσφυγή του ΣΚΑΙ, με την οποία ο τηλεοπτικός σταθμός ζητούσε να ακυρωθεί το πρόστιμο.

Οι συγκεκριμένες εκπομπές είχαν ως αντικείμενο το γύρισμα πορνοταινιών, με ομοφυλοφιλικό σεξ μεταξύ αντρών και γυναικών.

Κατά την διάρκεια της εκπομπής του επεισοδίου «Σεξ με το ίδιο φύλο», που προβλήθηκε τις μεταμεσονύκτιες ώρες του Ιανουαρίου του 2009 υπήρξαν δηλώσεις από σκηνοθέτες, παραγωγούς, δημοσιογράφους και πρωταγωνιστές ταινιών πορνό.

Στη διάρκεια του επεισοδίου «Σεξ με το ίδιο φύλο» γινόταν αναφορά στις ταινίες πορνο και συγκεκριμένα ότι, κάθε χρόνο κυκλοφορούν 11.000 πορνοταινίες, από τις οποίες το 80% περιέχει τουλάχιστον μια σκηνή στην οποία γυναίκες κάνουν σεξ μεταξύ τους.

Ακόμη ότι, η βιομηχανία του γκέι πορνό υπολογίζεται στο 1 δις το χρόνο και ότι οι γκέι πορνό μπορούν να βγάλουν έως και 3.000 ευρώ δολάρια για μια σκηνή σεξ.

Παράλληλα, προβλήθηκαν σκηνές από γυρίσματα διαφόρων ταινιών, μεταξύ γυναικών και μεταξύ ανδρών.

Στο επεισόδιο «μερικοί το προτιμούν πιο καυτό» γινόταν αναφορά σε γυρίσματα γκέι ταινιών.

Στο σκεπτικό της απόφασης του το ΕΣΡ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι, από καμία διάταξη νόμου δεν προκύπτει ότι, επειδή τα επίμαχα επεισόδια προβλήθηκαν μετά τα μεσάνυκτα μπορούν να μην έχουν την απαιτούμενη από το Σύνταγμα (άρθρο 15) αξιούμενη ποιότητα και τον αξιούμενο σεβασμό της αξίας του ανθρώπου.

Σε άλλο σημείο το ΕΣΡ υπογράμμιζε ότι, σε δύο εκπομπές της σειράς υπήρξε προτροπή «θα μπορούσε να ήσουν εσύ» και να κάνεις «τα πράγματα που κάνουν κάποιες κοπέλες», εξωθώντας «κατ΄ αυτό τον τρόπο τηλεθεατές όπως συμμετάσχουν στην παραγωγή όμοιων ταινιών».

Με βάση τα παραπάνω το ΕΣΡ επέβαλε πρόστιμό 20.000 ευρώ στον τηλεοπτικό σταθμό, με αποτέλεσμα ο ΣΚΑΙ να προσφύγει στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί η καταδικαστική απόφαση.

Ο τηλεοπτικός σταθμός υποστήριξε ότι οι εκπομπές πραγματεύονται κοινωνικά «θέματα-ταμπού» και αποτελούν παραγωγή, η οποία έχει προβληθεί σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, του τηλεοπτικού σταθμού ΗΒΟ, ο οποίος παράγει και ποιοτικά προγράμματα.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 3221/2015 απόφασή τους απέρριψαν ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς του τηλεοπτικού σταθμού, κρίνοντας παράλληλα νόμιμη και επαρκώς αιτιολογημένη την απόφαση του ΕΣΡ.

Τέλος, το ΣτΕ απέρριψε τον ισχυρισμό του τηλεοπτικού σταθμού ότι το πρόστιμο των 20.000 ευρώ ήταν υπερβολικά μεγάλο, κάτι που παραβιάζει την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Δημοφιλή