Η Ρωσία επιβεβαιώνει την παρουσία στρατιωτικών ειδικών στη Συρία. Διαψεύδει όμως η Δαμασκός

Η Ρωσία επιβεβαιώνει την παρουσία στρατιωτικών ειδικών στη Συρία. Διαψεύδει όμως η Δαμασκός
Russian Foreign Minister Sergey Lavrov, right, welcomes his Syrian counterpart Walid al-Mualem prior to a meeting in Moscow, Russia on Monday, June 29, 2015. (AP Photo/Ivan Sekretarev)
Russian Foreign Minister Sergey Lavrov, right, welcomes his Syrian counterpart Walid al-Mualem prior to a meeting in Moscow, Russia on Monday, June 29, 2015. (AP Photo/Ivan Sekretarev)
ASSOCIATED PRESS

Ρώσοι στρατιωτικοί ειδικοί βρίσκονται στη Συρία, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σε μια πρώτη επίσημη επιβεβαίωση από τη Μόσχα της παρουσίας ρώσων στρατιωτικών στο συριακό έδαφος, έπειτα από εβδομάδες που εντείνονταν οι εικασίες ότι η Ρωσία μπορεί να αυξάνει την παρουσία της στη χώρα.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι οι στρατιωτικοί αυτοί ειδικοί βοηθούν στις παραδόσεις ρωσικών όπλων, οι οποίες αποσκοπούν, σύμφωνα με τη Μόσχα, στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συρία.

H συριακή κυβέρνηση όμως διέψευσε αυτήν την εβδομάδα την παρουσία ρωσικών στρατευμάτων ή το ενδεχόμενο δραστηριοποίησης των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στο συριακό έδαφος, μετά τις ανησυχίες που εξέφρασε η Ουάσιγκτον σχετικά με την ενδεχόμενη εμπλοκή της Μόσχας στη χώρα που σπαράσσεται από τον πόλεμο.

«Δεν υπάρχει τίποτα το αληθινό σε όσα αναφέρονται τις τελευταίες ημέρες. Δεν υπάρχουν ρωσικές δυνάμεις, δεν υπάρχει καμία ρωσική δραστηριότητα ούτε χερσαία, ούτε ναυτική, ούτε αεροπορική», επισήμανε ο υπουργός Πληροφοριών της Συρίας Όμραν αλ Ζούμπι.

«Πρόκειται για μια ιδέα που κατασκεύασαν οι υπηρεσίες πληροφοριών της Δύσης και των αραβικών χωρών προκειμένου να δώσουν την εντύπωση (…) ότι το συριακό Κράτος έχει τόσο αποδυναμωθεί που έφθασε στο σημείο να ζητήσει την άμεση βοήθεια από φιλικές (χώρες)», προσέθεσε, αναφερόμενος στη Ρωσία, τη σημαντικότερη σύμμαχο της Δαμασκού από την έναρξη της αντικυβερνητικής εξέγερσης τον Μάρτιο του 2011.

Το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι είχε τηλεφωνήσει στον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ προκειμένου να του εκφράσει την «ανησυχία των ΗΠΑ» σχετικά με μια ενδεχόμενη στρατιωτική εμπλοκή της Μόσχας στη Συρία που θα μπορούσε «να προκαλέσει την κλιμάκωση της σύρραξης».

Το αίτημα των ΗΠΑ και η στάσή των Αθηνών

Ο δε εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Κ.Κούτρας δήλωσε πως «όχι μόνον δεν εξεφράσθη δυσφορία ή οποιοδήποτε άλλο αρνητικό σχόλιο προς την ελληνική κυβέρνηση, από οιαδήποτε πλευρά, σχετικά με το ζήτημα χορήγησης άδειας υπέρπτησης του ελληνικού εναερίου χώρου, αλλά, αντιθέτως, εκτιμήθηκαν ιδιαιτέρως οι χειρισμοί της Ελλάδας στο θέμα αυτό». Νωρίτερα είχε ερωτηθεί σχετικά με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας περί δήθεν δυσφορίας που εξεφράσθη σε ελληνική πλευρά σε ό,τι αφορά στο ζήτημα παροχής άδειας υπέρπτησης του ελληνικού εναερίου χώρου σε ρωσικά κρατικά πολιτικά αεροσκάφη.

Δημοφιλή