Πυρετώδεις διεργασίες για το debate: Τα φροντιστήρια των πολιτικών αρχηγών

Τα «φροντιστήρια» των πολιτικών αρχηγών εν όψει του κρίσιμου debate
eurokinissi

Με πυρετώδεις ρυθμούς προετοιμάζονται τα κομματικά επιτελεία αλλά και οι δημοσιογράφοι για το κρίσιμο debate της Τετάρτης, το πρώτο μετά από έξι χρόνια, από το οποίο αναμένεται να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα εν όψει των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου.

Στόχος για όλα τα κόμματα δεν είναι άλλος από το να αποφευχθούν τυχόν λάθη και σκοπιμότητες τα οποία μπορούν να στοιχίσουν πόντους στους πολιτικούς αρχηγούς.

Σε ότι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, το βάρος της προετοιμασίας του debate σηκώνουν ο Νίκος Παππάς, ο Νίκος Φίλης, ο Θανάσης Καρτερός, ο Αγγελος Τσέκερης και η Ράνια Σβίγκου.

Η στρατηγική άλλωστε που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και την οποία αναμένεται να ξεδιπλώσει μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα κινείται γύρω από το ερώτημα, «ποιος μπορεί να διαχειριστεί το χρέος καλύτερα», όπως επίσης και γύρω από την τήρηση της συμφωνίας για έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει μάλιστα σε συγκεκριμένες δεξαμενές ψηφοφόρων, ενώ μεγάλο στοίχημα για την Κουμουνδούρου παραμένει η συσπείρωση.

Αντίστοιχα στην ΝΔ, την προετοιμασία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη έχουν αναλάβει η Πηνελόπη Γαβρά, ο επικοινωνιολόγος Γιώργος Φλέσσας, ο Νίκος Καραχάλιος, ο Γιάννης Χατζής και ο Ανδρέας Αθανασίου.

Η στρατηγική που ακολουθεί ο κ. Μεϊμαράκης μέχρι τώρα στην προεκλογική περίοδο κινείται γύρω από την ανάγκη για πολιτική σταθερότητα. Ο πρόεδρος της ΝΔ σκοπεύει μάλιστα να ζητήσει να δημιουργηθεί μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, μια διακομματική επιτροπή για το χρέος ακόμη και με τη συνδρομή του ΣΥΡΙΖΑ και η συγκρότηση ενός σχεδίου ανασυγκρότησης το οποίο και θα παρουσιαστεί στους εταίρους ως εναλλακτικό σχέδιο για έξοδο της χώρας από την κρίση.

Σε ότι αφορά το «Ποτάμι» και τον Σταύρο Θεοδωράκη, την προετοιμασία του έχουν αναλάβει Δημήτρης Τσιόδρας, η Λίνα Παπαδάκη, η Αθηνά Δρέττα, ο Παναγιώτης Καρκατσούλης, ο Χάρης Θεοχάρης και ο Θανάσης Σκόκος.

Το «φροντιστήριο» του Παναγιώτη Λαφαζάνη έχουν αναλάβει ο Κώστας Ησυχος και ο δημοσιογράφος Πέτρος Παπακωνσταντίνου.

Στο ΠΑΣΟΚ,την προετοιμασία της Φώφης Γεννηματά έχουν αναλάβει ο Χρήστος Πρωτόππας, ο Μανώλης Όθωνας, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Παύλος Χρηστίδης και ο δημοσιογράφος, Νίκος Βοσδογάνης.

Οι θεματικοί κύκλοι συζήτησης

Υπενθυμίζεται ότι η αναμέτρηση θα περιλαμβάνει έξι κύκλους συζήτησης.

1ος κύκλος: Οικονομία, Ανάπτυξη, Ανεργία

2ος κύκλος: Παιδεία, Υγεία, Διοίκηση, Κοινωνική Πολιτική

3ος κύκλος: Μεταναστευτική πολιτική-προσφυγικό

4ος κύκλος: Εξωτερική πολιτική - 'Αμυνα

5ος κύκλος: Ελεύθερη ερώτηση επιλογής του καθε δημοσιογράφου

6ος κύκλος σε δύο γύρους: Οι αρχηγοί μεταξύ τους με ελεύθερες τοποθετήσεις του κάθε Αρχηγού και δυνατότητα αν θέλει να υποβάλει ερώτηση σε άλλον η άλλους αρχηγούς ή να απαντήσει σε ερώτηση που ενδεχομένως του έχει ήδη υποβληθεί.

Χρόνος τοποθέτησης: Στους πέντε πρώτους κύκλους, κάθε ερώτηση διαρκεί έως 30''. Η απάντηση διαρκεί έως 1.30 λεπτό. Η δεύτερη διευκρινιστική ερώτηση επί της απάντησης διαρκεί έως 15''και η δευτερολογία του αρχηγού έως 30''.

Στον 6ο διπλό κύκλο των Αρχηγών, ξεκινώντας από το μικρότερο σε δύναμη κόμμα, κάθε αρχηγός έχει στη διάθεσή του 1.30 λεπτό ανά γύρο.

Δημοφιλή