ΕΙΔΗΣΕΙΣ
09/09/2015 15:13 EEST | Updated 09/09/2015 15:13 EEST

Πώς βλέπουν οι πολιτικοί αναλυτές το debate: Τα σημεία «κλειδιά» που θα κρίνουν τον νικητή

eurokinissi

Στην κρίσιμη αποψινή τηλεμαχία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών αναφέρεται σε δημοσίευμα της η βρετανική Guardian η οποία μάλιστα φιλοξενεί τις απόψεις πολιτικών αναλυτών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει να πάρει κεφάλι στη μάχη με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ενώ θα δεχθεί πιέσεις και από την Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

«Ένα κόμμα το οποίο προέκυψε από πρώην συναδέλφους του ΣΥΡΙΖ οι οποίοι ξεσηκώθηκαν όταν η κυβέρνηση Τσίπρα υπέγραψε ένα αντιλαϊκό πακέτο διάσωσης τον Ιούλιο», σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Όπως μεταδίδει η Guardian, οι ηγέτες θα ερωτηθούν για την οικονομία, την ανεργία, την υγεία και την εκπαίδευση, την κοινωνική πολιτική, το μεταναστευτικό, την εξωτερική πολιτική και την άμυνα.

«Δεν έχουμε δει ποτέ δημοσιογράφους να στριμώχνουν πραγματικά στη γωνία πολιτικούς αρχηγούς και να εκθέτουν τα αδύνατα σημεία και τις αντιφάσεις στις αξιώσεις», έγραφε ο Χριστόφορος Κάσδαγλης στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Εκτός όμως από την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και το σχέδιο διάσωσης, η μετανάστευση έχει αναχθεί σε κεντρικό προεκλογικό ζήτημα, καθώς τα ελληνικά νησιά αντιμετωπίζουν μία τεράστια εισροή προσφύγων εξαιτίας του πολέμου στη Συρία.

«Αν και τα προηγούμενα debate είχαν μικρή επίδραση στο εκλογικό αποτέλεσμα, αυτή η εκστρατεία είναι διαφορετική» λένε οι αναλυτές. Και αυτό διότι ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά ούτε και η ΝΔ, φαίνονται ικανές να εξασφαλίσουν πλειοψηφία, οπότε θα χρειαστεί να συνεργαστούν με μικρότερα κόμματα, τα οποία έχουν πολλά να κερδίσουν από την αποψινή αναμέτρηση.

«Λίγοι ψηφοφόροι αποφασίζουν εξαιτίας ενός debate, αλλά το σημερινό πολιτικό σύστημα είναι αρκετά ρευστό» τονίζει στην Guardian, ο πολιτικός επιστήμονας Ηλίας Τσαουσάκης.

«Θα είναι ζωτικής σημασίας για τα μικρά κόμματα», υπογραμμίζει ο δημοσκόπος Τάκης Θεοδωρικάκος.

«Η προεκλογική εκστρατεία είναι τόσο σύντομη ώστε το debate είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να κάνουν οι ηγέτες καλή εντύπωση», συμπληρώνει.