Η επαγγελματική αποκατάσταση στις τουριστικές επιχειρήσεις και η σημασία της πρακτικής άσκησης

Η επαγγελματική αποκατάσταση στις τουριστικές επιχειρήσεις και η σημασία της πρακτικής άσκησης
bca

Ο Ανδρέας Τουμαζάτος, Υποδιευθυντής Τμήματος Διοίκησης Ξενοδοχειακών και Τουριστικών Επιχειρήσεων BCA, μιλά για τις ξεονοδχειακές και τουριστικές επιχειρήσεις, την επαγγελματική αποκατάσταση και τη σημασία της πρακτικής άσκησης.

Ποιες είναι οι προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης ενός αποφοίτου του Τμήματος Διοίκησης Ξενοδοχειακών και Τουριστικών Επιχειρήσεων του BCA;

Δίνουμε στους σπουδαστές μας (οι οποίοι προέρχονται από διαφορετικές χώρες της υφηλίου γύρω στις 8) τη δυνατότητα να ξεκινήσουν από νωρίς την καριέρα τους στον κλάδο της φιλοξενίας, ως αναγνωρισμένοι επαγγελματίες. Η αναγνωσιμότητα και επέκταση του προγράμματος και σε άλλες χώρες και ο ρόλος του BCA ως εκπαιδευτικός πυρήνας στην Ν.Α. Μεσόγειο γίνεται πλέον από όραμα σε στρατηγικό μας σχέδιο εν λειτουργία. Ο εκάστοτε σπουδαστής μας μετά από 4 χρόνια, όσο δηλαδή διαρκεί η ακαδημαϊκή εκπαίδευση στο BCA, και μέσα από ένα Πρόγραμμα που έχουμε σχεδιάσει, λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες του κλάδου, καταφέρνουμε να εξασφαλίζουμε ότι στο τέλος των σπουδών τους έχουν αποκτήσει επαρκή εμπειρία και άριστη γνώση της αγοράς. Συνήθως οι θέσεις στις οποίες απευθύνεται, απορροφάται και που μπορεί να καλύψει με επιτυχία ένας τελειόφοιτος, είναι σε operational/ supervisory επίπεδο, ή junior management, δηλαδή θέσεις ευθύνης και ποιητικών γνώσεων.

Όλα βέβαια είναι σχετικά με το εύρος της επιχείρησης που θα απασχοληθούν. Αν μιλάμε για μια μικρή ή μεσαία οικογενειακή επιχείρηση, είναι πολύ πιθανό ο απόφοιτος μας να εργαστεί άμεσα και σε υψηλότερες θέσεις, αλλά όταν μιλάμε για μια πολυεθνική εταιρία θα ξεκινήσει από κάποια χαμηλότερη θέση. Η στόχευση του Προγράμματος μας είναι να καταστήσει του σπουδαστές του ικανούς να αναπτύξουν την καριέρα τους σταδιακά σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Φέτος το BCA είναι το μοναδικό κολλέγιο –εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ελλάδος που βραβεύθηκε στα Tourism Awards για το για το πρόγραμμα "Επαγγελματικής Αποκατάστασης και Πρακτική Εξάσκηση σπουδαστών”. Μιλήστε μας για τη θέση που έχει η πρακτική άσκηση στο Πρόγραμμα Σπουδών.

Εδώ και 8 χρόνια που βρίσκομαι στην οικογένεια του BCA, έχουμε δημιουργήσει ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης και πρακτικής άσκησης το οποίο ολοκληρώνεται με το «Career Day» του τμήματος κάθε αρχές Μαρτίου, το οποίο τα τελευταία 5-6 χρόνια έχει αρχίσει να αποδίδει τα μέγιστα. Μέσω του «Career Day» συνεργαζόμαστε με κορυφαίες, επιλεγμένες επιχειρήσεις που πληρούν συγκεκριμένα, αυστηρά κριτήρια εκπαίδευσης και συνεργασίας , με την προοπτική να επιλέξουν τους κατάλληλους σπουδαστές στο πλαίσιο της πρακτικής τους άσκησης. Στη συνέχεια, πραγματοποιούνται συνεντεύξεις με υποψήφιους, τελειόφοιτους και μη, σπουδαστές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και ύστερα ξεκινά η προσφορά των θέσεων πρακτικής άσκησης.

Πρέπει να τονίσουμε ότι από την πρώτη χρονιά που ξεκίνησε το πρόγραμμα η απορροφητικότητα σε επίπεδο πρακτικής άσκησης είναι 100%. Το BCA είχε ανέκαθεν πολύ υψηλές επιδόσεις, όμως πλέον έχουμε πολύ μεγάλη απορροφητικότητα και σε αποφοίτους για πλήρη και άμεση απασχόληση από την αγορά εργασίας.

Η πρακτική άσκηση λαμβάνει χώρα κατά τους θερινούς μήνες;

Η πρακτική άσκηση δεν περιορίζεται μόνο κατά τους θερινούς μήνες. Οι σπουδαστές μας παράλληλα με τα θεωρητικά μαθήματα κάνουν και πρακτική εξάσκηση καθ όλη τη διάρκεια του έτους, βάσει του ακαδημαϊκού προγράμματος. Έτσι από την πρώτη στιγμή της σπουδαστικής τους ζωής εξοικειώνονται με τον χώρο εργασίας και με τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν.

Οι συνεργασίες μας με το Crown Plaza και το Hilton έχουν σημαντική θέση και καίριο ρόλο στο Πρόγραμμα Σπουδών. Μιλάμε για δύο κορυφαία ξενοδοχεία της Ελλάδας, με τις υψηλότερες απαιτήσεις, που παρέχουν πολύτιμη γνώση και εμπειρία στους σπουδαστές μας.

Μας ενδιαφέρει οι σπουδαστές μας να εξελιχθούν ακαδημαϊκά και επαγγελματικά στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Έτσι, έχουμε θέσει ένα πλαίσιο αυστηρών κριτηρίων για την πρακτική άσκηση όπως σας ανέφερα και προηγουμένως. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι 5άστερες ή 4άστερες σε κάποιες περιπτώσεις και να διαθέτουν ένα ιδιαίτερα αξιόπιστο πρόγραμμα εκπαίδευσης.

Ένα από τα επιτεύγματα του προγράμματος είναι ότι το Hospitality Department του BCA είναι πλέον ο αποκλειστικός συνεργάτης του Intercontinental “ΙΗG Academy Project”! Πρόκειται για ένα διεθνές Project που αποσκοπεί στην εύρεση ταλαντούχων νέων ξενοδοχοϋπαλλήλων και στελεχών που θα ενταχθούν στο δυναμικό της Intercontinental σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτή είναι μια πολύ μεγάλη επιτυχία που αποτελεί το επιστέγασμα των προσπαθειών 8 χρόνων.

Επιπλέον, συνεργαζόμαστε και με άλλα πολύ μεγάλα brand names του ξενοδοχειακού κλάδου. Ενδεικτικά αναφέρω το Grand Bretagne, το St George Lycabettus, το Athens Plaza, το King George, το Costa Navarino, τον Αστέρα της Βουλιαγμένης και τον όμιλο Aldemar.

Το ποσοστό αυτό εξακολουθεί να είναι τόσο υψηλό και σε επίπεδο επαγγελματικής αποκατάστασης;

Με τα χρόνια, μετά από 2-3 περιόδους πρακτικής άσκησης πολλοί σπουδαστές μας συνεχίζουν την συνεργασία τους με τις επιχειρήσεις, έχοντας πλέον πείρα και γνώση του αντικειμένου. Το BCA γνωρίζει πολύ καλά τις ανάγκες της αγοράς και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις επιχειρήσεις του κλάδου. Οι επιχειρήσεις από την άλλη αναγνωρίζοντας τη φήμη και το κορυφαίο επίπεδο της κατάρτισης που προσφέρει, εμπιστεύεται και επενδύει στους σπουδαστές του. Οι πιθανότητες να βρει δουλειά ένας απόφοιτος του BCA, από την πρώτη κιόλας μέρα που ολοκληρώνει τις σπουδές του, ξεπερνούν το 70% (!!!). Αυτό το μοναδικό για την εποχή ποσοστό είναι κάθε άλλο παρά ένα τυχαίο γεγονός. Είναι αποτέλεσμα της σχέσης εμπιστοσύνης και ποιότητας συνεργασίας που έχει κτιστεί εδώ και χρόνια μεταξύ του BCA και των μεγαλύτερων επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου.