HSBC: Πολύ υψηλότερο από ό,τι αναμένουν οι γονείς το κόστος των σπουδών των παιδιών στο εξωτερικό

HSBC: Πολύ υψηλότερο από ό,τι αναμένουν οι γονείς το κόστος των σπουδών των παιδιών στο εξωτερικό
Jirka Matousek/Flickr

Οι γονείς τείνουν να υποτιμούν το κόστος των σπουδών των παιδιών τους στο εξωτερικό, σύμφωνα με έρευνα της HSBC, με τίτλο «Η Αξία της Εκπαίδευσης», η οποία πραγματοποιήθηκε σε 16 χώρες.

Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, ποσοστό άνω του 77% των γονέων που συμμετείχαν θα σκέφτονταν να στείλουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν στο εξωτερικό, αλλά αρκετοί υποτιμούν το πραγματικό κόστος των σπουδών. Βάσει της μελέτης, το επιπλέον κόστος της προπτυχιακής εκπαίδευσης στο εξωτερικό είναι 6,3 φορές μεγαλύτερο από αυτό που οι γονείς υπολόγιζαν ότι θα διαθέσουν.

Θεωρείται ότι οι ΗΠΑ προσφέρουν την καλύτερη ποιότητα εκπαίδευσης παγκοσμίως, αλλά το συνολικό κόστος της προπτυχιακής εκπαίδευσης για έναν φοιτητή από το εξωτερικό μπορεί να ξεπεράσει τα 165.000 δολάρια, γεγονός που καθιστά τις Ηνωμένες Πολιτείες τον πιο ακριβό προορισμό παγκοσμίως.

Για τους Κινέζους γονείς, το επιπλέον κόστος των σπουδών στις ΗΠΑ είναι 8 φορές μεγαλύτερο από αυτό που θα σκέφτονταν να πληρώσουν. Στη Μαλαισία, οι γονείς θεωρούν ότι τα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου προσφέρουν την υψηλότερη ποιότητα εκπαίδευσης, αλλά το επιπρόσθετο κόστος σε σχέση με τις σπουδές σε ένα πανεπιστήμιο της Μαλαισίας, είναι 8,7 φορές υψηλότερο από αυτό που θα περίμεναν.

Το επιπλέον κόστος που απαιτείται από τους γονείς ποικίλλει σημαντικά από χώρα σε χώρα. Οι γονείς στην Ινδία θα διέθεταν 60% περισσότερα χρήματα προκειμένου τα παιδιά τους να σπουδάσουν εκτός Ινδίας, αλλά ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ του εκτιμώμενου και του πραγματικού κόστους εκπαίδευσης στο εξωτερικό. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι, ενώ η εκπαίδευση στα ινδικά πανεπιστήμια είναι η φθηνότερη από τις 16 χώρες στις οποίες πραγματοποιήθηκε η έρευνα, οι Ινδοί γονείς θεωρούν ότι ο ακριβότερος προορισμός σπουδών, δηλαδή οι ΗΠΑ, προσφέρουν την ποιοτικότερη εκπαίδευση.

Σύμφωνα με την έρευνα, δεν είναι μόνο ότι υπάρχει μεγάλο κενό μεταξύ εκτιμήσεων και πραγματικού κόστους των σπουδών στο εξωτερικό, αλλά παράλληλα αρκετές οικογένειες δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένες για να αντιμετωπίσουν το οικονομικό βάρος των σπουδών. Μεγαλύτερο ποσοστό από το ένα πέμπτο (22%) των γονέων δεν έχουν αρχίσει να αποταμιεύουν για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση των παιδιών τους.

Ωστόσο, οι πανεπιστημιακές σπουδές στο εξωτερικό, ειδικά στις αγγλόφωνες χώρες, απαιτούν σημαντικούς πόρους αλλά αποτελούν αποδοτική επένδυση. Ο Καναδάς προσφέρει τις καλύτερες προοπτικές καριέρας, αφού κατατάσσεται πρώτος προορισμός μεταξύ των 16 χωρών της έρευνας ως προς την απασχόληση των αποφοίτων. Οι ΗΠΑ κατατάσσονται δεύτερος προορισμός, η Σιγκαπούρη τρίτος, το Ηνωμένο Βασίλειο τέταρτος και η Αυστραλία έκτος.

Δημοφιλή