To απόλυτο ντέρμπι: Προβάδισμα της ΝΔ με μισή μονάδα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Ανατροπή δείχνει νέα δημοσκόπηση: Προβάδισμα της ΝΔ με μισή μονάδα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ
sooc

Ανατροπή σκηνικού δείχνει μία νέα δημοσκόπηση σε σχέση με εκείνηη την οποία είχε διεξάγει μία εβδομάδα πριν. Ειδικότερα σύμφωνα με δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ, τέσσερις μέρες πριν την εκλογική αναμέτρηση της 20ης Σεπτεμβρίου.

Η ΝΔ διατηρεί βραχεία κεφαλή μισής μονάδας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 30% έναντι 29,5% που συγκεντρώνει η Κουμουνδούρου. Αντιθέτως την προηγούμενη εβδομάδα ίσχυε το αντίστροφο, με τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώνει ποσοστό 28,5% έναντι 27,5% για τη Νέα Δημοκρατία.

Τρίτο κόμμα κι αυτή τη φορά αναδεικνύεται η Χρυσή Αυγή με 6,5%, ενώ μάχη για την τέταρτη θέση δίνουν ΚΚΕ (5,5%), ΠΑΣΟΚ (5%) και Ποτάμι (5%). Η Ένωση Κεντρώων έπεται με 4%.

Στο «νήμα» φαίνεται να μπαίνει στη Βουλή η Λαϊκή Ενότητα, με ποσοστό 3%, ενώ εκτός κοινοβουλίου μένουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, κερδίζοντας το 2,5% της πρόθεσης ψήφου.

Το ποσοστό των αναποφάσιστων μειώνεται από το 8% στο 6%.

Σε ότι αφορά το ποσοστό των ψηφοφόρων που δηλώνουν ότι θα απέχουν αυτό αγγίζει το 28,5% για τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ της 25ης Ιανουαρίου, ενώ αντίθετα φτάνει το 8% για εκείνους της ΝΔ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό αποχής των υποστηρικτών και των δυο μεγάλων κομμάτων εμφανίζεται ελαφρώς αυξημένο σε σχέση με εκείνα της προηγούμενης δημοσκόπησης τοτυ ΠΑ.ΜΑΚ.

Σε ό,τι αφορά το debate μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, o αρχηγός της ΝΔ φαίνεται να κερδίζει οριακά τις εντυπώσεις με διαφορά 0,5 μονάδων, και ειδικότερα με 31% έναντι 30,5% για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρά το γεγονός ότι η μεγάλη πλειονότητα (69%) είπε ότι παρακολούθησε την τηλεμαχία, το 74% απάντησε ότι έμεινε αδιάφορο από το debate, ενώ μόλις το 19% απάντησε πως η διαδικασία το βοήθησε στην επιλογή ψήφου.

Στο κρίσιμο μέτωπο των αναποφάσιστων – που ήταν ο βασικός στόχος των δυο αρχηγών – η ξεκάθαρη πλειοψηφία εκτίμησε πως κανένας δεν αναδείχτηκε νικητής στο debate. Μικρό πλεονέκτημα πάντως φαίνεται ωστόσο ότι κέρδισε ο κ. Τσίπρας, που χρίστηκε νικητής από το 25,5% των αναποφάσιστων, έναντι 18% για τον κ. Μεϊμαράκη.

Σε ό,τι αφορά τις ηλικιακές ομάδες, ο τέως πρωθυπουργός «κέρδισε» με μικρή διαφορά 4,5 μονάδων τους νέους 18-34 ετών, ενώ με το ίδιο ακριβώς προβάδισμα επικράτησε ο πρόεδρος της ΝΔ στην κατηγορία άνω των 55 ετών.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε μεταξύ 14-15 Σεπτεμβρίου, σε δείγμα 2.214 ανθρώπων.

Εξ αυτών, οι 1.072 ερωτήθηκαν μετά τη διεξαγωγή του δεύτερου debate, και ακριβώς από αυτό το μερίδιο προέρχονται οι απαντήσεις σχετικά με την τηλεμαχία.

Οι εταιρίες στοιχημάτων

Το θολό τοπίο για το εκλογικό αποτέλεσμα αποδίδεται και στις εταιρίες στοιχημάτων . Για πρώτη φορά οι διεθνείς εταιρίες στοιχήματος όπως η Williamchill δεν έχει αναφορά και αποδόσεις για τις ελληνικές εκλογές. Η μόνη εταιρία στο εξωτερικό που δίνει αποδόσεις για νικητή στις ελληνικές εκλογές είναι η Betfair αλλά στο ανταλλακτήριο μπορούν παίξουν οι έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό.

Στην Ελλάδα η εταιρία STOIXIMAN , στην κατηγορία του πρώτου κόμματος, δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ απόδοση 1,22 και στη Νέα Δημοκρατία 3,75.

Δημοφιλή