Τσίπρας: Δεν ζητάμε πολλά μόνο δύο βουλευτές παραπάνω

Τσίπρας: Δεν ζητάμε πολλά μόνο δύο βουλευτές παραπάνω
Eurokinissi

«Δεν ζητάμε πολλά: Ζητάμε 2 βουλευτές παραπάνω από αυτούς που είχαμε την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε, χωρίς να είμαστε αναγκασμένοι να βρισκόμαστε στην ομηρία των δυνάμεων του» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις που έκανε το βράδυ της Παρασκευής από το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.

Ο ίδιος εκτίμησε πως «όσο πλησιάζουμε στην τελική ευθεία, λίγες ημέρες πριν την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση που θα κρίνει ποιοι θα κυβερνήσουν τη χώρα για τα επόμενα 4 χρόνια, τόσο ξεκαθαρίζουν και τα πραγματικά διλήμματα που τίθενται σε κάθε πολίτη πριν από την κάλπη».

Το πραγματικό διακύβευμα, συνέχισε, είναι να ξεμπερδέψουμε με το παρελθόν, να ξεμπερδέψουμε με το παλιό και να αγωνιστούμε μαζί να ξαναχτίσουμε το αύριο. Να μη χάσουμε όλα όσα κερδίσαμε, το έδαφος που κερδίσαμε από την κρίσιμη διαπραγμάτευση αυτών των 6 μηνών.

«Είμαστε αισιόδοξοι, τα μηνύματα από παντού λένε ότι θα τα καταφέρουμε» είπε.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη συνεργασία με τους ΑΝ.ΕΛ ,παρά τις ιδεολογικές διαφορές και την άρνηση συνεργασίας με συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Με τους ΑΝ.ΕΛ αν και έχουμε απολύτως διαφορετική ιδεολογική αφετηρία εντούτοις είχαμε μια έντιμη συνεργασία και θα είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς αν μας δοθεί η δυνατότητα, ανεξάρτητα από το αν θα έχουμε απόλυτη πλειοψηφία ή όχι στην επόμενη βουλή, να συνεχίσουμε αυτή τη συνεργασία».

«Είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες, θέλουμε να αποφύγουμε την ομηρία από τις δυνάμεις του χθες. Γι’ αυτό καλούμε τον ελληνικό λαό να μας δώσει την ευκαιρία να κυβερνήσουμε, διότι τους πρώτους έξι μήνες η μέγγενη της διαπραγμάτευσης και της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας στην οποία βρεθήκαμε δεν μας έδωσε την ευκαιρία. Τώρα λοιπόν θα πάρουμε την ευκαιρία για να αποδείξουμε ότι η αριστερά μπορεί όχι μόνο να καταγγέλλει και να διαμαρτύρεται αλλά και να αλλάζει τα πράγματα. Στόχος μας είναι να αλλάξουμε τα πράγματα».

«Πρέπει να σταλεί ένα σαφές μήνυμα σε όλη την Ευρώπη»

Εν τω μεταξύ ο κ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια ανοιχτής προεκλογικής συγκέντρωσης του κόμματος στην πλατεία Ελευθερίας, στην Καβάλα, το βράδυ της Παρασκευής υπογράμμισε την ανάγκη ο ελληνικός λαός να στείλει ένα σαφές μήνυμα σε ολόκληρη την Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, που έχουν εκλογές μετά τις ελληνικές, ώστε ν’ αλλάξουν οι συσχετισμοί των ευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων και να υπάρξει ένα μήνυμα ελπίδας ότι πρέπει να σταματήσει η πολιτική της λιτότητας στην Ευρώπη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καταδίκασε σενάρια και σχέδια που στόχευαν στην ανατροπή της κυβέρνησης και στη δημιουργία μιας αριστερής παρένθεσης τονίζοντας ότι κάποτε στην Ελλάδα το παλάτι και τα ιδιωτικά συμφέροντα ανέβαζαν και κατέβαζαν πρωθυπουργούς και σήμερα ορισμένοι επιδιώκουν το ρόλο του παλατιού να τον παίξουν οι Βρυξέλλες.

«Σε αυτή τη χώρα όμως πρωθυπουργό βγάζει ο λαός» για να συμπληρώσει στη συνέχεια πως ότι είναι εθνικό είναι και αληθινό.

Αναφερόμενος στο ρόλο της Αριστεράς στον 21ο αιώνα σημείωσε πως δεν μπορεί μόνο να καταγγέλλει αλλά πρέπει και να επιχειρεί ν’ αλλάξει τα κακώς κείμενα. Αναρωτήθηκε μάλιστα χαρακτηριστικά «αν δεν λερώσουμε εμείς τα χέρια μας τότε ποιος θα το κάνει;».

Άσκησε κριτική στον επικεφαλής της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη για τις πολιτικές του μεταβολές το τελευταίο διάστημα, όπως είπε και σε όσους προωθούν τη συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία «και τα δεκανίκια του συστήματος» γιατί, σχολίασε, θέλουν να κάνουν το ΣΥΡΙΖΑ κομμάτι του παλιού κατεστημένου.

Όσον αφορά στη συμφωνία που κατάφερε στις Βρυξέλλες είπε: «Αναγκαστήκαμε, σε έναν συμβιβασμό με τους δανειστές και τις δυσκολίες αυτού του συμβιβασμού τις γνωρίζετε όλοι. Τώρα όμως ξέρουμε τα βήματα που πρέπει ν’ ακολουθήσουμε και τι πρέπει να κάνουμε. Μετά τη συμφωνία με τους δανειστές έχουμε μπροστά μας τη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους όταν όλοι οι άλλοι έλεγαν πως το χρέος δεν είναι βιώσιμο».

Προτεραιότητες για την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης

Ο κ. Τσίπρας προέβη και σε προεκλογικές εξαγγελίες όσον αφορά στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.

Ειδικότερα είπε:

Στήριξη του αγροτικού τομέα με τα απαραίτητα έργα υποδομής και μέτρα οικονομικής στήριξης κυρίως της κτηνοτροφίας η οποία έχει υποστεί καταστροφή εξαιτίας των ζωονόσων ώστε ο νομός Καβάλας αλλά και ολόκληρη η περιφέρεια να συμβάλει στην αγροτοδιατροφική επάρκεια της χώρας.

Αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων της περιοχής στον Ερατεινό και τον Ακροπόταμο. Ήδη εξάλλου τα σχέδια για τον Ακροπόταμο έχουν προχωρήσει σε συνεργασία της ΔΕΗ με το κέντρο ανανεώσιμων πηγών και εξοικονόμησης ενέργειας.

Σχεδιασμός της τουριστικής ανάπτυξης, με έμφαση στην ήπια ανάπτυξη συμβατή με το περιβάλλον, τον αγροτουρισμό, τον θρησκευτικό τουρισμό ώστε να υπάρξει επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Διασφάλιση της λειτουργίας των 2 μεγάλων βιομηχανιών του νομού, της Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων και της Βιομηχανίας Πετρελαίου με ταυτόχρονη εξασφάλιση της περιβαλλοντικής προστασίας

Ενεργητική στήριξη των διαδικασιών για την ένταξη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων και του μεταλλευτικού συγκροτήματος της Θάσου στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Προστασία και ανάδειξη του εθνικού πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης

Ολοκλήρωση της σιδηροδρομικής σύνδεσης του εμπορικού λιμανιού της Καβάλας "Φίλιππος Β" και σύνδεση της Εγνατίας οδού με κάθετους άξονες με την Βουλγαρία.

Δημοφιλή