ΕΙΔΗΣΕΙΣ
14/09/2015 12:47 EEST

Νέες μέθοδοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης βελτιώνουν την φοιτητική εμπειρία

EUC

Οι εργαζόμενοι φοιτητές που αδυνατούν να παρευρίσκονται σε πολλά μαθήματα λόγω του ωραρίου τους, έχουν πλέον την δυνατότητα να παρακολουθούν πτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα μέσω υπολογιστή. Τα σύγχρονα πανεπιστήμια, μέσα από εξειδικευμένα τμήματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, προσφέρουν μία ολοκληρωμένη γκάμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων που μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει από το σπίτι του.

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό σύστημα εκπαίδευσης που χρησιμοποιεί τεχνολογίες επικοινωνίας οι οποίες καθιστούν δυνατό τα προγράμματα που διεξάγονται να είναι ανάλογα με αυτά που πραγματοποιούνται σε μία φυσική αίθουσα πανεπιστημίου. Έτσι, μπορεί κανείς να σπουδάσει στον δικό του χρόνο, χωρίς να πρέπει να αναβάλει την καριέρα του.

Για τη διεξαγωγή τέτοιων προγραμμάτων, έχει διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο το διαδίκτυο και οι αμέτρητες δυνατότητες που ανοίγονται στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση από τη χρήση του παγκοσμίως. Μέσα από τον υπολογιστή τους και με την συνεχόμενη στήριξη από καθηγητές, οι φοιτητές μπορούν να παρακολουθούν διαλέξεις και εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε κάποιο πανεπιστήμιο διαφορετικό από το δικό τους, να μοιράζονται μαθήματα και να ανταλλάσσουν ερευνητικές εργασίες.

Επίσης, χάρη στη δικτύωση που επιτρέπουν οι νέες τεχνολογίες επικοινωνίας, τα Πανεπιστήμια έχουν τη δυνατότητα να μοιράζονται τεχνογνωσία και να ανταλλάσσουν γνώση και πόρους μεταξύ τους, εμπλουτίζοντας έτσι σε εντυπωσιακό βαθμό την εμπειρία πανεπιστημιακής μόρφωσης που προσφέρουν.

Ένα ενδεικτικό παράδειγμα πανεπιστήμιου στη Μεσόγειο που καινοτομεί στον τομέα της διαδικτυακής εκπαίδευσης είναι το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου του οποίου οι φοιτητές μπορούν να παρακολουθήσουν διαδικτυακά πτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών εστιασμένα σε αυξανόμενα σημαντικούς τομείς όπως, το Marketing Communications and Social Media, η Ψυχολογία και η Διοίκηση Eπιχειρήσεων (MBA).

Ακόμα μια σημαντική εξέλιξη στην εκπαίδευση είναι η όλο και πιο διαδεδομένη ανταλλαγή φοιτητών μεταξύ των Πανεπιστημίων όπως για παράδειγμα, στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Οι σπουδαστές του, είναι μέρος μίας διεθνούς κοινότητας μέσω της δυνατότητας ανταλλαγής φοιτητών με ιδρύματα του δικτύου Laureate, του μεγαλύτερου πανεπιστημιακού οργανισμού στον κόσμο, αλλά και μέσω των κοινών εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα οποία μπορούν να συμμετέχουν με επιλογές στη γλώσσα διδασκαλίας και σε μεγάλη ποικιλία εργαλείων εκπαίδευσης.

Η ανταλλαγή ως νέα τάση στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση δεν περιορίζεται μόνο στους φοιτητές αλλά και στους καθηγητές. Με αυτό τον τρόπο, δημιουργείται ένα περιβάλλον πολιτισμικού εύρους που συμβάλλει στη διεθνοποιημένη εμπειρία που αποκτούν οι φοιτητές κατά τη διάρκεια των σπουδών τους και η οποία είναι όλο και πιο σημαντική για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Η επαφή και η συνεργασία με ανθρώπους διαφορετικών εθνικοτήτων και κουλτούρας δεν είναι μόνο ανεκτίμητη για την κατάρτιση και την εκπαίδευση των φοιτητών, αλλά είναι και ένα μάθημα ζωής που διαμορφώνει προσωπικότητες και προετοιμάζει τους σημερινούς νέους για μελλοντικές προκλήσεις σε έναν καινούργιο πολυεθνικό κόσμο.

Πηγές:

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

Mastersportal.eu

Laureate International Universities

Sponsoed Post