Σπάνια περίπτωση παρθενογένεσης: Θηλυκό φίδι αναπαρήχθη μόνο του

Σπάνια περίπτωση παρθενογένεσης: Θηλυκό φίδι αναπαρήχθη μόνο του
Greg Schechter/flickr

Για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια, ένα θηλυκό νερόφιδο με κίτρινη κοιλιά στο Μιζούρι αναπαρήχθη από μόνο του, σε μια σπάνια περίπτωση παρθενογένεσης.

Οι υπάλληλοι του κέντρου Διατήρησης της Φύσης στο Μιζούρι ανέφεραν πως το φίδι αναπαρήχθη από μόνο του το 2014 και ξανά αυτό το καλοκαίρι.

Το φίδι ζει σε συνθήκες αιχμαλωσίας, χωρίς αρσενικό φίδι μαζί του, εδώ σχεδόν οκτώ χρόνια. Ο υπεύθυνος για την φροντίδα του ερπετού βρήκε φρεσκοβγαλμένες μεμβράνες τον Ιούλιο.

Από τη πλευρά του ο ερπετολόγος Jeff Briggler είπε πως οι παρθενογενέσεις είναι σπάνιο φαινόμενο αλλά μπορούν να συμβούν σε κάποια είδη.. Συμβαίνει σε ορισμένα έντομα, ψάρια, αμφίβια, πουλιά και ερπετά, αλλά όχι στα θηλαστικά.

Παρθενογένεση είναι ένα είδος ασεξουαλικής αναπαραγωγής απογόνων χωρίς συμμετοχή γενετικού υλικού από άτομο από το αντίθετο φύλο. Τα αυγά που αναπτύσσονται δεν προκύπτουν μέσω συνήθους διαδικασίας. Το φαινόμενο λαμβάνει χώρα όταν κύτταρα γνωστά και ως «πολικά σωμάτια», που παράγονται με το ωάριο ενός ζώου και συνήθως πεθαίνουν, συμπεριφέρονται σαν σπέρμα και ενώνονται με το αυγό, προκαλώντας διαίρεση κυττάρων.

Σύμφωνα με το Κέντρο, δεν υπάρχουν αρχειοθετημένες περιπτώσεις παρθενογένεσης από το το συγκεκριμένο είδος φιδιού. Όπως και άλλα νερόφιδα, αυτά τα είδη γεννούν μικρά και όχι αυγά.

Ο Robert Powell, ένας καθηγητής βιολογίας και ειδικός στα φίδια στο Πανεπιστήμιο Avila , στο Κάνσας, είπε πως το τυφλό φίδι Brahminy (μικρό ζώο που συναντάται στη νοτιοανατολική Ασία) είναι το μόνο γνωστό φίδι που τακτικά αναπαράγεται χωρίς την συνδρομή αρσενικού φιδιού.

ΠΗΓΗ: theguardian.com

Δημοφιλή