ΕΙΔΗΣΕΙΣ
12/09/2015 18:21 EEST | Updated 12/09/2015 18:53 EEST

Συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ. Αυτοί θα είναι οι κανόνες για την τηλεμαχία Τσίπρα - Μεϊμαράκη

sooc

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στα επιτελεία του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ για την κρίσιμη τηλεμαχία της Δευτέρας 14 Σεπτεμβρίου μεταξύ των κκ. Αλέξη Τσίπρα και Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, Γιώργος Κυρίτσης και Πηνελόπη Γάβρα, συμφώνησαν στις αλλαγές εκείνες που θα κάνουν το ντιμπέιτ πιο ουσιαστικό και ελκυστικό για τους τηλεθεατές.

Το ντιμπέιτ της Δευτέρας θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο καθώς το προηγούμενο, στο οποίο συμμετείχαν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί τα κόμματων των οποίων βρίσκονται στη Βουλή, δεν βοήθησε τους πολίτες να διαμορφώσουν γνώμη με αποτέλεσμα το πολιτικό σκηνικό να παραμένει ρευστό, με την κοινή γνώμη να είναι διχασμένη ως προς το ποιο κόμμα επιθυμεί όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Έτσι οι δύο αρχηγοί θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους για δύο ώρες αυτή τη φορά σε ένα περιβάλλον όπου όλα θα κινούνται πιο γρήγορα σε σχέση με το προηγούμενο ντιμπέιτ το οποίο χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως βαρετό.

Στη μονομαχία οι δύο πολιτικοί αρχηγοί θα είναι όρθιοι, ενώ θα υπάρχει διπλό πλάνο προκειμένου να φαίνονται οι αντιδράσεις τους, ενώ θα δείχνουν και «κόκκινες κάρτες» ο ένας στον άλλον.

Ειδικότερα τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Μεϊμαράκης θα έχουν τη δυνατότητα να βγάζουν «κόκκινη κάρτα» ο ένας στον άλλον, δηλαδή ή να σηκώνουν το χέρι ή να πατούν ένα κουμπί και να σχολιάζουν για 1:00 λεπτό την απάντηση του άλλου. Κάθε πολιτικός αρχηγός θα έχει το δικαίωμα να βγάλει τρεις φορές «κόκκινη κάρτα» στον αντίπαλο του σε κάθε ενότητα.

Θα υπάρχουν δύο θεματικές ενότητες και η μια θα αφορά την εσωτερική πολιτική, ενώ η δεύτερη την εξωτερική πολιτική. Οι πολιτικοί αρχηγοί θα δεχθούν από τους έξι δημοσιογράφους έξι ερωτήσεις στην πρώτη ενότητα και άλλες έξι στη δεύτερη.

Οι χρόνοι των ερωτήσεων και των απαντήσεων θα είναι ίδιοι με το προηγούμενο ντιμπέιτ, δηλαδή, η ερώτηση έως 30 δευτερόλεπτα και η απάντηση έως 1:30 λεπτό.

Στο δεύτερο γύρο κάθε πολιτικός αρχηγός θα έχει το δικαίωμα να κάνει μια ερώτηση στον άλλον. Η διάρκεια της ερώτησης θα είναι το 1:00 λεπτό και η απάντηση 1:45, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα σχολιασμού στην απάντηση του αντιπάλου διάρκειας 30 δευτερολέπτων.

Επίσης προστίθεται ακόμη ένας γύρος ερωτήσεων και η καινοτομία αυτή τη φορά είναι πως αυτές θα γίνονται από τον δημοσιογράφο - συντονιστή της ΕΡΤ, κ. Πάνο Χαρίτο. Θα πρόκειται για δύο ίδιες ερωτήσεις που θα απευθύνει στους πολιτικούς αρχηγούς.

Οι ερωτήσεις θα είναι επίσης 00:30 και οι απαντήσεις 1:30. Σημειώνεται ότι σε αυτόν τον γύρο οι πολιτικοί αρχηγοί θα μπορούν να επανέλθουν στη λογική της παρέμβασης στην τοποθέτηση του αντιπαλού τους με το πάτημα ενός κουμπιού ή σηκώνοντας το χέρι τους.

Τέλος στον τέταρτο γύρο ο κάθε πολιτικός αρχηγός θα έχει στη διάθεσή του δύο λεπτά προκειμένου να απευθύνει το τελικό του μήνυμα προς τους τηλεθεατές. Σε αυτόν το γύρο δεν θα επιτρέπεται παρέμβαση του αντιπάλου.

Οι δημοσιογράφοι που θα συμμετέχουν στην τηλεμαχία θα είναι οι ίδιοι που ήταν και την προηγούμενη, δηλαδή η Όλγα Τρέμη από το Mega, η Μαρία Χούκλη από τον Ant1, ο Αντώνης Σρόιτερ από τον τον Alpha, η Μάρα Ζαχαρέα από το Star, η Σία Κοσιώνη από τον ΣΚΑΙ και ο Μάκης Γιομπαζολιάς από το E TV.