Κύπρος: Αρχίζει η ταυτοποίηση των οστών των καταδρομέων στο χώρο συντριβής του Noratlas

Κύπρος: Αρχίζει η ταυτοποίηση των οστών των καταδρομέων στο χώρο συντριβής του Noratlas
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολύ κοντά βρίσκεται στην ολόκληρωσή της η ανασκαφή στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, όπου συνετρίβη το ελληνικό Noratlas από λάθος της κυπριακής αεράμυνας το 1974, με αποτέλεσμα τον θάνατο των καταδρομέων που μετέφερε.

«Η ανασκαφή οδεύει πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή της» δήλωσε σήμερα, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, ο επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, Φώτης Φωτίου.

Οι αρχικές εκτιμήσεις , όπως είπε, για τον χώρο ταφής και την ύπαρξη λειψάνων επαληθεύονται από τα μέχρι στιγμής ευρήματα. «Έχει εντοπιστεί μεγάλος αριθμός οστών και αρχίζει τώρα η δύσκολη επιστημονική διαδικασία της ταυτοποίησης. Θα είμαστε πολύ σύντομα, ευελπιστώ, σε θέση να δώσουμε τέλος στην αβεβαιότητα και το μαρτύριο των συγγενών» συμπλήρωσε.

Το κέλυφος και τα φτερά του αεροσκάφους έχουν καταστραφεί, ενώ η άτρακτος λόγω της πρόσκρουσης, της έκρηξης και της φωτιάς έχει διαλυθεί. Το Noratlas ήταν σε κατάσταση προσγείωσης.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Sigma Live, ο επικεφαλής της επιχείρησης Ξενοφών Καλλής είπε πως τα οστά βρίσκονται σε καλή κατάσταση και αναμένεται να δώσουν DNA. Παρά την πρόσκρουση και τις εκρήξεις που έγιναν και παρά τη φωτιά, η κατάστασή τους είναι «πάρα πάρα πολύ καλή».

Σύμφωνα με τον κ. Φωτίου, όλα τα οστά που εντοπίστηκαν, έχουν ήδη μεταφερθεί στο ανθρωπολογικό εργαστήρι της Εγκωμης.

«Ασφαλώς συνεχίζουμε να εντοπίζουμε οστά και μετά την ολοκλήρωση της ανασκαφής όλα αυτά θα τύχουν των αναγκαίων επιστημονικών εξετάσεων, ανθρωπολογικών και γενετικών, με στόχο την ταυτοποίηση και επιστροφή των λειψάνων στις οικογένειες», είπε.

Σημείωσε ακόμη ότι μετά την ολοκλήρωση της ανασκαφής, θα γίνει αποκατάσταση του χώρου, ώστε «αυτός ο ιερός χώρος να είναι έτοιμος για τις εκδηλώσεις για τις μαύρες επετείους του Ιουλίου».

Το κέλυφος και τα φτερά του αεροσκάφους έχουν καταστραφεί, ενώ η άτρακτος λόγω της πρόσκρουσης, της έκρηξης και της φωτιάς έχει διαλυθεί. Το Noratlas ήταν σε κατάσταση προσγείωσης.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή της Κύπρου», εκτός από το σύστημα προσγείωσης και τα ελαστικά, έχει αποκαλυφθεί μια άμορφη μάζα σιδερικών που πιστεύεται ότι είναι από το πιλοτήριο, ενώ σύμφωνα με τις έρευνες, ολοκληρωτική αλλοίωση έχουν υποστεί τα συντρίμμια του αεροσκάφους που δεν είναι από σίδερο.

Tι δείχνουν τα ευρήματα

Τα ευρήματα δείχνουν, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι όσοι καταδρομείς παγιδεύτηκαν στο μεταγωγικό αεροσκάφος τα σώματα τους διαμελίστηκαν. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν έχουν βρεθεί συμπληρωμένοι σκελετοί και εκτιμάται ότι είναι απίθανο να βρεθούν, διότι το Noratlas , μετά τα αντιεροπορικά πυρά που δέχθηκε κατέπεσε βίαια στο έδαφος και πήρε φωτιά.

Επιστήμονας, που συμμετέχει στην ανασκαφή επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι είναι η πρώτη φορά παγκοσμίως που, 41 χρόνια μετά το τραγικό συμβάν, γίνεται τέτοιου είδους ανασκαφή για να εντοπιστεί αεροσκάφος, και μάλιστα στρατιωτικό, και να βρεθούν οι νεκροί.

Το Noratlas, που είχε απογειωθεί από την Σούδα της Κρήτης αργά το βράδυ της 21ης Ιουλίου 1974, είχε τετραμελές πλήρωμα και μετέφερε 28 Έλληνες καταδρομείς. Σκοτώθηκαν όλοι , πλην ενός , του Θανάση Ζαφειρίου. Δεκαέξι νεκροί, των οποίων οι σοροί βρέθηκαν εκτός του αεροσκάφους, τάφηκαν στο κοιμητήριο Λακατάμειας. Από αυτούς ταυτοποιήθηκαν με την μέθοδο DNA οι δώδεκα.

Δημοφιλή