Οριακό προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ δίνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Οριακό προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ δίνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις
SOOC

Ως μια από τις πλέον αμφίρροπες εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων δεκαετιών εκτιμούν ότι θα είναι οι βουλευτικές εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου οι πολιτικοί αναλυτές γεγονός που μαρτυρούν και οι δημοσκοπήσεις οι οποίες δημοσιεύονται στον κυριακάτικο Τύπο.

Το ντιμπέιτ που διεξήχθη μεταξύ των πολιτικών αρχηγών δεν βοήθησε τους πολίτες να διαμορφώσουν γνώμη μέχρι στιγμής, δεδομένου ότι τη Δευτέρα θα υπάρξει ακόμη μια αναμέτρηση μεταξύ των πρωταγωνιστών της πολιτικής σκηνής, δηλαδή των κκ Τσίπρα και Μεϊμαράκη.

Μέχρι στιγμής το πολιτικό σκηνικό παραμένει ρευστό, με την κοινή γνώμη να είναι διχασμένη ως προς το ποιο κόμμα επιθυμεί καθώς όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να έχει ισχνό προβάδισμα, ενώ σε μια περίπτωση υπάρχει ισοπαλία με τη ΝΔ.

Ντέρμπι

Ντέρμπι δείχνει η δημοσκόπηση της Alco που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» έρχεται στη δημοσιότητα και δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ μικρό προβάδισμα (0,7 της μονάδας) έναντι της ΝΔ.

Όπως δείχνουν οι μετρήσεις της Alco η επόμενη Βουλή θα είναι οκτακομματική, ενώ εκτός μένουν οι ΑΝΕΛ. Η Χρυσή Αυγή βρίσκεται στην τρίτη θέση, χαμηλά βρίσκεται το Ποτάμι, αλλά και το ποσοστό της Λαϊκής Ενότητας του κ. Λαφαζάνη αν και τον βάζει στη Βουλή είναι χαμηλό.

Ειδικότερα τα ποσοστά στην πρόθεση ψήφου καταγράφονται ως εξής: Σύριζα 25,4, ΝΔ 24,7, Χρυσή Αυγή 6,4, ΚΚΕ 6,2, ΠΑΣΟΚ 5,1, Ποτάμι 4, Ένωση Κεντρώων 3,9, Λαϊκή Ενότητα 3,4, ΑΝΕΛ 2,6.

MRB: Οριακό προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ με 0,4%

Μάχη στήθος με στήθος φαίνεται ότι θα δώσουν ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ σύμφωνα με ακόμη μια δημοσκόπηση, αυτή τη φορά της MRB, που διεξήχθη για λογαριασμό της Realnews.

Ειδικότερα σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 25,9% έναντι 25,5% της ΝΔ. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 6,1%, το ΚΚΕ με 5,7%, η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ)με 5,3, το Ποτάμι με 4,9%, η Ένωση Κεντρώων με 3,9%, η Λαϊκή Ενότητα με 3,2% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2,6%.

Ωστόσο μεγάλο ποσοστό συγκεντρώνει η αδιευκρίνιστη ψήφος αφού συγκεντρώνει ποσοστό της τάξεως του 14,1%

Ισχνό προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ

Επί ίσοις όροις δίνουν την μάχη για την πρώτη θέση ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ όπως προκύπτει και από τη δημοσκόπηση της Κάπα Research για λογαριασμό της εφημερίδας «Το Βήμα», παλεύουν για την τρίτη θέση Χρυσή Αυγή, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ.

Πιο συγκεκριμένα, η Κάπα Research μετά το debate των πολιτικών αρχηγών έθεσε το ερώτημα: «Εάν σήμερα είχαμε βουλευτικές εκλογές εσείς ποιο κόμμα είναι πιο πιθανό να ψηφίζατε;» και οι απαντήσεις διαμορφώθηκαν ως εξής: ΣΥΡΙΖΑ 26,7%, ΝΔ 26,2% Χρυσή Αυγή 7,0%, Ποτάμι 5,0%, ΚΚΕ 5,9%, ΑΝΕΛ 3,1%, ΠΑΣΟΚ 6,1%, Λαϊκή Ενότητα 4,2%, Ένωση Κεντρώων 3,6%, άλλο κόμμα 2,0%, Αδιευκρίνιστη ψήφος 10,2%.

Ισοπαλία

Ντέρμπι για γερά νεύρα χαρακτηρίζει «Το Ποντίκι» την αναμέτρηση ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ καθώς η δημοσκόπηση της Pulse RC δείχνει απόλυτη ισοπαλία Τσίπρα – Μεϊμαράκη.

Αναλυτικά στην πρόθεση ψήφου στο σύνολο του δείγματος με αποχή και Άκυρο/ Λευκό ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συγκεντρώνουν από 26,5%, ενώ ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 6,5%. Στην τέταρτη θέση ΠΑΣΟΚ -ΔΗΜΑΡ με 6%. Ακολουθούν Ποτάμι και ΚΚΕ με 5%, έπεται η Λαϊκή Ενότητα με 4%. Ο Βασίλης Λεβέντης φαίνεται να εξασφαλίζει την είσοδό του στη Βουλή με την Ένωση Κεντρώων να βρίσκεται στο 3.5%. Εκτός Βουλής μένουν οι ΑΝ.ΕΛ με 2.5%. Άκυρό ή αποχή επιλέγει το 5.5% ενώ αναποφάσιστο παραμένει το 6,5% του δείγματος.

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ εμφανίζουν απόλυτη ισοψηφία συγκεντρώνοντας από 28% Χρυσή Αυγή 7%, ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 6,5%, Ποτάμι και ΚΚΕ ισοψηφούν με 5,5%, η Λαϊκή Ενότητα ακολουθεί με 4%, ενώ η Ένωση Κεντρώων συγκεντρώνει 3.5%. Εκτός Βουλής και πάλι οι ΑΝΕΛ. Το ποσοστό για τους Αναποφάσιστους/ΔΑ ανέρχεται στο 7%.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή δόθηκαν στη δημοσιότητα πέντε δημοσκοπήσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων δείχνουν ντέρμπι μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, ενώ μια δείχνει προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ της τάξης του 5%.

Οι εταιρίες στοιχημάτων

Το θολό τοπίο για το εκλογικό αποτέλεσμα αποδίδεται και στις εταιρίες στοιχημάτων . Για πρώτη φορά οι διεθνείς εταιρίες στοιχήματος όπως η Williamchill δεν έχει αναφορά και αποδόσεις για τις ελληνικές εκλογές. Η μόνη εταιρία στο εξωτερικό που δίνει αποδόσεις για νικητή στις ελληνικές εκλογές είναι η Betfair αλλά στο ανταλλακτήριο μπορούν παίξουν οι έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό.

Στην Ελλάδα η εταιρία STOIXIMAN, στην κατηγορία του πρώτου κόμματος, δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ απόδοση 1,25 και στη Νέα Δημοκρατία 3,65.

Δημοφιλή