ΗΠΑ προς Κίνα: Πάρτε πίσω τους παράνομους μετανάστες σας

ΗΠΑ προς Κίνα: Πάρτε πίσω τους παράνομους μετανάστες σας
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
Rick Loomis via Getty Images

Το ζήτημα της παρουσίας παράνομων μεταναστών από την Κίνα στις ΗΠΑ, και των πιέσεων της αμερικανικής κυβέρνησης προς την κινεζική για επιστροφή τους στη Λαϊκή Δημοκρατία, βρίσκεται στο επίκεντρο δημοσιεύματος του Reuters, με τίτλο «U.S. to China: Take back your undocumented immigrants».

Όπως αναφέρεται, στις αρχές του Ιουνίου σε πόλεις των ΗΠΑ συνελήφθησαν πάνω από 20 Κινέζοι πολίτες με έγγραφα απέλασης, επισημαίνοντάς τους ότι μετά από χρόνια καθυστέρησης η Κίνα κάνει βήματα προς την κατεύθυνση των απαραίτητων γραφειοκρατικών διαδικασιών που απαιτούνται για να φύγουν από τις ΗΠΑ.

Ωστόσο, σημειώνεται στο δημοσίευμα, όχι για πρώτη φορά, η Κίνα δεν παρείχε τα απαραίτητα έγγραφα και τρεις μήνες αργότερα δεν είχε απελαθεί κανείς- απεναντίας, αρκετοί εξ αυτών είχαν απελευθερωθεί. Πρόκειται απλά για τμήμα ενός πλήθος περίπου 39.000 Κινέζων πολιτών που αναμένουν απέλαση, καθώς έχουν παραβιάσει τους αμερικανικούς νόμους σχετικά με τη μετανάστευση. 900 εξ αυτών έχει καταγραφεί πως έχουν παραβιάσει βίαιη συμπεριφορά, σύμφωνα με αξιωματούχους των αρχών.

Το ζήτημα αυτό, που αναμένεται να συζητηθεί κατά την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην Ουάσινγκτον, έχει επιδεινώσει τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, λόγω θεμάτων όπως η οικονομική πολιτική, οι φερόμενες κινεζικές κυβερνοεπιθέσεις και η αυξανόμενη στρατιωτική δραστηριότητα του Πεκίνου.

Στο μεταξύ, σημειώνεται, η Κίνα ασκεί πιέσεις στις ΗΠΑ και για άλλο ένα θέμα στο ευρύτερο πλαίσιο του ζητήματος της μετανάστευσης, ζητώντας την επιστροφή Κινέζων πολιτών που χαρακτηρίζονται φυγάδες από έρευνες για διαφθορά.

Οι συλλήψεις του Ιουνίου έλαβαν χώρα μετά από μια σειρά συναντήσεων με σκοπό την επιτάχυνση μιας βραδείας διαδικασίας, που εδώ και καιρό αποτελεί λόγω εκνευρισμού στις ΗΠΑ. Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η Κίνα καθυστερεί πολύ όσον αφορά στην αποστολή των εγγράφων που απαιτούνται για την αποστολή όσων έχουν παραβιάσει τη βίζα τους πίσω στην Κίνα. Κάποιοι από τους 39.000 αναμένουν απέλαση εδώ και πάνω από μια δεκαετία- και ο αριθμός μεγαλώνει.

Τον Μάρτιο φάνηκε να επιτυγχάνεται πρόοδος, μετά από συνάντηση στο Πεκίνο που οδήγησε σε «μνημόνιο κατανόησης» με σκοπό την επιτάχυνση των διαδικασιών. Ακολουθήθηκε από συνάντηση τον Απρίλιο, με την Κίνα να δεσμεύεται για επίλυση των υποθέσεων γρήγορα. Στο παρελθόν, ανέφεραν Αμερικανοί αξιωματούχοι, η Κίνα εξηγούσε τις καθυστερήσεις υποστηρίζοντας ότι είναι δύσκολο να επιβεβαιωθεί η υπηκοότητα, καθώς πρόκειται για μια διαδικασία που απαιτεί επισκέψεις σε απομακρυσμένα χωριά και πόλεις. Ωστόσο, ένας εκτίμησε πως ο λόγος είναι άλλος: «Δεν θέλουν αυτούς τους ανθρώπους πίσω».

Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Ομπάμα δήλωσε στο Reuters, εν όψει της επίσκεψης του Κινέζου προέδρου, πως οι ΗΠΑ επιθυμούν να δουν τη κινεζική κυβέρνηση να προβαίνει σε ενέργειες πάνω στο ζήτημα. «Το έχουμε ξεκαθαρίσει και τους έχουμε πιέσεις να κάνουν κάτι» πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι, όπως προαναφέρθηκε, το Πεκίνο πιέζει για περισσότερη βοήθεια από τις ΗΠΑ για τον επαναπατρισμό δεκάδων φερόμενων φυγάδων, οι οποίοι ζουν στην ΗΠΑ και καταζητούνται στην Κίνα στο πλαίσιο ευρείας επιχείρησης κατά της διαφθοράς.

Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι διαχωρίζουν τα δύο ζητήματα, υποστηρίζοντας ότι δεν θα υπάρξει σχετική «quid pro quο» συμφωνία- αν και παραδέχτηκαν ότι διεξάγονται παράλληλες συζητήσεις.

Δημοφιλή