ΔΙΕΘΝΕΣ
09/09/2015 07:30 EEST | Updated 09/09/2015 07:31 EEST

Τζον Κέρι προς πρωθυπουργό του Λιβάνου: Είναι άμεση ανάγκη η εκλογή προέδρου

Mark Makela via Getty Images
PHILADELPHIA, PA - SEPTEMBER 2: U.S. Secretary of State John Kerry delivers a speech on the nuclear agreement with Iran at the National Constitution Center on September 2, 2015 in Philadelphia, Pennsylvania. U.S. Sen. Barbara Mikulski (D-MD) announced her support for the Iran nuclear deal, becoming the 34th Democratic senator to back the president. (Photo by Mark Makela/Getty Images)

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Ταμάμ Σαλάμ συζήτησαν τηλεφωνικά την Τρίτη την άμεση ανάγκη να συγκληθεί η Βουλή της χώρας στη Βηρυτό για να εκλέξει πρόεδρο, είπε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση τύπου.

Ο Λίβανος αντιμετωπίζει κενό πολιτικής εξουσίας από το 2014, όταν παραιτήθηκε ο τότε πρόεδρος Μισέλ Σουλεϊμάν, ενώ η βουλή έχει αποτύχει επανειλημμένως να συμφωνήσει για νέο πρόεδρο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Κέρι επανεβεβαίωσε την υποστήριξη της Αμερικής στις προσπάθειες του Σαλάμ να «προωθήσει πολιτική συναίνεση» παρά τις δύσκολες στιγμές που αντιμετωπίζει η χώρα.

Ο υπουργός τόνισε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί για την «σταθερότητα, ασφάλεια και ανεξαρτησία» του Λιβάνου, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Από τις 22 Αυγούστου, έχουν υπάρξει μια σειρά διαμαρτυριών στον Λίβανο εναντίον της κυβέρνησης, με αφορμή την κρίση σκουπιδιών στη χώρα. Χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών έχουν μαζευτεί στη Βηρυτό από τότε που έκλεισε ο αντίστοιχος ΧΥΤΑ, ο μεγαλύτερος στη χώρα, τον Ιούλιο. Οι ακτιβιστές απαιτούν νέες βουλευτικές εκλογές, και την ανάληψη από την κυβέρνηση μέτρων που θα καταπολεμήσουν τη διαφθορά και το θέμα της διαχείρησης των σκουπιδιών.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Sponsored Post