Καυστικά σχόλια για το εξώφυλλο του Charlie Hebdo με τον μικρό Aylan

Καυστικά σχόλια για το εξώφυλλο του Charlie Hebdo με τον μικρό Aylan
Twitter

Οξεία κριτική ασκήθηκε στο σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo για το εξώφυλλο του νέου του τεύχους. Σε αυτό, το γαλλικό περιοδικό σατιρίζει την στάση της Δύσης στην προσφυγική κρίση χρησιμοποιώντας ένα σκίτσο του μικρού Aylan.

«Καλώς ήρθατε πρόσφυγες! Τόσο κοντά στον στόχο...», γράφει το εξώφυλλο, δείχνοντας το μικρό προσφυγόπουλο να κείτεται νεκρό και μια διαφημιστική πινακίδα να προμοτάρει φθηνά παιδικά γεύματα.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως η φωτογραφία του τρίχρονου προσφυγόπουλου που είχε ξεβραστεί σε ακτή της Τουρκίας είχε κάνει το γύρο του κόσμου, κάνοντας τους Ευρωπαίους πολίτες να ζητήσουν πιο δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πολλοί επικρότησαν το περιοδικό για την κριτική που άσκησε στον τρόπο με τον οποίο παρέχουν οι δυτικές χώρες βοήθεια στους πρόσφυγες, όμως οι περισσότεροι δήλωσαν αντίθετοι στην χρήση της εικόνας ενός μικρού νεκρού παιδιού σε σατιρικό εξώφυλλο.

To περιοδικό έχει δημοσιεύσει ένα ακόμα σκίτσο με αφορμή τον θάνατο του Aylan. Σε αυτό βλέπουμε τον Χριστό να περπατά πάνω στο νερό και ένα μικρό παιδί να πνίγεται. Αίσθηση προκάλεσε σε πολλούς ότι οκτώ μήνες μετά την επίθεση στα γραφεία του περιοδικού λόγω της αναπαράστασης του προφήτη Μωάμεθ, η συντακτική ομάδα χρησιμοποίησε για μια ακόμα φορά το θρησκευτικό στοιχείο.

«Η απόδειξη ότι η Ευρώπη είναι Χριστιανική. Ο Χριστός περπάτησε στο νερό, τα παιδιά των μουσουλμάνων πνίγονται».

Δημοφιλή