Συνεχίζονται οι έρευνες για αγνοούμενους στο Φαρμακονήσι. Στους 34 οι νεκροί - 99 οι διασωθέντες

Συνεχίζονται οι έρευνες για αγνοούμενους στο Φαρμακονήσι. Στους 34 οι νεκροί - 99 οι διασωθέντες
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
ASSOCIATED PRESS

Στους 99 ανέρχονται οι διασωθέντες στο Φαρμακονήσι από το ναυάγιο σκάφους που μετέφερε πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ στους 34 ανέρχονται οι νεκροί που έχουν περισυλλεγεί μέχρι στιγμής και σε αυτούς περιλαμβάνονται τέσσερα βρέφη και 11 μικρά παιδιά -έξι αγόρια και πέντε κορίτσια.

Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν στη Λέρο, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται και σήμερα Δευτέρα από σκάφη του Λιμενικού. Επίσης άνδρες της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών αναμένεται να πραγματοποιήσουν νέα έρευνα στα αμπάρια του ανατραπέντος ξύλινου πλοίου προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν άλλοι εγκλωβισμένοι.

Έως τώρα δεν έχει διευκρινισθεί πόσα άτομα βρίσκονταν πάνω στο σκάφος, ούτε αν υπήρχαν δουλέμποροι σε αυτό που το εγκατέλειψαν.

Φως στην υπόθεση αναμένεται να ρίξει η προανακριτική διαδικασία που αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα.

Στο Φαρμακονήσι αναμένεται να μεταβεί σήμερα ο υπηρεσιακός αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Ζώης, ενώ στο πλοίο ανοιχτής θαλάσσης και στις έρευνες στη θαλάσσια περιοχή προΐσταται ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αθανάσιος Αθανασόπουλος και ο Β υπαρχηγός του σώματος Νικόλαος Πατρινός.

Τη θλίψη του για το τραγικό περιστατικό εξέφρασε με ανακοίνωσή του ο κ. Ζωής και τόνισε πως το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή καταβάλλει μια τεράστια προσπάθεια αντιμετωπίζοντας ένα πολυδιάστατο και συγχρόνως ευρωπαϊκό πρόβλημα, όπως είναι αυτό της παράτυπης μετανάστευσης.

«Τραγικά περιστατικά, όπως το σημερινό, πρέπει να αφυπνίσουν συνειδήσεις. Δεν επιτρέπεται πια καμία ολιγωρία. Καθίσταται πλέον, ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη για χάραξη μίας κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής συνεργασίας και πολιτικής για την αντιμετώπιση του φαινομένου, με σκοπό τη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Σημειώνεται ότι τουλάχιστον 1.429 παράτυποι μετανάστες διασώθηκαν το τελευταίο τριήμερο σε 58 περιστατικά έρευνας και διάσωσης στο ανατολικό Αιγαίο.

Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα ελληνική ακτοφυλακή τα περιστικά αυτά έλαβαν χώρα από τις 7:30 το πρωί της Παρασκευής 11/09 έως τις 7:30 το πρωί της Δευτέρας 14/09 στις θαλάσσιες περιοχές των νησιών Λέσβου,Χίου, Σάμου,Αγαθονησίου,Κω, Σύμης και Ρόδου

Δημοφιλή