Η Ευρώπη υψώνει τείχη και οι πρόσφυγες ζουν τον πλήρη εξευτελισμό στα κέντρα «φιλοξενίας» της Ουγγαρίας

Η Ευρώπη υψώνει τείχη και οι πρόσφυγες ζουν τον πλήρη εξευτελισμό στα κέντρα «φιλοξενίας» της Ουγγαρίας
theguardian.com

Με ταχύτατους ρυθμούς προσπαθεί να ολοκληρώσει την ανέγερση τείχους στα σύνορά της με τη Σερβία, η Ουγγαρία αυξάνοντας τον αριθμό των στρατιωτών που μετέχουν στις εργασίες σε 3.800 ενώ την ίδια στιγμή η πΓΔΜ, δια του Υπουργού Εξωτερικών αφήνει επίσης ανοιχτό ενδεχόμενο να υψώσει επίσης τείχος προς αναχαίτιση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

Για την κυβέρνηση της Βουδαπέστης, η ανέγερση του τείχους στο νότιο τομέα της χώρας όπου συνοδεύει με την Σερβία φαίνεται να αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα, όπως δήλωσε και ο υπουργός Άμυνας, Ίστβαν Σιμίτσκο αφού παρά τα συρματοπλέγματα που έχουν στηθεί, συνολικά 3.601 πρόσφυγες και μετανάστες κατάφεραν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα την Πέμπτη καταρρίπτοντας το ρεκόρ της αμέσως προηγούμενης ημέρας οπότε 3.321 άτομα πέρασαν τα σύνορα.

Το κύμα μετανάστευσης συνεχίζεται και στα σύνορα της Αυστρίας, από όπου διέρχεται σχεδόν το σύνολο των μεταναστών που κατευθύνονται στη Γερμανία: 8.000 άνθρωποι διήλθαν χθες από το συνοριακό φυλάκιο του Νίκελσντορφ, στην αυστριακή μεθόριο με την Ουγγαρία, και άλλοι 3.600 από τα μεσάνυχτα ως τις 06:00 ώρα Ελλάδος σήμερα, ανακοίνωσε η αυστριακή αστυνομία.

Οι αυστριακές αρχές έκλεισαν εξάλλου σήμερα το πρωί για λόγους ασφαλείας τον αυτοκινητόδρομο Α4 που βρίσκεται στα σύνορα με την Ουγγαρία, καθώς δεκάδες πρόσφυγες κατευθύνονταν πεζή προς την Βιένη, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας στην ανατολική επαρχία Μπούργκενλαντ, σημειώνοντας ότι και σήμερα αναμένεται ο ίδιος αριθμός αφίξεων με τον χθεσινό.

Εξευτελισμός των προσφύγων στα κέντρα υποδοχής

Την ίδια στιγμή όμως αποτροπιασμό- για μια ακόμη φορά προκαλεί το βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube, στο οποίο και αποτυπώνονται οι απάνθρωπες συνθήκες διανομής των τροφίμων στους πρόσφυγες που βρίσκονται στο μεγαλύτερο κέντρο υποδοχής της Ουγγαρίας, στο Ρόζκε, στα σύνορα με την Σερβία.

Στο βίντεο βλέπουμε εκατοντάδες ανθρώπους να σπρώχνονται, να υψώνουν τα χέρια και φωνάζουν δυνατά για να μπορέσουν να πάρουν την τροφή που τους μοιράζουν οι αστυνομικοί. Μόνοι που οι τελευταίοι του πετούν τρόφιμα στον αέρα όπως θα έκανε κάποιος σε ένα...αδέσποτο σκυλί. Ο δε χώρος είναι εμφανές πως είναι κάτι λιγότερο από κατάλληλος για την παραμονή, έστω και προσωρινή, εκατοντάδων ανθρώπων μεταξύ των οποίων οικογένειες με παιδιά.

Σημειώνεται πως το βίντεο, τραβήχτηκε κρυφά από Αυστριακό εθελοντή που επισκέφθηκε το Ρόζκε την Τετάρτη. «Είναι σαν να δίνουν τροφή σε ζώα που τα έχουν κλεισμένα σε έναν περιφραγμένο χώρο, σαν ένα Γκουαντάναμο στην Ευρώπη», δήλωσε ο εθελοντής Κλάους Κούφνερ για το βίντεο αυτό το οποίο γύρισε η επίσης εθελόντρια Μιχαέλα Σπρίτζεντορφερ. «Ήταν απάνθρωπο και λέει επίσης κάτι για τους ανθρώπους αυτούς (τους πρόσφυγες) το να τους βλέπεις να μην τσακώνονται για τα τρόφιμα παρότι είναι ολοφάνερο ότι πεινούν πάρα πολύ» σχολίασε η ίδια.

Η απάντηση της ουγγρικής αστυνομίας

Σε απάντησή της στο πρακτορείο ειδήσeων Reuters, η ουγγρική αστυνομία δεσμεύτηκε να ξεκινήσει «επείγουσα έρευνα» ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ζόλταν Κόβακς σχολίασε: «Βλέπω αστυνομικούς που κάνουν το καθήκον τους για μήνες, προσπαθώντας να φροντίσουν 23.000 μετανάστες που φτάνουν συνεχώς μέρα με τη μέρα, ενώ από την πλευρά τους δεν υπάρχει καμία συνεργασία...Βλέπω ότι προσπαθούν να διατηρήσουν την τάξη μεταξύ αυτών των ανθρώπων που δεν σχηματίζουν μια γραμμή για να πάρουν τρόφιμα».

Σκληρές εικόνες και σκέψεις για τείχος στην πΓΔΜ

Αποτροπιασμό όμως προκαλούν και οι εικόνες που έρχονται από την πΓΔΜ με τους αστυνομικούς να χτυπούν με απίστευτο μένος δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες που προοσπάθησαν να περάσουν από την Ελλάδα στη γείτονα χώρα μέσω της περιοχής της Ειδωμένης.

Στο μεταξύ στην πΓΔΜ όπως και στην Ουγγαρία, κινούται στη «λογική» του φράχτη. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας αναφέρθηκε στο θέμα μιλώντας στο ουγγρικό οικονομικό περιοδικό Figyelo.

Ο κ. Νίκολα Ποπόσκι – κατόπιν διευκρίνισης από το ΥΠΕΞ της χώρας- εκτίμησε πως η χώρα του έχει ανάγκη από ένα είδους «φυσικής προστασίας» στα σύνορα της, τόνισε ωστόσο ότι κάτι τέτοιο «δεν αποτελεί καλή λύση».

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Είναι προφανές ότι χρειαζόμαστε ένα είδος φυσικής προστασίας για να περιορίσουμε την παράνομη διέλευση από τα σύνορά μας. Κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να επιτευχθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και σε κάθε περίπτωση δεν θα αποτελούσε μία μακροπρόθεσμη λύση. Όμως, αν πάρουμε στα σοβαρά αυτό που η Ευρώπη μας ζητάει να κάνουμε, θα το χρειασθούμε κι αυτό.

Είτε στρατιώτες είτε έναν φράκτη ή έναν συνδυασμό των δύο. Όμως τονίζω: θεωρούμε ότι κάτι τέτοιο δεν αποτελεί καλή λύση. Ωστόσο, αν δεν ενισχύσουμε τα σύνορά μας, γνωρίζοντας ότι η άλλη πλευρά δεν κάνει κάτι σχετικό, τότε δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στα ευρωπαϊκά αιτήματα. Αλλιώς, φυσικά μπορούν να μας πουν να αφήσουμε ανοιχτές τις συνοριακές διαβάσεις και να αφήσουμε τους πρόσφυγες να περνούν έτσι».

Χειρόφρενο στα αυστριακά τρένα. Κλειστή εθνική οδός

Την Παρασκευή και η αυστριακή εταιρεία σιδηροδρόμων ανέστειλε επ' αόριστον τις συνδέσεις με την Ουγγαρία επίσης εξαιτίας της συρροής στο δίκτυό της αλλοδαπών που θέλουν να φτάσουν στη Γερμανία. Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως η αναστολή λειτουργίας θα συνεχιστεί πιθανότατα και το Σαββατοκύριακο.

Στο μεταξύ οι αυστριακές αρχές έκλεισαν την εθνική οδό Α4 στα σύνορα με την Ουγγαρία και συγκεκριμένα στο συνοριακό πέρασμα του Νίκελσντορφ εξαιτίας του «τεράστιου αριθμού» προσφύγων που είχαν ξεκινήσει με τα πόδια από τη γείτονα χώρα για να φτάσουν στη Βιέννη.

Όλα αυτά καθώς στο αποκαλούμενο πλέον ως «βαλκανικό διάδρομο», ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών ξεκινούν για να φθάσουν στη Βιέννη είναι μεγαλύτερος από αυτόν που μπορεί να αντέξει η Αυστρία.

Μόνο μέσα σε έξι με επτά ώρες, από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης μέχρι το πρωί της Παρασκευής από το Νίκελσντορφ είχαν περάσει 3.670 πρόσφυγες, πέραν των 7.500 που είχαν φτάσει στη χώρα την Πέμπτη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ,Reuters, Guardian

Δημοφιλή