ΕΙΔΗΣΕΙΣ
11/09/2015 14:43 EEST | Updated 11/09/2015 14:45 EEST

Ουγγαρία: Εάν η Ελλάδα δεν μπορεί να υπερασπισθεί τα σύνορά της ας το κάνει η ΕΕ

ASSOCIATED PRESS
Hungarian Prime Minister Victor Orban speaks during a media conference at EU Headquarters in Brussels on Wednesday, Nov. 17, 2010. (AP Photo/Virginia Mayo)

Το πρόβλημα με το μεταναστευτικό στην Ευρώπη βρίσκεται στην Ελλάδα εκτίμησε σήμερα Παρασκευή Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν υπογραμμίζοντας πως «πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα εκεί όπου υπάρχει». Οι δηλώσεις γίνονται την ώρα που δημοσιεύθηκε στο YouTube βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube, στο οποίο αποτυπώνονται οι απάνθρωπες συνθήκες διανομής των τροφίμων στους πρόσφυγες που βρίσκονται στο μεγαλύτερο κέντρο υποδοχής της Ουγγαρίας, στο Ρόζκε, στα σύνορα με την Σερβία.

Ειδικότερα ο Ορμπάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χαρακτήρισε τη χώρα μας ανίκανη να φυλάξει τα σύνορά της και υπογράμμισε την ανάγκη να αναλάβει η ΕΕ.

«Καθώς η Ελλάδα προφανώς δεν μπορεί να υπερασπισθεί τα σύνορά της (...) η Ευρώπη πρέπει να έχει το δικαίωμα να κινητοποιήσει ανθρώπινα μέσα, συνοριοφύλακες για να μεταβούν εκεί ώστε να υπερασπισθούν τα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας», δήλωσε προς δημοσιογράφους στη Βουδαπέστη.

«Αν η Ελλάδα δεν είναι ικανή να το κάνει, οφείλουμε να το αναλάβουμε εμείς, διαφορετικά το πρόβλημα μετατοπίζεται στην Ουγγαρία, την Αυστρία, τη Γερμανία», πρόσθεσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός, ο οποίος έκανε δηλώσεις έπειτα από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), της συντηρητικής πολιτικής ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου, Μάνφρεντ Βέμπερ.

Η Ουγγαρία άρχισε αυτό το καλοκαίρι την κατασκευή ενός φράκτη μήκους 175 χλμ. κατά μήκος των συνόρων της με τη Σερβία. Η Βουδαπέστη θέλει να έχει καταστήσει πλήρως αδιαπέρατα τα σύνορά της στις 15 Σεπτεμβρίου, μια πρωτοβουλία που επικρίνεται από ορισμένους Ευρωπαίους εταίρους της.

«Το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν σέβεται τις κοινές δεσμεύσεις της (σ.σ.: που αφορούν την προστασία των συνόρων) δεν επιτρέπει στην Ουγγαρία να εγκαταλείψει κι αυτή τους κανόνες του Σένγκεν», υπογράμμισε ο Ορμπάν, ο οποίος υποστηρίζει στο θέμα αυτό μια σκληρή γραμμή.

Ο Βέμπερ παραδέχθηκε πως «η Ουγγαρία καταβάλλει προσπάθειες να σεβαστεί την ευρωπαϊκή νομοθεσία» και πως ο Ορμπάν «έχει δίκιο να υπογραμμίζει πως η Ελλάδα είναι αυτή που οφείλει κατά πρώτο λόγο να εξασφαλίσει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ».

«Η Frontex (σ.σ.: η ευρωπαϊκή υπηρεσία επιτήρησης των συνόρων), τα χρηματοοικονομικά εργαλεία της ΕΕ, η Επιτροπή και το σύνολο της ΕΕ θέλουν να βοηθήσουν την Ουγγαρία», διαβεβαίωσε.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)