Στις 2 Οκτωβρίου η εκδίκαση της υπόθεση για τις Σκουριές από το ΣτΕ

Στις 2 Οκτωβρίου η εκδίκαση της υπόθεση για τις Σκουριές από το ΣτΕ
MotionTeam/Eurokinissi

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατέθεσαν, σήμερα, παρέμβαση υπέρ της απόφασης του πρώην υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνου Σκουρλέτη και υπέρ της αναστολής λειτουργίας του μεταλλείου, 9 επαγγελματικά, πολιτιστικά, κ.λπ. σωματεία της Χαλκιδικής, ενώ ορίστηκε η ημερομηνία συζήτησης της κυρίας προσφυγής της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός και των σωματείων των εργαζομένων σε αυτή ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ, που στρέφονται κατά της αναστολής λειτουργίας των μεταλλείων. Ακόμη, τα εμπλεκόμενα μέρη της δικαστικής διένεξης κλήθηκαν σε ακρόαση ενώπιον της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ.

Σημειώνεται ότι στο τέλος του περασμένου Αυγούστου η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός και τέσσερα σωματεία εργαζομένων στην εν λόγω εταιρεία προσέφυγαν στο ΣτΕ και ζήτησαν να «παγώσει» αρχικά, με προσωρινή διαταγή του προεδρεύοντα του ΣτΕ, η απόφαση του κ. Σκουρλέτη με την οποία ανεστάλη η λειτουργία των μεταλλείων χρυσού και στη συνέχεια να ανασταλεί, αλλά και να ακυρωθεί.

Η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός και τα σωματεία των εργαζομένων υποστηρίζουν ότι η από 19 Αυγούστου 2015 απόφαση του κ. Σκουρλέτη, με την οποία ανακλήθηκαν οι αποφάσεις έγκρισης των τεχνικών μελετών των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων (Σκουρίες, Ολυμπιάδα, κ.λ.π.), είναι αντισυνταγματική και παράνομη.

Τα Σωματεία που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ στο πλευρό της Ελληνικός Χρυσός είναι: 1) Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Χαλκιδικής, 2) «ΑΚΤΩΡ-ΑΤΕ- Ελληνικός Χρυσός», 3) Σωματείο Μεταλλωρύχων Υπογείων Στοών-Μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής και 4) Σωματείο Δασεργατών Βορείου Χαλκιδικής.

Ειδικότερα, ο προεδρεύων του ΣτΕ, αντιπρόεδρος Νικόλαος Σακελλαρίου όρισε εισηγητή της υπόθεσης ενώπιον της Ολομέλειας τον σύμβουλο Επικρατείας Ηλία Μάζο, όπως επίσης όρισε και 4 βοηθούς του κ. Μάζου, που είναι οι: Βασίλειος Γκέρτσος, Δημήτρης Πυργάκης, Χρήστος Νέγρης και Νικόλαος Νικολάκης.

Παράλληλα, ο κ. Σακελλαρίου όρισε τη συζήτηση της κυρίας προσφυγής της Ελληνικός Χρυσός, κ.λπ., ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ για τις 2 Οκτωβρίου 2015.

Ακόμη, στο πλαίσιο της αίτησης αναστολής που έχουν καταθέσει η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός και τα σωματεία εργαζομένων σε αυτήν, ο κ. Σακελλαρίου κάλεσε για την 15η Σεπτεμβρίου 2015, σε ακρόαση τα εμπλεκόμενα μέρη (εταιρεία, δημόσιο, εργαζόμενοι, κ.λπ.).

Η ακρόαση θα πραγματοποιηθεί ενώπιον της Επιτροπής Αναστολών στου ΣτΕ σε σχηματισμό όμως Ολομέλειας, δηλαδή με αυξημένη σύνθεση.

Η διαδικασία της ακροάσεως δεν είναι δημόσια.

Η παρέμβαση των 9 σωματείων

Παράλληλα, 9 σωματεία της Χαλκιδικής κατέθεσαν στο ΣτΕ παρέμβαση υπέρ της διατήρησης, αλλά και της νομιμότητας της απόφασης του κ. Σκουρλέτη για την ανατολή λειτουργίας των μεταλλείων και κατά των προσφυγών της εταιρείας Ελληνικός Χρυσό, κ.λπ.

Τα 9 σωματεία υποστηρίζουν ότι οι λόγοι που επικαλούνται η εν λόγω εταιρεία και τα σωματεία εργαζομένων, είναι απαράδεκτοι και αβάσιμοι και για το λόγο αυτό ζητούν να απορριφθούν οι προσφυγές τους, κ.λπ.

Τα 9 σωματεία είναι:

1) Αγροτικός Δασικός Συνεταιρισμός Μεγάλη Παναγιά,

2) Αλιευτικός Σύλλογος Δήμου Αριστοτέλη,

3) Πολιτιστικός Σύλλογος Ιερισσού «Κλειγένης»,

4) Πολιτιστικός Σύλλογος Μεγάλης Παναγιάς,

5) Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Ρόδων «Προσφυγική Αναγέννηση»,

6) Σύλλογος Γυναικών Ιερισσού,

7) Σύλλογος Γυναικών Μεγάλης Παναγιάς,

8) Σύλλογος Φίλοι του Περιβάλλοντος Ιερισσού και

9) Σωματείο Επαγγελματιών Ουρανούπολης Χαλκιδικής.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή