«Φρένο» στα σενάρια περί συγχώνευσης των τραπεζών βάζει η Τράπεζα της Ελλάδας. Παραμένει το όριο ανάληψης στα 420 ευρώ

«Φρένο» στα σενάρια περί συγχώνευσης των τραπεζών βάζει η Τράπεζα της Ελλάδας. Παραμένει το όριο ανάληψης στα 420 ευρώ
PureView ÏÏÏογÏαÏία ÏÎ¿Ï ÎºÏιÏÎ¯Î¿Ï ÏÎ·Ï Î¤ÏάÏÎµÎ¶Î±Ï ÏÎ·Ï ÎλλάδοÏ. ÎνάλÏÏη 38,2 megapixels με ÏÎ¹Ï Î±ÏÏÏμαÏÎµÏ ÏÏμίÏÎµÎ¹Ï ÏÎ·Ï Nokia Pro Cam.
PureView ÏÏÏογÏαÏία ÏÎ¿Ï ÎºÏιÏÎ¯Î¿Ï ÏÎ·Ï Î¤ÏάÏÎµÎ¶Î±Ï ÏÎ·Ï ÎλλάδοÏ. ÎνάλÏÏη 38,2 megapixels με ÏÎ¹Ï Î±ÏÏÏμαÏÎµÏ ÏÏμίÏÎµÎ¹Ï ÏÎ·Ï Nokia Pro Cam.
MsK_/Flickr

Οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να παραμείνουν ιδιωτικές. Αυτό συμφώνησαν, μεταξύ άλλων κατά τη δίωρη συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ του υπηρεσιακού υπουργού Γιώργου Χουλιαράκη με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) Γιάννη Στουρνάρα και κατά την οποία φέρεται να υπήρξε απόφαση για τη συγκρότηση του νομικού πλαισίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Στην ίδια συνάντηση αποφασίστηκε να μην μεταβληθεί το όριο ανάληψης από τις τράπεζες από τα 420 ευρώ, ενώ θα υπάρξουν περαιτέρω μέτρα χαλάρωσης των capital controls για τις επιχειρήσεις.

Ειδικότερα σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος της ΤτΕ που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο στη συνάντηση προέκυψε πως οι ιδιώτες επενδυτές θα πρέπει να συμμετάσχουν στις νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου καθώς οι τράπεζες δεν είναι σκόπιμο να κρατικοποιηθούν.

Επίσης συμφωνήθηκε να συσταθεί ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή στελεχών από την Τράπεζα της Ελλάδος, το υπουργείο Οικονομικών και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας η οποία θα επεξεργαστεί το νέο πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών προκειμένου να αποτελέσει τη βάση για τις οριστικές αποφάσεις που θα κληθεί να λάβει η επόμενη κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, αποφασίστηκε η σύσταση Ειδικής Ομάδας Εργασίας με αντικείμενο την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Στην ομάδα αυτή θα συμμετέχουν νομικοί και εμπειρογνώμονες από τους δύο θεσμούς. Στόχος είναι η άμεση επεξεργασία του πλαισίου επιλογών σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση, ώστε η κυβέρνηση που θα εκλεγεί στις 20 Σεπτεμβρίου να βρει σε ώριμο στάδιο τις σχετικές προτάσεις, προκειμένου να είναι σε θέση να λάβει έγκαιρα καλά τεκμηριωμένες αποφάσεις.

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με πηγή της ΤτΕ που επικαλείται το Reuters δήλωσε πως η αξιολόγηση των τραπεζών εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του Σεπτεμβρίου.

Ήδη προχωρά με γρήγορο ρυθμό ο έλεγχος των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ και μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η φάση αξιολόγησης του Ενεργητικού τους (Asset Quality Review) προκειμένου να ακολου8ήσουν τα stress tests.

Επιπλέον μέχρι τέλος Οκτωβρίου η Τράπεζα της Ελλάδος θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων.

Όσον αφορά στους περιορισμούς που έχουν τεθεί στην κίνηση κεφαλαίων προτεραιότητα δίνεται στη διευκόλυνση των εισαγωγών. Είναι ενδεικτικό ότι μέσα στον Αύγουστο εγκρίθηκαν χρηματοδοτήσεις οι οποίες αντιστοιχούσαν στο 80% περίπου των εισαγωγών που είχαν πραγματοποιηθεί τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Δημοφιλή