Γιάνης Βαρουφάκης σε DW: Δεν θα είχαμε φτάσει εως εδώ αν με είχαν ακούσει. Το ΔΝΤ συμφωνούσε μαζί μου

Γιάνης Βαρουφάκης σε DW: Δεν θα είχαμε φτάσει εως εδώ αν με είχαν ακούσει. Το ΔΝΤ συμφωνούσε μαζί μου

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης έδωσε μια «εκρηκτική» συνέντευξη στον δημοσιογράφο Tim Sebastian του δικτύου Deutsche Welle, κατά την οποία υπερασπίστηκε τον ρόλο του στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, ασκώντας ταυτόχρονα κριτική στην επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να υποχωρήσει.

Η έλλειψη «οικονομικής λογικής» του Αλέξη Τσίπρα και η αποτυχία της λιτότητας

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών εξέφρασε για μια ακόμα φορά την δυσαρέσκειά του μπροστά στο νέο πρόγραμμα διάσωσης που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας πως ακολουθεί παρόμοιες πολιτικές του παρελθόντος που απέτυχαν.

«Το 2010/11 έως το 2014 η Ελλάδα έγινε πρωταθλήτρια στις περικοπές», δήλωσε, προσθέτοντας ότι παράλληλα η αναλογία χρέους ανέβηκε με αυτό τον τρόπο.

«Το 2010/11 η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ ήταν 120% και το 2015 στο 200%».

Όπως ανέφερε ο ίδιος, οποιοσδήποτε έχει κοινή οικονομική λογική καταλαβαίνει ότι μια τέτοια πολιτική είναι αναποτελεσματική.

«Όταν χτυπάς την αγελάδα για να βγάλει γάλα, θα την σκοτώσεις».

Ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ειδικοί στα θέματα οικονομίας συμφωνούν μαζί του. Στην συνέχεια υπονόησε ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν διαθέτει την κοινή οικονομική λογική για να κατανοήσει τις προτάσεις του, γεγονός που εξέπληξε τον δημοσιογράφο.

«Δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτό το σημείο εάν με είχαν ακούσει», είπε, αναφερόμενος στα σχέδιά του για έκδοση IOU.

Η αποτυχία των Eurogroups και τα σχέδια καταπάτησης της φοροδιαφυγής

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών στην συνέχεια ανέφερε ότι κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων, πολλοί δεν είχαν επίγνωση του προβλήματος. Ακόμα, υπερασπίστηκε τον εαυτό του λέγοντας πως δεν αποτέλεσε εμπόδιο στην σύναψη συμφωνίας. Όταν μάλιστα ο δημοσιογράφος ανέφερε τα νούμερα που δείχνουν πόσα χρήματα έχασε η Ελλάδα λόγω των παρατεταμένων συζητήσεων, εκείνος χαρακτήρισε τα δεδομένα «βλακείες».

Αναφερόμενος στο σχέδιο πρόσληψης ατόμων, σε πολλές περιπτώσεις τουριστών, που θα βοηθούσαν στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής στα νησιά -πρόταση που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις- ο κ. Βαρουφάκης εξήγησε πως το μόνο που ήθελε ήταν να καταπατήσει ένα φαινόμενο που αφαιρεί πολλά χρήματα από την χώρα μας.

«Το καλοκαίρι του 2014 τα έσοδα από τους φόρους μειώθηκαν κατά 30%, τη στιγμή που η άφιξη τουριστών στην Σαντορίνη και την Μύκονο διπλασιάστηκε».

«Αφού το κάνουν οι Ιρλανδοί εμείς γιατί να μην το κάνουμε;», δήλωσε.

Τα συγχαρητήρια στην... Μέρκελ

Αναφερόμενος στο ζήτημα της μεταναστευτικής κρίσης, ο Γιάνης Βαρουφάκης κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν προσπάθησε να βρει λύσεις, ενώ συνεχάρη την πρωτοβουλία της Γερμανίας να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην επίλυσή του.

«Είναι τιμή του γερμανικού κράτους να λάβει την πρωτοβουλία».

To «μάθημα» από τις διαπραγματεύσεις

Ο κ. Βαρουφάκης κατέληξε λέγοντας πως αυτό που έμαθε από όλα όσα βίωσε ως υπουργός Οικονομικών, είναι ότι «μια μικρή, διεφθαρμένη οικονομία όπως η Ελλάδα είναι δύσκολο να ζητήσει μια ευκαιρία να κάνει μεταρρυθμίσεις».

Δημοφιλή