ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
15/09/2015 11:21 EEST | Updated 15/09/2015 11:21 EEST

Ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση 30 εκατ. ευρώ από την ΕΕ προς την Ελλάδα για το μεταναστευτικό

Jeff J Mitchell via Getty Images
HEGYSHALOM, HUNGARY - SEPTEMBER 15: Migrants queue to board buses bound for Vienna from Hegyshalom holding centre on the Austrian border after Hungarian authorities closed the open railway track crossing on September 15, 2015 in Hegyeshalom, Hungary. Hungary has implemented new laws to administer the influx of migrants that become enforceable tonight. Since the beginning of 2015 the number of migrants using the so-called 'Balkans route' has exploded with migrants arriving in Greece from Turkey

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι έλαβε από τον Έλληνα υπουργό Εσωτερικών, Αντώνη Μανιτάκη, όλα τα απαραίτητα έγγραφα σχετικά με τη σύσταση της ρυθμιστικής αρχής που θα διαχειριστεί τα χρήματα που θα προέλθουν από την ΕΕ για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, η Επιτροπή εξετάζει τα έγγραφα αυτά με διαδικασία κατεπείγοντος, ούτως ώστε να αποδεσμευτεί άμεσα τα πρώτα 30 εκατομμύρια ευρώ, από τα 450 εκατ. που έχει να λαμβάνειν η Ελλάδα για τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Ο Μ. Σχοινάς ανέφερε ότι οι ελληνικές Αρχές ενημέρωσαν την Επιτροπή για την πρόθεσή τους να αποστείλουν επίσημο αίτημα για την ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας. «Είχαμε ζητήσει από την ελληνική πλευρά να το κάνει νωρίτερα», σχολίασε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Κέντρα καταγραφής μεταναστών

Όσον αφορά τα κέντρα καταγραφής μεταναστών (hotspots) που θα λειτουργήσουν στην Ελλάδα και στην Ιταλία, η εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδια για θέματα μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτρό τόνισε ότι δεν είναι ούτε κέντρα υποδοχής, ούτε κέντρα κράτησης. Υπενθύμισε δε ότι η Επιτροπή έχει καθορίσει δύο βασικά κέντρα καταγραφής, ένα στη Σικελία της Ιταλίας και ένα στον Πειραιά. Όπως εξήγησε, στα σημεία αυτά πρόκειται να μεταβεί προσωπικό από τη Europol, τη Frontex και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (ΕΥΥΑ) προκειμένου να βοηθήσουν τις Αρχές να διεξάγουν γρήγορα δράσεις εντοπισμού, καταγραφής και λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων εισερχόμενων μεταναστών. Στη συνέχεια το προσωπικό των τεσσάρων αυτών οργανισμών θα μεταβεί σε μικρότερα κέντρα καταγραφής μεταναστών (hotspots). Για παράδειγμα, στη Σικελία, εξήγησε η Ν. Μπερτρό, θα λειτουργήσουν τέσσερα hotspots σε διαφορετικές τοποθεσίες. Οι αιτούντες άσυλο θα διοχετεύονται αμέσως σε μια διαδικασία χορήγησης ασύλου όπου οι ομάδες στήριξης της ΕΥΥΑ θα συμβάλουν στη διεκπεραίωση υποθέσεων ασύλου το συντομότερο δυνατόν. Για εκείνους οι οποίοι δεν χρήζουν προστασίας, η Frontex θα βοηθά τα κράτη-μέλη, συντονίζοντας την επιστροφή των παράτυπων μεταναστών. Η Europol θα βοηθά στις έρευνες για την εξάρθρωση των δικτύων εμπορίας και παράτυπης διακίνησης ανθρώπων.

Δεν σχεδιάζεται μείωση πόρων προς τις χώρες που αρνούνται να συμμετάσχουν στο σχέδιο κατανομής προσφύγων

Πάντως, παρά τις αντιδράσεις της Γερμανίας η Κομισιόν διέψευσε ότι τάσσεται υπέρ μίας μείωσης των διαρθρωτικών πόρων που λαμβάνουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση οι χώρες που αρνούνται να δεχθούν τις ποσοστώσεις κατανομής των προσφύγων.

Οι χώρες αυτές «είναι συνήθως χώρες που λαμβάνουν πολλούς διαρθρωτικούς πόρους» από την Ευρώπη, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ στο γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι ZDF.

«Νομίζω πως είναι επίσης δίκαιο (..) να λαμβάνουν λιγότερα χρηματοδοτικά μέσα» εκ μέρους της Ευρώπης, επιχειρηματολόγησε ο ντε Μεζιέρ, λέγοντας πως εγκρίνει μία πρόταση που διατυπώθηκε σε αυτό το πνεύμα από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Όμως ο Γιούνκερ «ποτέ δεν το είπε αυτό» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Οι συμφωνίες σύμπραξης και τα εν λειτουργία προγράμματα για την τρέχουσα περίοδο προγραμματισμού δεν προσφέρουν νομική βάση ώστε να μειωθούν οι κατανομές των διαρθρωτικών ταμείων και των επενδύσεων, αν ένα κράτος αρνηθεί τους υποχρεωτικούς μηχανισμούς μετεγκατάστασης» προσφύγων, επέμεινε η εκπρόσωπος.

Διευκρίνισε πως «η εισαγωγή ενός τέτοιου όρου θα απαιτούσε μια αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου». «Δεν είναι ένας δρόμος που εξετάζουμε προς το παρόν», δήλωσε.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)