To νέο Ασφαλιστικό: Ένα Ταμείο για όλους – Πως θα υπολογίζονται οι συντάξεις

To νέο Ασφαλιστικό: Ένα Ταμείο για όλους – Πως θα υπολογίζονται οι συντάξεις
sooc

Σαρωτικές είναι οι αλλαγές που θα περιλαμβάνει το νέο Ασφαλιστικό νομοσχέδιο, όπως προκύπτει από την πρόταση που έχει υποβληθεί στην «επιτροπή σοφών» και αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής».

Σύμφωνα με αυτή, το σχέδιο περιλαμβάνει την άμεση ένταξη όλων των Ταμείων – Κύριων και Επικουρικών – στο ΙΚΑ και τη δημιουργία ενός ταμείου κύριας ασφάλισης, ενός επικουρικού και ενιαίες παροχές για όλους τους Έλληνες. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η «Επιτροπή των Σοφών» λειτουργεί στο υπουργείο Εργασίας με σκοπό την επεξεργασία και υποβολή προτάσεων για την μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού από την νέα κυβέρνηση.

Το σχέδιο προβλέπει την ένταξη στο νέο σύστημα όλων ασφαλισμένων μετά το 1992 και ισχύ μεταβατικών διατάξεων για όλους τους παλιότερους για τους οποίους θα απαιτηθεί συμπληρωματική χρηματοδότηση προκειμένου να μην μειωθούν και άλλο οι μελλοντικές συντάξεις. Μάλιστα, οι ασφαλιστικές εισφορές (15%) θα εισπράττονται από την εφορία.

Η πρόταση του πρώην διοικητή του ΙΚΑ, Νεκτάριου Μιλτιάδη ο οποίος συμμετέχει στην επιτροπή σοφών κινείται γύρω από δύο άξονες.

Τις άμεσες ενέργειες που οδηγούν στην συγχώνευση όλων των υφιστάμενων Ταμείων στο ΙΚΑ και την ομογενοποίηση των ρυθμίσεων υπολογισμού των παροχών για τους ασφαλισμένους όλων των συγχωνευόμενων Ταμείων. Επίσης απαιτείται η εκπόνηση ειδικού προγράμματος εξεύρεσης συμπληρωματικών πόρων για την στοιχειώδη υποστήριξη των απερχόμενων γενεών για την περίοδο 2015 – 2050.

Ο δεύτερο άξονας, περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός νέου συνταξιοδοτικού συστήματος, στο οποίο θα υπαχθούν υποχρεωτικά όσοι ασφαλίστηκαν μετά το 1992, ενώ οι υπόλοιποι θα καλύπτονται με μεταβατικές διατάξεις.

Πως θα είναι το νέο σύστημα συντάξεων

Σύμφωνα με το δημοσίευμα το νέο σχέδιο συντάξεων θα μπορεί να οικοδομηθεί με τα εξής χαρακτηριστικά:

1) Ενιαίο ανώτατο ανώτατο ποσοστό αναπλήρωσης 75% το οποίο θα καλύπτει την εφαρμογή όλων των υποχρεωτικών και προαιρετικών συστημάτων σύνταξης. Το κράτος θα εξασφαλίζει ένα ποσοστό αναπλήρωσης που θα ανέρχεται στο 50% περίπου, ενώ οι πολίτες θα συμπληρώνουν το επίπεδο προστασίας μέσω των προαιρετικών προγραμμάτων των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης.

2) Οι κύριες συντάξεις χρηματοδοτούνται από τους εργαζόμενους και τους εργοδότες, όπως επίσης και οι επικουρικές. Οι προνοιακές παροχές θα παρέχονται μέσω του ΕΚΑΣ και θα χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό.

3) Το νέο σύστημα κύριων συντάξεων αφορά όλους τους ασφαλισμένους μετά το 1992, ενώ για τους υπολοίπους θα υπάρξουν μεταβατικές ρυθμίσεις. Το νέο σύστημα επικουρικών συντάξεων θα ξεκινήσει εκ του μηδενός και θα αφορά όλους τους ασφαλισμένους.

4) Τα επαγγελματικά Ταμεία θα είναι προαιρετικά και θα χρηματοδοτούνται από τους εργαζόμενους και εργοδότες, περιλαμβανομένου και του Δημοσίου ως εργοδότη. Στόχος τους θα είναι η παροχή επιπλέον συνταξιοδοτικών παροχών.

Δημοφιλή