Δημοσκόπηση Metron Analysis: «Απόλυτη ισοπαλία» ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ. «Ρυθμιστής» η αδιευκρίνιστη ψήφος

Δημοσκόπηση Metron Analysis: «Απόλυτη ισοπαλία» ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ. «Ρυθμιστής» η αδιευκρίνιστη ψήφος
Lefteris Partsalis / SOOC

Σε απόλυτο ρυθμιστή της εκλογικής αναμέτρησης της 20ης Σεπτεμβρίου ανάγουν τους αναποφάσιστους τα ευρήματα της πανελλαδικής έρευνας κοινής γνώμης, που διενήργησε η Metron Analysis για λογαριασμό του ΑΝΤ1, όπως επεσήμανε και κατά την παρουσίαση της δημοσκόπησης ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλός της εταιρείας, Στράτος Φαναράς.

Η αποκάλυψη των αποτελεσμάτων της έρευνας, που δείχνουν απόλυτη ισοπαλία ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, τόσο στην πρόθεση όσο και στην εκτίμηση ψήφου, λίγη ώρα πριν από την τηλεμαχία των Αλέξη Τσίπρα και Βαγγέλη Μεϊμαράκη, κάνουν ακόμη πιο κρίσιμο για τα κομματικά επιτελεία της Κουμουνδούρου και της Συγγρού το αποτέλεσμα του ντιμπέιτ και τον απόηχο του στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους.

«Ισοπαλία» σε πρόθεση-εκτίμηση ψήφου

Στην πρόθεση ψήφου ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία έχουν ίδιο ποσοστό, συγκεντρώνοντας και οι δύο από 24,6%. Ακολουθούν: Χρυσή Αυγή με 5,6%, ΚΚΕ με 4,8%, Το Ποτάμι με 4,6%, Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) με 4,2%, ενώ οριακά μπαίνουν στην Βουλή οι Λαϊκή Ενότητα και Ένωση Κεντρώων, με ποσοστό 3% έκαστη. Εκτός Βουλής βάσει της πρόθεσης ψήφου, με 2,3%, μένουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται σε 9,1% (7,7% αναποφάσιστοι και 1,4% «δεν απαντώ»).

Απόλυτη ισοπαλία ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ προκύπτει και στην εκτίμηση ψήφου, με τα δύο κόμματα να «πιάνουν» από 31,6%. Έπονται: Χρυσή Αυγή με 7,2%, ΚΚΕ με 6,2%, Το Ποτάμι με 5,9%, Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) με 5,3%, Ένωση Κεντρώων με 3,9% και Λαϊκή Ενότητα με 3,8%, ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κινούνται «οριακά» στο 3% που οδηγεί εντός Βουλής.

Σε ότι αφορά πάντως τις εκτιμήσεις των ψηφοφόρων για το ποιο κόμμα τελικώς θα επικρατήσει στις εκλογές της Κυριακής, δηλαδή στην «παράσταση νίκης», ο ΣΥΡΙΖΑ υπερέχει ξεκάθαρα, καθώς το 57% θεωρεί ότι θα κόψει πρώτος το νήμα, ενώ η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 29%.

«Ρυθμιστής» η αδιευκρίνιστη ψήφος

Ο μεγάλος αριθμός των ψηφοφόρων που ακόμη δεν έχουν αποφασίσει τι θα ρίξουν την Κυριακή στην κάλπη, περίπου 900.000 από τα 10 εκατομμύρια των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, δεδομένου του απόλυτου «Χ» ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, θα παίξει καταλυτικό ρόλο και ουσιαστικά θα κρίνει την τελική έκβαση των εκλογών.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Στράτου Φαναρά και των συνεργατών του, από όσους δηλώνουν αναποφάσιστοι, το 24% είχε ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές και το 16% Νέα Δημοκρατία, το 8% είχε ψηφίσει τον Ιανουάριο Χρυσή Αυγή, το 7% ΑΝΕΛ, το 3% Το Ποτάμι, το 2% ΚΚΕ, το 1% ΠΑΣΟΚ, το 8% άλλο κόμμα, ενώ τρεις στους δέκα, το 31% δεν είχε ψηφίσει ή έριξε άκυρο/λευκό ψηφοδέλτιο στην κάλπη.

Γι΄ αυτό άλλωστε τα επιτελεία ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας κρίνουν ως εξαιρετικά σημαντικό το αποψινό ντιμπέιτ Τσίπρα-Μεϊμαράκη, δεδομένης της απήχησης του προηγούμενου με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, το οποίο παρακολούθησαν εξ ολοκλήρου περίπου οι μισοί ψηφοφόροι, ενώ άλλο ένα 30% είδε αποσπασματικά και μόλις 1 στους 4 απάντησε ότι δεν παρακολούθησε ούτε ένα λεπτό.

Μετακινήσεις ψηφοφόρων

Ενισχυμένη σε σχέση με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, καταγράφεται η συσπείρωση στον ΣΥΡΙΖΑ, με το ποσοστό της να βρίσκεται στο 62,8%, ενώ ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης φαίνεται ότι λειτουργεί «συνεκτικά» για τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, όπου η συσπείρωση αποτυπώνεται στο 83,4%.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Τσίπρας - Δημοφιλέστερος αρχηγός ο Μεϊμαράκης

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης καταγράφει και «τεράστιο» άλμα σε ότι αφορά την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, αυξάνοντας το ποσοστό του σε 22%, από 12% προ τριών εβδομάδων, ωστόσο έπεται του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος προηγείται με ποσοστό 29%, ελαφρώς αυξημένο από την αντίστοιχη μέτρηση της Metron Analysis την περίοδο 20-24 Αυγούστου.

Στις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών, δημοφιλέστερος αναδεικνύεται ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης με μοιρασμένες θετικές και αρνητικές γνώμες. Ακολουθεί ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης με 44% θετικές γνώμες, όσες έχει και ο Αλέξης Τσίπρας, για τον οποίο το 56% των ερωτώμενων εκφράζεται αρνητικά. Έπονται κατά σειρά: Φώφη Γεννηματά, Δημήτρης Κουτσούμπας, Πάνος Καμμένος, Παναγιώτης Λαφαζάνης και Νίκος Μιχαλολιάκος.

Οι εταιρίες στοιχημάτων

Το θολό τοπίο για το εκλογικό αποτέλεσμα αποδίδεται και στις εταιρίες στοιχημάτων . Για πρώτη φορά οι διεθνείς εταιρίες στοιχήματος όπως η Williamchill δεν έχει αναφορά και αποδόσεις για τις ελληνικές εκλογές. Η μόνη εταιρία στο εξωτερικό που δίνει αποδόσεις για νικητή στις ελληνικές εκλογές είναι η Betfair αλλά στο ανταλλακτήριο μπορούν παίξουν οι έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό.

Στην Ελλάδα η εταιρία STOIXIMAN , στην κατηγορία του πρώτου κόμματος, δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ απόδοση 1,28 και στη Νέα Δημοκρατία 3,40.

Δημοφιλή