Ένα παράξενο κόλπο για να νομίζουν όλοι πως είστε πανέξυπνοι

Ένα παράξενο κόλπο για να νομίζουν όλοι πως είστε πανέξυπνοι
This young boy has thought of the next big idea.
Andrew Rich via Getty Images
This young boy has thought of the next big idea.

Μπορεί να μην είναι ακριβώς αυτό που λέμε «πραγματική σοφία», αν όμως θέλετε όλος ο κόσμος να πιστεύει πως είστε πανέξυπνοι, τότε πρέπει να ζητάτε πιο συχνά τη συμβουλή τους.

Μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την Alison Wood Brooks του Harvard Business School, ανακάλυψε πως οι άνθρωποι εκτιμούν και θαυμάζουν περισσότερο όσους τους ζητούν συμβουλές. Ο λόγος; Η επιρροή που έχει πάνω τους αυτή η μικρή δόση ναρκισσισμού που λαμβάνουν εκείνη τη στιγμή. Όλοι μας απολαμβάνουμε να δίνουμε συμβουλές στους άλλους: Μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα για τον εαυτό μας και μας προσφέρει θετική ενέργεια. Με τη σειρά τους, αυτοί που ζητούν τη συμβουλή μας, πιστεύουν πως έχουμε εξαιρετικές ικανότητες και υψηλή νοημοσύνη.

Η ερευνητική ομάδα, μέσα από πέντε ξεχωριστές μελέτες, έδωσε στους συμμετέχοντες από έναν συνεργάτη και μια αποστολή. Για παράδειγμα σε ένα από τα πειράματα που έκαναν, οι συμμετέχοντες στην έρευνα έπρεπε να συμπληρώσουν ένα σταυρόλεξο και, έπειτα, θα το συμπλήρωνε και ο συνεργάτης τους. Οι συμμετέχοντες μπορούσαν να επικοινωνήσουν με τους συνεργάτες τους αποκλειστικά μέσω μηνυμάτων, χωρίς όμως να ξέρουν πως, στην πραγματικότητα, ο συνεργάτης τους ήταν ένας υπολογιστής. Όταν ο κάθε συμμετέχων ολοκλήρωνε το σταυρόλεξο, ο «συνεργάτης» του, του έστελνε μέσω μηνύματος ένα από τα δύο κείμενα:

«Ελπίζω να πήγε καλά. Έχεις κάποια συμβουλή να μου δώσεις;»

«Ελπίζω να πήγε καλά»

Το αποτέλεσμα της έρευνας έδειξε πως οι συμμετέχοντες έκριναν ότι οι συνεργάτες που ζήτησαν τη συμβουλή τους ήταν πιο ικανοί από αυτούς που δεν τους ρώτησαν.

Υπάρχουν μερικές παγίδες και επιφυλάξεις αν θέλετε να αξιοποιήσετε αυτό το ψυχολογικό παιχνίδι δύναμης και να το γυρίσετε υπέρ σας, όπως να σιγουρευτείτε πως κάνετε τις σωστές ερωτήσεις στους σωστούς ανθρώπους. Με λίγη προσοχή, σύντομα, όλοι θα πιστεύουν πως είστε μια πραγματικά ιδιοφυΐα. Τουλάχιστον, δεν χάνετε και τίποτα αν προσπαθήσετε -ίσα ίσα μπορεί να μάθετε και κάτι.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στην αμερικάνικη έκδοση της Huffington Post.