Στους δρόμους των Τρικάλων το «Λεωφορείο Χωρίς Οδηγό»

Τρίκαλα: Βγαίνει στους δρόμους της πόλης το «Λεωφορείο Χωρίς Οδηγό»
eurokinissi

Έτοιμο να δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες είναι το Λεωφορείο Χωρίς Οδηγό, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Δήμος Τρικκαίων.

Ειδικότερα, από αύριο Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου, επισήμως (καθώς μερικά δρομολόγια θα πραγματοποιούνται από σήμερα το απόγευμα) το Λεωφορείο, στο πλαίσιο του πανευρωπαϊκού προγράμματος CityMobil 2, θα κυκλοφορεί στους δρόμους των Τρικάλων κάθε μέρα -πλην Δευτέρας- τις ώρες 10:00 έως 14:00 και 16:00 έως 20:00. Το Λεωφορείο Χωρίς Οδηγό θα διασχίζει τη μήκους 2,4 χλμ. προγραμματισμένη διαδρομή στο κέντρο των Τρικάλων.

Η κυκλοφορία για τις πρώτες 6 ημέρες, δηλαδή μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου, θα γίνεται χωρίς επιβάτες. Από τις 18 Σεπτεμβρίου, ημέρα Παρασκευή, το Λεωφορείο Χωρίς Οδηγό, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, θα δέχεται επιβάτες στην πιλοτική του λειτουργία και από τα τέλη Οκτωβρίου, θα γίνεται κανονικά η αυτόματη ανεξάρτητη κυκλοφορία του.

Αυτό σημαίνει, όπως διευκρινίζεται, ότι οι δρόμοι στους οποίους θα κινηθεί το όχημα θα πρέπει να είναι ελεύθεροι από σταθμευμένα οχήματα πάσης φύσης, καθώς και από εμπόδια. Για τον λόγο αυτό, προσωπικό της e-trikala ΑΕ που υλοποιεί το πρόγραμμα ήδη έχει χορηγήσει συγκεκριμένα φυλλάδια για τη διαδρομή και τη στάθμευση, ενώ θα βρίσκεται και καθημερινώς στον δρόμο, για να γίνεται σύσταση στους οδηγούς. Ταυτοχρόνως, σημειώνεται ότι, όπως πλέον ορίζει ο νόμος, μπορεί να εφαρμοστεί η επιβολή προστίμων από τη Δημοτική Αστυνομία, καθώς η λεωφορειολωρίδα είναι χώρος απαγόρευσης στάθμευσης, μέχρι το τέλος ωραρίου κυκλοφορίας του οχήματος.

Σημειώνεται, τέλος, ότι καταγράφηκε μια ακόμη παγκόσμια καινοτομία: βάσει υπουργικής Απόφασης, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών και το ΚΤΕΟ Τρικάλων, καθώς και με τις υπηρεσίες του υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, η e-trikala ΑΕ διαθέτει πινακίδες κυκλοφορίας για τα δύο πρώτα οχήματα.

Με αριθμούς κυκλοφορίας ΤΚΤ 3131 και ΤΚΤ 3132, τα δύο πρώτα οχήματα πλέον, φέρουν κανονική πινακίδα. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να κυκλοφορήσουν παντού, κάτι που στα τεχνολογικά και οδηγικά χρονικά, καταγράφεται επίσης ως πρωτιά, αφού μέχρι τώρα, όλα τα δρομολόγια ήταν ανεπίσημα, δεν «υπήρχαν» πουθενά και τα οχήματα ήταν μόνο πειραματικά.

Τα δύο οχήματα θα αυξηθούν σε έξι, με άλλα δύο να έρχονται στα Τρίκαλα στις 20 Σεπτεμβρίου και άλλα δύο, στις αρχές Οκτωβρίου.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή