ΔΙΕΘΝΕΣ
09/09/2015 06:17 EEST | Updated 09/09/2015 11:05 EEST

Αιματηρό πογκρόμ εθνικιστών κατά Κούρδων ενώ η Τουρκία φαίνεται να μπαίνει σε τροχιά αποσταθεροποίησης

Σε τροχιά αποσταθεροποίησης- κατασκευασμένης ή μη- φαίνεται να βρίσκεται η Τουρκία με τους Κούρδους να προβάλλονται από παρακρατικούς κύκλους αλλά και μερίδα του πολιτικού συστήματος στη χώρα ως ο επικίνδυνος εσωτερικός εχθρός.

Πρώτα ήταν οι μαζικές συλλήψεις συνδικαλιστών, δημάρχων κα, οι οδομαχίες ανδρών των σωμάτων με Κούρδους και στη συνέχεια οι βομβιστικές επιθέσεις, οι ενέδρες η σχεδόν εν ψυχρώ δολοφονίες κυρίως στις νοτιοανατολικές κυρίως περιοχές της χώρας. Τώρα σε αυτό το ήδη εκρηκτικό κοκτέιλ ήρθε να προστεθεί και η δράση εθνικιστικών κινημάτων που ξαφνικά (;) ρίχτηκαν στη «μάχη» κατά του κουρδικού στοιχείου.

Την τελευταία εβδομάδα, οργανωμένες ομάδες εθνικιστών παρελαύνουν σε διάφορες περιοχές της Τουρκίας- ακόμη και στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης- με αναμμένες δάδες, τουρκικές σημαίες ενώ κάποιοι εξ αυτών σχηματίζουν με τα δάχτυλά τους το σήμα των Γκρίζων Λύκων. Στο στόχαστρό τους μπαίνουν καταστήματα, ιδιοκτησίας Κούρδων, αρκετά εκ των οποίων έχουν παραδοθεί στις φλόγες αφού πρώτα οι δράστες έσπασαν τις προθήκες και τα λεηλάτησαν.

Σειρά είχαν την Τρίτη και γραφεία του φιλοκουρδικού κόμματος HDP σε αρκετές περιοχές της Τουρκίας ενώ πλήθος επιτέθηκε και στα γραφεία όπου στεγάζεται η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Hurriyet.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης συνεργασίας που έχει σχηματιστεί στην Τουρκία με αποστολή να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές, μετά τα επεισόδια που ξέσπασαν το βράδυ της Τρίτης κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν ψυχραιμία. «Καλώ τους συμπολίτες μου που έχουν καρδιές γεμάτες αγάπη για τη χώρα να ηρεμήσουν, να αγκαλιάσουν ο ένας τον άλλον, και να έχουν εμπιστοσύνη στο κράτος» ανέφερε μέσω Twitter.

Ωστόσο η κατάσταση την παρούσα στιγμή φαίνεται να είναι μη αναστρέψιμη, ειδικότερα μετά την εμφάνιση των οργανωμένων εθνικιστικών ομάδων που λειτουργούν συντονισμένα και στοχευμένα και επιδίδονται σε ένα πογκρόμ κατά των Κούρδων, σπέρνοντας τον φόβο σε δεκάδες γειτονιές κυρίως στις περιοχές που αποτελούν προπύργια ακροδεξιών μορφωμάτων.

Η κατάσταση όμως δεν είναι καλύτερη ούτε στις αποκαλούμενες πιο...ευρωπαϊκές περιοχές της χώρας. Εδώ και αρκετό καιρό κυρίως η Κωνσταντινούπολη- και δευτερευόντως η Σμύρνη- φλέγονται κάθε βράδυ με ομάδες ακτιβιστών, αναρχικών αλλά και Κούρδων να στήνουν οδοφράγματα και τις συμπλοκές με την αστυνομία να είναι συχνό φαινόμενο. Τα επεισόδια όμως έχουν επεκταθεί σε περιοχές όπως η Σπάρτη, η Μερσίνα, η Ραϊδέστο, η Καισαρεία κα.

Εγκλωβισμένοι στα σπίτια με τις σορούς των νεκρών

Παράλληλα έκρυθμη παραμένει και η κατάσταση σε περιοχές της ΝΑ Τουρκίας με ισχυρό το κουρδικό στοιχείο, όπου οι κάτοικοι ανακήρυξαν την αυτονομία τους όπως στην περιοχή Τζίζρε όπου συγκλονίζει η ιστορία της 10χρονης Τζεμιλέ. Το κορίτσι τραυματίστηκε θανάσιμα από τα πυρά τουρκικού τεθωρακισμένου ενώ έπαιζε έξω από το σπίτι της. Η οικογένειά της όμως αδυνατούσε να προχωρήσει στην ταφή της σορού της- την οποία διατηρούσαν στον καταψύκτη του σπιτιού- καθώς ήταν αδύνατο να βγουν στο δρόμο! Οι σφοδρέ συγκρούσεις που λαμβάνουν χώρα καθημερινά, καθιστούσαν επικίνδυνο για τα μέλη της οικογένειας να μεταφέρουν τη σορό της μικρής μέχρι το χώρο της ταφής.

Όπως δε αποκαλύφθηκε στη συνέχεια, το κορίτσι πέθανε από ακατάσχετη αιμορραγία καθώς ήταν- για τους ίδιους λόγους- αδύνατον να διακομισθεί σε νοσοκομείο. Τελικά, με παρέμβαση βουλευτών του κόμματος, το άψυχο κορμί της μικρής μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νεκροτομείο της πόλης και πάλι όμως υπό τις ριπές των όπλων.

Στην περιοχή έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας, έχουν κοπεί οι επικοινωνίες και το ρεύμα, αντάρτες και οι οδομαχίες είναι διαρκείς.

Με πληροφορίες από: Reuters, Hurriyet Daily News, Zaman, ΑΠΕ-ΜΠΕ