Χουλιαράκης: Τέσσερις στόχοι για την ελληνική οικονομία - Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών στη βάση πραγματικών αναγκών

Χουλιαράκης: Τέσσερις στόχοι για την ελληνική οικονομία - Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών στη βάση πραγματικών αναγκών
eurokinissi

Τέσσερις είναι οι στόχοι τους οποίους θα πρέπει να κερδίσει η ελληνική οικονομία από εδώ και πέρα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε από το βήμα του 10ου Roadshow του Ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών που διεξάγεται στο Λονδίνο, ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, δίνοντας έτσι το στίγμα που θα ακολουθήσει η όποια κυβέρνηση προκύψει μετά τις εκλογές.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Χουλιαράκη οι στόχοι είναι τέσσερις. Η εκ νέου πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές, η ολοκλήρωση επιτυχώς της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η χαλάρωση των capital controls και η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Όπως είπε επίσης ο κ. Χουλιαράκης στα μέσα Οκτωβρίου θα ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης του ενεργητικού (AQR) των ελληνικών τραπεζών. Ωστόσο ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε πως οι καταθέτες δεν θα υποστούν απώλειες κατά την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και ανέφερε πως καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου οι τράπεζες να κεφαλαιοποιηθούν στην βάση των πραγματικών τους αναγκών.

Ο κ. Χουλιαράκης εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2016, ενώ υποστήριξε πως ο αντίκτυπος των κεφαλαιακών περιορισμών φαίνεται πως θα είναι μικρότερος από ότι αναμενόταν.

«To 2015 θα είναι χρονιά ύφεσης, ηπιότερης ωστόσο από ό,τι περιμέναμε. Αντιθέτως, το 2016 θα είναι μία χρονιά ανάπτυξης» τόνισε μιλώντας σε εκπροσώπους ελληνικών επιχειρήσεων αλλά και διαχειριστές διεθνών funds

Ο κ. Χουλιαράκης αναφέρθηκε επίσης και στο νέο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας το οποίο όπως είπε δίνει στη χώρα τον απαραίτητο χρόνο για να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της, ενώ αναφέρθηκε και στην προσέλκυση επενδύσεων η οποία όπως είπε αποτελεί πάγια επιδίωξη της Ελλάδας.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι συναντήσεις ξένων διαχειριστών με εκπροσώπους των 29 εισηγμένων εταιρειών που βρίσκονται στο Λονδίνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός των ξένων fund managers που βρίσκονται στο Λονδίνο αγγίζει τους 140, ενώ ο τελικός αριθμός των συναντήσεων προσεγγίζει τις 650.

Δημοφιλή