ΚΟΙΝΩΝΙΑ
09/09/2015 20:56 EEST | Updated 09/09/2015 20:57 EEST

Ένα ντιμπέιτ με τους πολιτικούς αρχηγούς να θυμούνται μόνο τους ψηφοφόρους τους και να αγνοούν τους αναποφάσιστους

Sooc

Τρεις ώρες κράτησε η τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών (η πρώτη μετά από 6 χρόνια) και δυστυχώς τουλάχιστον εμείς οι ψηφοφόροι, δεν μπορούμε να πούμε, ότι γίναμε σοφότεροι. Σε μια διαδικασία που όλοι καταδικάζουν με υποκρισία, καθώς οι πολιτικοί τη ζητούν, οι εκπρόσωποι των κομμάτων τη συμφωνούν και οι δημοσιογράφοι συναινούν με την παρουσία τους, το απόφθεγμα λοιπόν δεν μπορεί να είναι άλλο από το «δυστυχώς επτωχεύσαμεν».

Οι 7 πολιτικοί αρχηγοί, αποφάσισαν σε αυτήν την τηλεμαχία και ενώπιον της πλειοψηφία τους ελληνικού λαού, να απευθυνθούν στο στενό τους κομματικό ακροατήριο αποφεύγοντας να μιλήσουν για το πρόγραμμα τους και το τι θα πράξουν ενώ απέφυγαν και να δεσμευτούν στους πολίτες. Μοναδικός τους σκοπός ήταν να προσπαθήσουν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα και τις ασυνέπειες των λόγων και προεκλογικών δεσμεύσεων. Επιχείρησαν να πείσουν ( τουλάχιστον οι αρχηγοί των κομμάτων που διεκδικούν την πρώτη θέση ή συμμετοχή σε κυβέρνηση συνεργασίας), ότι είναι οι καλύτεροι για να διαχειριστούν τις ανοιχτές κρίσιμες εθνικές υποθέσεις και την αναδιάρθρωση του χρέους.

Και όλα αυτό ενώ το πρόγραμμα που θα ακολουθήσουν είναι συμφωνημένο και ψηφισμένο και αφορά τις σελίδες του 3ου Μνημονίου που ψήφισε η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία, το Ποτάμι , το ΠΑΣΟΚ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, όμως οι αρχηγοί αυτών των κομμάτων, απέφυγαν να πουν το παραμικρό για τα φλέγοντα ζητήματα που θα ανοίξουν την επομένη της κάλπης, όπως το ασφαλιστικό, η φορολογία των αγροτών ή το άνοιγμα των επαγγελμάτων.

Στην αντίπερα όχθη, τα δύο κόμματα που τάσσονται υπέρ της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα οι κ.κ Λαφαζάνης και Κουτσούμπας, προτίμησαν την ευθεία αντιπαράθεση, παρά να εξηγήσουν τις επιπτώσεις ή τα πλεονεκτήματα που θα έχει αυτή η πολιτική και τι θα αλλάξει στην καθημερινότητα των πολιτών.

Με αυτές τις άτολμες τοποθετήσεις οι πολιτικοί αρχηγοί βάδισαν εκ του ασφαλούς και μίλησαν με συνθήματα, προσπαθώντας να αποφύγουν το λάθος, αλλά σίγουρα απέφυγαν τις δύσκολες ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Στην ουσία όμως σε αυτό το ντιμπέιτ και σε μια εκλογική αναμέτρηση, που όλοι οι δημοσκόποι και εκλογολόγοι συμφωνούν ότι οι αναποφάσιστοι θα κρίνουν το αποτέλεσμα, κάνεις δεν προσπάθησε να απευθυνθεί σε αυτήν την κοινωνική ομάδα.

Το μόνο που απομένει πλέον είναι να δούμε εάν τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου στο νέο debate οι δύο πολιτικοί αρχηγοί, Αλέξης Τσίπρας και Ευάγγελος Μεϊμαράκης θα βγουν από τη γυάλα τους...

Για την ώρα ας δούμε πώς «ξεγλίστρησαν» οι πολιτικοί αρχηγοί από τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων χωρίς να πουν κάτι το οποίο δεν είχαμε ακούσει μέχρι σήμερα.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην ερώτηση γιατί πρέπει να τον εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός, καθώς δεν τήρησε τις δεσμεύσεις για τον ΕΝΦΙΑ, το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ και πολλές από τις υποσχέσεις από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης το 2014, απάντησε ότι:

«Είναι σαφές ότι δεν καταφέραμε να υλοποιήσουμε μέρος των δεσμεύσεών μας, αλλά ο αγώνας συνεχίζεται και ελπίζουμε ότι θα τα καταφέρουμε στο μέλλον. Η κυβέρνηση έδωσε μεγάλη μάχη για να διεκδικήσει το δίκαιο το λαού. Είχαμε υποχρέωση για πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά με την διαπραγμάτευση εξοικονομήσαμε 20 δισ. ευρώ , καταφέραμε να σταθεροποιήσουμε την οικονομία και ταυτόχρονα εξασφαλίσαμε 35 δισ. από το πακέτο Γιούνκερ και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».

Σε ερώτηση για τον κ. Βαρουφάκη, ο κ. Τσίπρας είπε: «Σε αυτή τη μάχη που έδωσε η κυβέρνηση με ασύμμετρες δυνάμεις, υπήρξαν επιλογές που έδωσαν στην αρχή δυναμική και σε ευρωπαικό επίπεδο, στην πορεία όμως υπήρξαν και λάθη και υπερβολές που όμως διορθώθηκαν την κρίσιμη στιγμή και βάλαμε το συμφέρον της χώρας πάνω από όλα».

«Ζητάμε την ψήφο των πολιτών για να ολοκληρώσουμε ότι δεν προλάβαμε στην προηγούμενη θητεία», τόνισε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με αθέτηση προεκλογικών υποσχέσεων της ΝΔ.

«Είναι αλήθεια ότι είπαμε πολλά το 2012. Πολλά τα πράξαμε» τόνισε ο κ.Μεϊμαράκης επισημαίνοντας πως « η ΝΔ δεν είχε αυτοδυναμία , ήμασταν σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ».

Όπως είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, οι πολίτες είναι αυτοί που κρίνουν το πως πήγε η χώρα.

«Τον Γενάρη η χώρα πήγε πολύ καλύτερα, μειώθηκε η έκτακτη εισφορά, μειώθηκε ο φόρος στο πετρέλαιο, μειώθηκαν οι εισφορές» είπε, επισημαίνοντας πως δε υλοποιήθηκαν όλα. « Αν είχαμε 4ετή θητεία και δεν διεκοπτόταν βιαίως η θητεία θα τα είχαμε κάνει αυτά που είχαμε υποσχεθεί» δήλωσε επισημαίνοντας πως η ΝΔ έφερε επενδύσεις στη χώρα, την ώρα που ο κ. Τσίπρας όπως είπε τις κυνήγησε. Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο η ΝΔ να συνεργαστεί και πάλι με άλλα κόμματα για να σχηματίσει κυβέρνηση ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε πως η ΝΔ ζητά κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας που να μπορεί να ολοκληρώσει το έργο της.

«Το καλύτερο δεν είναι να κάνουμε τρομοκρατία. Το θέμα αυτό δεν έχει συζητηθεί καθόλου στη δημόσια ζωή με ευθύνη του ευρωπαϊκού κατεστημένου» ανέφερε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, απαντώντας σε ερώτηση της Μαρίας Χούκλη, η οποία επικαλέστηκε απόψεις πολιτικών και οικονομολόγων για τις αρνητικές συνέπειες που θα είχε η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα.

«Το μνημόνιο είναι ο τρόμος και η καταστροφή. Όλα τα μνημόνια είναι καταστροφή και δεν υπάρχει καλό και κακό, αριστερό ή δεξιό νέο ή παλιό μνημόνιο» συνέχισε ο κ. Λαφαζάνης και προσέθεσε:

«Το εθνικό νόμισμα χρησιμοποιείται σε 10 από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δεν είναι στην Ευρωζώνη. Και δεν δυστυχούν. Το εθνικό νόμισμα θα ενισχύσει την παραγωγή, τις εξαγωγές, θα μειώσει τις εισαγωγές και θα ενισχύσει τη ρευστότητα».

Απαντώντας στη συνέχεια στη δεύτερη ερώτηση της κ. Χούκλη, που ζήτησε από τον κ. Λαφαζάνη να αποσαφηνίσει αν μια μονομερής τέτοια ενέργεια θα ήταν καταστροφική για τα πιο αδύναμα στρώματα, ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, υποστήριξε ότι η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα δεν χρειάζεται ιδιαίτερη μελέτη αλλά εκτύπωση του νομίσματος.

«Στην αρχή θα υπάρξει μια μικρή υποτίμηση, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι θετικό. Το 99% του πλανήτη χρησιμοποιεί εθνικό νόμισμα» κατέληξε ο κ. Λαφαζάνης.

Η πρόταση του ΚΚΕ για αποδέσμευση από την ΕΕ είναι σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από την πρόταση της Λαϊκής Ενότητας, διότι είναι άλλο να πάρεις την ιδιοκτησία του πλούτου που παράγεται με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και φιλολαϊκή ανάπτυξη και μέσα σε αυτόν τον δρόμο να δεις την αποδέσμευση από την ΕΕ και άλλο με τα μονοπώλια να έχουν την εξουσία και την ΕΕ παρούσα να φύγεις απλώς από το ευρώ. Αυτό σημαίνει νέα σκληρά μέτρα για τον λαό απάντησε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στην ερώτηση της 1ης Ενότητας (Οικονομία-Ανάπτυξη-Ανεργία) της τηλεμαχίας των πολιτικών αρχηγών.

Σημείωσε ότι η πρόταση της ΛΑ.Ε συναντάται και στις προτάσεις άλλων ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων, όπως στην Ελλάδα της Χρυσής Αυγής, καθιστώντας σαφές ότι δεν ταυτίζει τα δύο κόμματα.

Απαντώντας στην συμπληρωματική ερώτηση, αν με την πρόταση του ΚΚΕ, ο ελληνικός λαός θα πλουτίσει, είπε ότι η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες και έμπειρο εργατικό και επιστημονικό δυναμικό και σε μια οικονομία με κοινωνικοποιημένα τα μονοπώλια και μονομερή διαγραφή του χρέους, μπορεί να υπάρχει φιλολαϊκή ανάπτυξη με σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους, και ένα καλύτερο μέλλον.

Στην πολιτική δεν υπάρχουν ιδανικές λύσεις. Για λόγους πατριωτικούς υποστηρίξαμε το μνημόνιο που συμφώνησε ο κ. Τσίπρας, υποστήριξε ο Σταύρος Θεοδωράκης απαντώντας στους λόγους για τους οποίους το έπραξε. «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα είμαστε δίπλα στον άνεργο ή τους μικρομεσαίους. Την επομένη των εκλογών χρειάζεται μια κυβέρνηση από 20 υπουργούς που θα δώσουν λύσεις στα προβλήματα της χώρας. Χρειάζεται να μειωθεί το κομματικό κράτος». Ο επικεφαλής του Ποταμιού σε ανάλογη ερώτηση κατά το δεύτερο γύρο των ερωτήσεων απάντησε: «Μπορούμε να μειώσουμε το κράτος στα ρετιρέ της δημόσιας διοίκησης και να το ενισχύσουμε εκεί που το έχει ανάγκη. Το Δημόσιο δεν μπορεί να είναι παιχνίδι με κουτάκια για τα πολιτιικά κόμματα. Απαιτείται αξιολόγηση και των δομών που δεν έκανε η ΝΔ».

Σχετικά με τη φορολογική πολιτική προς τις επιχειρήσεις για να υπάρξει ανάπτυξη, ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε «ότι κύρια θέση μας είναι πως ανάλογα με τον κόσμο που θα προσλαμβάνει μια επιχείρηση θα είναι και η φορολογία της. Αυτό είναι το πρώτο και δεύτερον αυτή η χώρα, η Ελλάδα, έχει δυνατότητα να εξάγει. Είναι στο κέντρο της Ευρώπης και θα παραμείνει και μπορεί να το κάνει. Να εξάγει».

«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες πιστεύουμε στα κίνητρα της χαμηλής φορολόγησης», επισήμανε ο Πάνος Καμμένος απαντώντας σε ερώτηση του Μάκη Γιομπαζολιά σχετικά με την ανάπτυξη της χώρας.

Η βαριά φορολόγηση σταματάει την ανάπτυξη, ανέφερε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, για να συμπληρώσει ότι όσο πιο μικρή είναι η φορολόγηση τόσο πιο πιθανό να είναι πιο πολλά τα έσοδα για το κράτος. «Πρέπει να δώσουμε τα κίνητρα για να έρθουν στη χώρα τα 160 εκατ. ευρώ από καταθέσεις στο εξωτερικό και να βγουν τα 45 εκατ. ευρώ από τα σεντούκια» σημείωσε.

Εξάλλου, επισήμανε ότι χρειάζεται σταθερό φορολογικό σύστημα, κάτι που θα βοηθήσει τις επενδύσεις, ενώ για τα νησιά ανέφερε ότι θα έπρεπε να γίνουν ελεύθερες φορολογικές ζώνες.

Τέλος, ο κ. Καμμένος σημείωσε ότι η μεγαλύτερη αποτυχία της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν ότι δεν κατάργησε τον ΕΝΦΙΑ, τον οποίο χαρακτήρισε ως έναν άδικο φόρο.

«Έχουμε την εμπειρία και τη γνώση, ξέρουμε να διαπραγματευτούμε, ο κόσμος πλέον μπορεί να συγκρίνει ζητάμε να μας δώσει δύναμη να είμαστε ο καταλύτης των εξελίξεων».

Αυτό το μήνυμα θέλησε να περάσει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, απαντώντας στην πρώτη θεματική ενότητα οικονομία-ανάπτυξη-ανεργία και στην ερώτηση της δημοσιογράφου Όλγας Τρέμη.

Η ερώτηση της κ. Τρέμη ήταν: Το ΠΑΣΟΚ ψήφισε το τρίτο μνημόνιο που είχε δύο σημαντικά θέματα ασφαλιστικό και εργασιακό που είναι ουρές του δικούς σας μνημονίου. Μετά τις εκλογές θα είστε υποχρεωμένοι να τα υλοποιήσετε. Τι σας διαφέρει από τα άλλα κόμματα;

«Έχουμε την εμπειρία τη γνώση ξέρουμε να διαπραγματευτούμε σκληρά και αποτελεσματικά πια. Το έχουμε κάνει στο παρελθόν ο κόσμος ξέρει και μπορεί να συγκρίνει. Γνωρίζει ποιους πρέπει να εμπιστευτεί. Οδηγηθήκαμε στο τρίτο επαχθέστερο μνημόνιο. Αν υπήρχε χρυσό βατούμουρο θα το έπαιρνε ο κ. Τσίπρας που έφθασε τη χώρα στο grexit. Είναι ορατές οι διαφορές μας. Έχουμε την εμπειρία σήμερα και τη γνώση να διαπραγματευτούμε μετά την 7μηνη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Γι' αυτό ζητάμε από τον ελληνικό λαό να μας δώσει τη δύναμη να είμαστε ο καταλύτης στις εξελίξεις για να δώσομε λύση στη χώρα».

Στην επόμενη ερώτηση της κ. Τρέμη ότι πολλοί κατηγορούν το ΠΑΣΟΚ ότι δεν έκλεισε την διαπραγμάτευση για να μην επωμιστεί το πολιτικό κόστος και άφησε το «μουτζούρη» στο ΣΥΡΙΖΑ η κ. Γεννηματά απάντησε:

«Το ΠΑΣΟΚ άκουσε πολλές κατηγορίες, μας είπαν προδότες. Κανείς δεν μπορεί να μας πει ότι βάλαμε το κομματικό συμφέρον πάνω από το συμφέρον της χώρας, όπως τα κόμματα που έλεγαν ψέματα, δημαγωγούσαν και έφεραν ένα μνημόνιο 11 δισ. η ΝΔ και ένα μνημόνιο 14 δισ. ο ΣΥΡΙΖΑ».