Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ: Ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητες

Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ: Ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητες
Outgoing Greek Prime Minister and the Syriza party leader Alexis Tsipras speaks to a gathering of his party members in Athens, on Saturday, Aug. 29, 2015. Tsipras is banking on his popularity to win a national election next month and strengthen his grip on power after purging his radical left Syriza party of dissenters.(AP Photo/Petros Giannakouris)
Outgoing Greek Prime Minister and the Syriza party leader Alexis Tsipras speaks to a gathering of his party members in Athens, on Saturday, Aug. 29, 2015. Tsipras is banking on his popularity to win a national election next month and strengthen his grip on power after purging his radical left Syriza party of dissenters.(AP Photo/Petros Giannakouris)
ASSOCIATED PRESS

Κυβερνητικό πρόγραμμα 130 σελίδων παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ. Στο πρόγραμμα αποτυπώνονται οι βασικές προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι «ένα πρόγραμμα που μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον θα προστατεύσει την πλειοψηφία της κοινωνίας και θα ανοίξει ένα διαφορετικό δρόμο με γνώμονα τις κοινωνικές ανάγκες των πολλών και όχι για τους λίγους. ένα πρόγραμμα που ανοίγει το δρόμο για τον απεγκλωβισμό από την λιτότητα. Για εμάς το πρόγραμμα αποτελεί μια ζωντανή διαδικασία διαλόγου και επικοινωνίας με την κοινωνία».

Στο πρόγραμμα ξεκαθαρίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις» της συμφωνίας, ενώ θέτει τις δύο βασικές διαπραγματευτικές προτεραιότητες

Α) το δημόσιο χρέος όπου μετά την πρώτη αξιολόγηση θα καταθέσει την πρότασή του για μια συνολική και ριζική λύση του προβλήματος.

Β) το παράλληλο πρόγραμμα για μία σειρά από κομβικά ζητήματα που δεν άπτονται του πεδίου εφαρμογής της συμφωνίας όπως είναι: οι εργασιακές σχέσεις, το ασφαλιστικό σύστημα και οι συντάξεις, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, το φορολογικό σύστημα και φυσικά η ρύθμιση του ανοιχτού ζητήματος των «κόκκινων δανείων», καταπολέμηση της διαφθοράς, ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης, ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης, εκκαθάριση ανοιχτών φορολογικών υποθέσεων, προστασία της πρώτης κατοικίας. «Θα επιδιώξουμε η εφαρμογή της συμφωνίας να γίνει με τρόπο που να μην επιφέρει παραπέρα αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων όπως έγινε στο παρελθόν», αναφέρει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Μεταξύ άλλων ο ΣΥΡΙΖΑ

  • -θα ξεκινήσει την συνταγματική αναθεώρηση
  • -θα μπορεί μία πλειοψηφία βουλευτών να ζητά την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ψηφισμένο νομοσχέδιο που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα.
  • -εξεταστικές θα συστήνονται εφόσον το ζητά το 1/3 των βουλευτών.
  • -οι επιτροπές της Βουλής θα ενημερώνονται από τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς πριν και μετά τη συμμετοχή τους σε ευρωπαϊκά όργανα και διεθνείς οργανισμούς
  • -θα καταργήσει τα βουλευτικά προνόμια
  • -θα περισταλεί η βουλευτική ασυλία, τα ποινικά αδικήματα υπουργών δεν θα έχουν χρόνο παραγραφής και θα μπορούν να διερευνηθούν οποτεδήποτε προκύψουν αποδεικτικά στοιχεία. Στη περίπτωση που η Δικαιοσύνη διερευνά ποινικές υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται Υπουργοί, δεν αποστέλλει το φάκελο στη Βουλή ώστε αυτή να αποφασίσει την πορεία της υπόθεσης, αλλά συνεχίζει κανονικά το έργο της και απαγγέλλει κατηγορίες, εφόσον θεμελιώνει ανάλογη πεποίθηση.
  • -αλλαγή νόμου για χρηματοδότηση των κομμάτων: θα υπάρχει αποζημίωση μέρους των πραγματοποιημένων και αποδεδειγμένων δαπανών τους, βάσει φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας. Απαγορεύεται: (i) ο τραπεζικός δανεισμός να υπερβαίνει το 10% της κρατικής αποζημίωσης (ii) η υποθήκευση της κρατικής αποζημίωσης σε Τράπεζες και (iii) η χορηγία κάθε είδους εταιρειών προς κόμματα.
  • -εκλογικό σύστημα: Σύστημα απλής αναλογικής καθιερώνεται συνταγματικά ως πάγιο εκλογικό σύστημα όλων των εκλογικών αναμετρήσεων (Βουλή, Ευρωβουλή, Αυτοδιοίκηση). Για τις Βουλευτικές Εκλογές το σύστημα απλής αναλογικής εφαρμόζεται σε κατά το δυνατόν πιο ισόρροπες πληθυσμιακά εκλογικές περιφέρειες. Καταργείται το εκλογικό όριο (σήμερα είναι 3%) για την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση ενός κόμματος.
  • -συνταγματική καθιέρωση των θεσμών: της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας, της λαϊκής αρνησικυρίας και των δημοψηφισμάτων με πρωτοβουλία των πολιτών.
  • -αναγνωρίζεται σε κάθε πρόσωπο το δικαίωμα πρόσβασης σε όλες τις κρατικές αποφάσεις και αρχεία χωρίς να απαιτείται έννομο συμφέρον, εξαιρουμένων των προσωπικών δεδομένων και των πνευματικών δικαιωμάτων
  • -ο Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του ΣτΕ, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου εκλέγονται από Ειδικό Εκλεκτορικό Σώμα με συμμετοχή όλων των μελών του αντίστοιχου δικαστικού σώματος
  • -διάλογος με την εκκλησία να αντιμετωπιστούν τα συναφή με τον διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους ζητήματα με τρόπο αμοιβαία επωφελή.

ΝΔ: Ομολογία ψεύδους και ανικανότητας το πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ

Για ομολογία ψεύδους, εξαπάτησης, ανικανότητας και αποτυχίας τόσο στη διακυβέρνηση όσο και στη διαπραγμάτευση, κάνουν λόγο στη ΝΔ σχολιάζοντας το σχέδιο προγράμματος της Κουμουνδούρου και τονίζουν ότι «ενταφίασε το περίφημο ''πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης'' και τώρα δίνει στη δημοσιότητα ένα άλλο (το… παράλληλο) ''σχέδιο προγράμματος''».

Η Νέα Δημοκρατία σημειώνει πως «ενώ πέρσι ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε πως το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είναι συγκεκριμένο, ρεαλιστικό και κοστολογημένο, σήμερα αναγνωρίζει ότι η εφαρμογή του απαιτούσε σκληρή διαπραγμάτευση για το χρέος και χρηματοδότηση της οικονομίας από τις αγορές». Επιπλέον, η Συγγρού επισημαίνει ότι «σήμερα ομολογούν ολιγωρίες και τακτικές αστοχίες.

«Πριν από έναν χρόνο, αλλά και με το σημερινό «πρόγραμμά» τους υπόσχονταν ενίσχυση και ανάδειξη του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναφέρει η ΝΔ και συνεχίζει: Μετά, «σκούπισαν» τα διαθέσιμα δήμων και περιφερειών για να πληρώσουν μισθούς και συντάξεις και άφησαν εκτός βρεφονηπιακών σταθμών 46.000 παιδιά. Πριν από έναν χρόνο μας έλεγαν ότι θα θέσουν υπό δημόσιο έλεγχο τις τράπεζες και κατήγγελλαν το ΤΧΣ, από το οποίο θα έπαιρναν 3 δισ. για να τα μοιράσουν. Τώρα παραδέχονται πως οι τράπεζες θα περάσουν στον ιδιωτικό τομέα. Φυσικά, θα τις εποπτεύει το ΤΧΣ, του οποίου ο ρόλος θα ενισχυθεί».

Για τα κόκκινα δάνεια η ΝΔ τονίζει: «Τώρα, μοιράζουν υποσχέσεις για τα «κόκκινα δάνεια», υποστηρίζοντας πως θα πετύχουν ό,τι δεν πέτυχαν με τη συμφωνία που έφεραν», ενώ για την ανακεφαλαιοποίση των τραπεζών: «Πριν από έναν χρόνο μας έλεγαν ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν είναι τίποτε άλλο από χάρισμα των χρημάτων του λαού στους τραπεζίτες».

Για το πακέτο Γιούνκερ: «Πριν από έναν χρόνο μας έλεγαν ότι δεν θέλουν τα χρήματα των ξένων, δεν θέλουν το πακέτο Γιουνκέρ, δεν τους ενδιαφέρει η ποσοτική χαλάρωση (όλα αυτά ο κ. Βαρουφάκης τα αποκαλούσε «ηλιθιότητα»). Τώρα μας τα παρουσιάζουν όλα αυτά ως δικές τους επιτυχίες».

Για τη συμφωνία και τα ισοδύναμα: «Τώρα υπόσχονται ότι θα ξαναδιαπραγματευτούν «σκληρά» για να ελαχιστοποιήσουν τις αρνητικές επιπτώσεις της συμφωνίας που αυτοί έφεραν και να βρουν ισοδύναμα και αντισταθμιστικά για τα ''ανοιχτά ζητήματα''».

«Η νέα προπαγάνδα ΣΥΡΙΖΑ παίζει πάλι με τις λέξεις», αναφέρει η Νέα Δημοκρατία και επικρίνει το κόμμα της αριστεράς ότι υπόσχεται «εκδημοκρατισμό» των Σωμάτων Ασφαλείας και «σύγχρονη αντεγκληματική πολιτική» και «επαίρονται για την κατάργηση των Φυλακών τύπου Γ, την ώρα που με δικό τους νόμο αφέθηκαν ελεύθεροι οι πιο επικίνδυνοι εγκληματίες και ήδη θρηνούμε θύματα».

Τέλος προσθέτουν πως στο «σχέδιο προγράμματος» Σεπτεμβρίου, αναφέρεται: «Η κυβέρνησή μας αναγκάστηκε να επιβάλει μια σειρά από δύσκολα φορολογικά μέτρα, κατάφερε όμως πολλά από αυτά να έχουν στοιχεία κοινωνικής δικαιοσύνης: Η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η φορολογία των κερδών και των πλοίων, η αύξηση των φόρων πολυτελείας είναι μέτρα που επιβαρύνουν σχεδόν αποκλειστικά τα υψηλά εισοδήματα».

Δημοφιλή