Ηρεμία στα σύνορα Σερβίας – Ουγγαρίας μετά τη βία κατά των προσφύγων. Χιλιάδες κατευθύνονται προς την Κροατία

Ηρεμία στα σύνορα Σερβίας – Ουγγαρίας μετά τη βία κατά των προσφύγων. Χιλιάδες κατευθύνονται προς την Κροατία
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
FreedomHouse/Flickr

Σοκαρισμένος δήλωσε σήμερα Πέμπτη ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν από τις εικόνες που είδε με τις αστυνομικές δυνάμεις της Ουγγαρίας να εξαπολύουν επίθεση με αντλίες νερού και δακρυγόνα κατά των μεταναστών στα σύνορα με τη Σερβία.

Ο κ. Μπαν Κι Μουν χαρακτήρισε την αντιμετώπιση των προσφύγων από τις αστυνομικές δυνάμεις της Ουγγαρίας «απαράδεκτη».

Μετά την εφαρμογή των αυστηρών μέτρων ελέγχου των συνόρων που έθεσε σε ισχύ η Ουγγαρία, χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες εγκλωβίστηκαν στη Σερβία. Πρόσφυγες που απαιτούσαν είσοδο στα σφραγισμένα σύνορα της Ουγγαρίας, χώρας - μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συγκρούστηκαν με ειδικές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες εκτόξευσαν νερό και δακρυγόνα, ενώ κάποιοι από τους πρόσφυγες που διέσχισαν τη συνοριακή διάβαση "Χόργκος 2" και πέρασαν στην Ουγγαρία παρέμειναν στη χώρα, με αποτέλεσμα να χωριστούν οικογένειες.

Όμως έπειτα από συνομιλίες των υπουργών Εσωτερικών της Σερβίας και της Ουγγαρίας, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς και Σάντορ Πίντερ, στις οποίες συμμετείχε και ο κ. Βούλιν, συμφωνήθηκε οι πρόσφυγες να επιστρέψουν στη Σερβία.

Επήλθε η ηρεμία – Παραμένουν οι μετανάστες

Ωστόσο επανήλθε η ηρεμία σήμερα Πέμπτη στην μεθόριο Σερβίας-Ουγγαρίας. Όμως στο μεθοριακό πέρασμα Όργκος 2 - Ρόζκε 2 εξακολουθούσαν σήμερα το πρωί να βρίσκονται περίπου 400 πρόσφυγες.

Οι πιο τυχεροί από αυτούς διανυκτέρευσαν σε σκηνές που είχαν στηθεί στην άσφαλτο ή στα χωράφια που βρίσκονται γύρω από το δρόμο προς την Ουγγαρία. Άλλοι κοιμήθηκαν σε υπνόσακκους πάνω στην άσφαλτο.

«Η κυβέρνηση της Σερβίας ανησυχεί για τους ανθρώπους αυτούς και θα κάνει τα πάντα για να μπορούν να βρουν καταφύγιο και ένα κομμάτι ψωμί» τόνισε ο Σέρβος υπουργός.

Στη διάρκεια των επεισοδίων, Ούγγροι αστυνομικοί επιτέθηκαν στο συνεργείο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης της Σερβίας, RTS, στον εικονολήπτη, στο δημοσιογράφο και στον ηχολήπτη και κατέστρεψαν τον εξοπλισμό τους.

Ο κ. Βούλιν καταδίκασε την επίθεση στο συνεργείο της RTS και σε άλλους δημοσιογράφους, τονίζοντας πως αποδεικνύει ότι η βία που χρησιμοποίησε η ουγγρική αστυνομία εναντίον των μεταναστών μπορεί "να πλήξει" οποιονδήποτε.

Ο Σέρβος υπουργός είπε ότι αναμένει η Ουγγαρία να εντοπίσει εκείνους που επιτέθηκαν βάναυσα στους δημοσιογράφους της RTS και νομίζουν ότι μπορούν να χτυπούν αστυνομικούς και μετανάστες και να παραμένουν ατιμώρητοι.

Οι δύο δρόμοι που οδηγούν στην Ουγγαρία, στους οποίους συνήθως κυκλοφορούν αυτοκίνητα, είναι πλέον αποκλεισμένοι από μεταλλικά χωρίσματα με συρματόπλεγμα στο πάνω μέρος τους, τα οποία έχουν αντικαταστήσει τον φράχτη τον οποίο κατάφεραν να σπάσουν χθες κατά τις συμπλοκές οι πρόσφυγες.

Νέος προορισμός η Κροατία

«Θα φύγουμε προς την Κροατία», δήλωσε ο Αλί, ένας Ιρακινός, διαπιστώνοντας την αδιαλλαξία της Βουδαπέστης, η οποία εμποδίζει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να συνεχίσουν το δρόμο τους προς τη δυτική Ευρώπη, περνώντας από το ουγγρικό έδαφος.

Η Ουγγαρία --μια από τις κύριες χώρες διέλευσης των προσφύγων στην κεντρική Ευρώπη, περισσότεροι από 200.000 έχουν διέλθει από αυτήν από τον Ιανουάριο-- έχει οχυρωθεί πίσω από τον φράκτη που έχει στήσει, ωθώντας τους μετανάστες να αναζητήσουν άλλες διόδους εισόδου στην ΕΕ, κυρίως μέσω της Κροατίας.

Εν τω μεταξύ περίπου 5.650 πρόσφυγες έχουν φτάσει στην Κροατία μέχρι τώρα από τη γειτονική Σερβία μετά το κλείσιμο των συνόρων της Ουγγαρίας, σύμφωνα με την κροατική αστυνομία.

Έως 5.000 μετανάστες βρίσκονταν το πρωί της Πέμπτης στον σιδηροδρομικό σταθμό της κροατικής πόλης Τοβάρνικ, κοντά στα σερβικά σύνορα, με την ελπίδα να πάρουν ένα τραίνο για το Ζάγκρεμπ, ανακοίνωσε ο Γιαν Κάπιτς, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR).

«Υπάρχουν 4.000 έως 5.000 άνθρωποι εδώ. Τα τραίνα φθάνουν αλλά δεν μπορούν να πάρουν όλο τον κόσμο», τόνισε.

Εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού βρίσκονταν στο σημείο και διένειμαν τρόφιμα. Πρωτίστως στα εκατοντάδες παιδιά και τα βρέφη.

Ενισχύσεις καταφθάνουν, κυρίως σε είδη ιατρικής περίθαλψης και χημικές τουαλέτες, διευκρίνισε ο Κάπιτς.

Η υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Βέσνα Πούσιτς δήλωσε ότι η Κροατία έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί την άφιξη πολλών χιλιάδων προσφύγων, αλλά όχι δεκάδων χιλιάδων και επισήμανε ότι στην περίπτωση αυτή η Κροατία θα ζητήσει τη βοήθεια της Ευρώπης και άλλων χωρών.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός Ζόραν Μιλάνοβιτς προειδοποίησε ότι το Ζάγκρεμπ έχει περιορισμένες δυνατότητες όσον αφορά την υποδοχή και την καταγραφή των μεταναστών που περνούν μέσω της χώρας του, μετά των κλείσιμο των ουγγρικών συνόρων από τη Βουδαπέστη.

«Θα είμαστε εποικοδομητικοί και θα συνεργαστούμε, υπενθυμίζοντας ωστόσο συνεχώς ότι υπάρχουν όρια στις δυνατότητές μας" για την υποδοχή και την καταγραφή των μεταναστών», επισήμανε πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια κυβερνητικής συνεδρίασης.

Στρατιώτες στέλνει η Βουλγαρία στα σύνορα με την Τουρκία

Στο μεταξύ η Βουλγαρία άρχισε να αναπτύσσει 1.000 στρατιώτες στα βουλγαρο-τουρκικά σύνορα.

«Απέναντι στην περίπλοκη κατάσταση που έχει προκληθεί λόγω της μεταναστευτικής κρίσης, ένα πρόγραμμα που προβλέπει την ανάπτυξη έως και 1.000 στρατιωτών έχει τεθεί σε εφαρμογή σε όλο το μήκος των βουλγαρο-τουρκικών συνόρων», ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών στη Σόφια Γκεόργκι Κοστόβ.

Βοηθά η Δανία αλλά...

Παράλληλα ο πρωθυπουργός της Δανίας Λαρς Λόκε Ράσμουσεν δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θα συμβάλει φέτος και το ερχόμενο έτος με 100 εκατομμύρια ευρώ στις ευρωπαϊκές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κρίσης με τους πρόσφυγες, εκ των οποίων ένα ποσό θα διατεθεί και στην υπηρεσία για τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ Frontex.

Η υπουργός που είναι αρμόδια για θέματα μετανάστευσης δήλωσε παράλληλα ότι η Δανία θα δεχθεί επιπλέον 1.000 πρόσφυγες υπό τον όρο ότι η ΕΕ θα έχει βρει μια κοινή λύση για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και σημείωσε ότι αυτό θα το κάνει σε εκούσια κι όχι υποχρεωτική βάση.

Η υπουργός Ίνγκερ Στόιμπεργκ επανέλαβε εξάλλου τη θέση της Δανίας ότι δεν θα δεχθεί οποιοδήποτε υποχρεωτικό σχέδιο της ΕΕ για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων.

Υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των προσφύγων που εισήλθαν την Τετάρτη στη Γερμανία

Υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των προσφύγων που εισήλθαν χθες Τετάρη στη Γερμανία, φτάνοντας συνολικά τους 7.266, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής αστυνομίας.

«Οι περισσότεροι από αυτούς εντοπίστηκαν την ώρα που περνούσαν τα γερμανο-αυστριακά σύνορα», δήλωσε η εκπρόσωπος Γιούντιτ Τέλε.

Την Τρίτη η αστυνομία είχε σταματήσει συνολικά 3.442 πρόσφυγες, πρόσθεσε η ίδια.

Η άφιξη φέτος εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων θα είναι αρχικά «ένα βάρος για την αγορά εργασίας» και θα οδηγήσει σε μια αύξηση των ποσοστών της ανεργίας, προέβλεψε παράλληλα σήμερα ο πρόεδρος της γερμανικής υπηρεσίας για την απασχόληση.

Μακροπρόθεσμα ωστόσο, σημείωσε ο Φρανκ-Γιούργκεν Βάιζε μιλώντας στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, οι νεοαφιχθέντες θα είναι ένας πλούτος για τη χώρα, την κοινωνία και την οικονομία της, οι οποίες απειλούνται από μια έλλειψη εργατικών χεριών λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.

Η Γερμανία αναμένει φέτος τουλάχιστον 800.000 νέους πρόσφυγες και αναμφίβολα ανάλογο αριθμό το ερχόμενο έτος.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας ανακοίνωσε την παραίτηση για προσωπικούς λόγους του επικεφαλής του Γραφείου για τη Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες.

Ο Μάνφρεντ Σμιτ, ο οποίος έχει επικριθεί για βραδυπορία στη διαχείριση των αιτήσεων των αιτούντων άσυλο, ήταν πρόεδρος του γραφείου αυτού από το 2010.

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις εγκρίθηκε σήμερα Πέμπτη, από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υποχρεωτική κατανομή 120.000 προσφύγων από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία, στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή